BHUTAN   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalDzongkha
   HoofdstadThimphu
   Oppervlakte38.394 km²
   Inwoners824.979 (mei 2019)
   Munteenheidngultrum (BTN)
   Tijdsverschil+5 (zomer +6)
   Web | Code | Tel..bt | BTN | +975

Dzong Bhutan Foto:Keith Mason

Een van de meest ongerepte en geïsoleerde vakantiebestemmingen ter wereld, en daardoor onvergelijkbaar met elke andere bestemming, is het boeddhistische priester-koninkrijk Bhutan (Land van de Donderende Draak of Druk Yul), waar het geluksgevoel van de mensen de officiële graadmeter voor welvaart is. Door het gebrek aan contacten met de westerse wereld, het aantal toeristen wordt van overheidswege zelfs aan een maximum gebonden, leeft een groot deel van de bevolking nog net zo als eeuwen geleden en draagt meestal traditionele kleding. Omringd door Himalaya-reuzen kan de avontuurlijke toerist genieten van prachtige, spectaculaire berglandschappen en dito natuur, boeddhistische kloosterburchten of 'dzongs', traditionele boeddhistische kloosterfestivals of tshechu's met hun maskerdansen, verrassend schilderachtige boerenhuizen en een vriendelijke bevolking die er alles aan zal doen om het de toerist zo prettig mogelijk te maken.

Taktshang Bhutan Foto:Douglas J. McLaughlin

Het meest bekende klooster is Taktshang of 'Tigers Nest', dat tegen de bergen lijkt aangeplakt. De belangrijkste festivals van Bhutan zijn die van Paro (1645), Thimphu en Jambay Lakhang. waar Jambey, de Boeddha van de Toekomst vereerd wordt, en waar het Jambay Lakhang Festival gehouden ter ere van Guru Rimpoche, die het boeddhisme in Bhutan introduceerde. Khurje Lakhang is en van de heiligste plekken van Bhutan met een tempel waarin een enorm groot beeld van Guru Rimpoche uit 1625 staat en een oude tempel waarin volgens de overlevering Guru Rimpoche de demon Shelging Karpo verslagen zou hebben. De Tamshing tempel (1505) is beroemd om de mooie muurschilderingen en de Konchogsum tempel dateert uit de 8e eeuw met beelden van Maitreiya Boeddha, Guru Rimpoche en Pema Lingpa, de stichter van de Tamshing Tempel.

Bhutan Punaka Zhong Foto:Jean-Marie Hullot

De regio Bumthang bestaat uit vier valleien en is een van de meeste heilige gebieden in Bhutan. In een van de vier valleien, die van Chokhor, liggen de belangrijkste tempels en de meeste kloosterburchten. De Haa- vallei telt veel kloosters en men kan er wandelen en mountainbiken op uitgezette routes. De stad Paro is een toeristische trekpleister met het Taktshang klooster, het Rinpung klooster, het Paro klooster en het Nationale Museum van Bhutan. In de vroegere hoofdstad Punakha ligt het belangrijke klooster Punaka Zhong, waar jaarlijks de Mahakala gevierd wordt, een van de belangrijkste festivals van Bhutan. In de Chume vallei ligt onder andere het Tharpaling klooster uit 1352 en het Choedrak klooster dat op 3800 meter hoogte ligt.

Thimphu Bhutan Foto:Christopher Fynn

De hoofdstad Thimpu is geheel in traditionele boeddhistische stijl gebouwd en heeft als bezienswaardigheden het Textielmuseum, de weekmarkt Sabji Bazaar en de grote stoepa Memorial Chorten. In het prachtige stadje Trongsa woont de koninklijke familie en is een prachtig voorbeeld van Bhutaanse architectuur te vinden, de Trongsa-dzong. Bovenop het klooster staat een uitkijktoren met een prachtig uitzicht op de vallei.

In de Nationale Bibliotheek wordt het grootste boek ter wereld bewaard. Het geïllustreerde boek heeft als titel 'Bhutan', weegt 68 kilo en is meer dan twee meter groot. Elke maand wordt er één pagina omgedraaid.

Grootste boek ter wereld in de Nationale Bibliotheek van Bhutan foto: Rudolph.A.furtado

Een van de meest gefotografeerde geburtenissen in het straatbeeld van de hoofdstad Thimphu zijn de verkeersregelende agenten met hun witte handschoenen, die er een complete show van maken. Thimphu is de enige hoofdstad ter wereld zonder stoplichten.

Agenten regelen het verkeer in stoplichtloos Bhutan foto: Steve Evans

BHUTAN LINKS

Advertenties
• Fox verre reizen van ANWB
• Bhutan Vliegtickets.nl
• Bhutan Kras Reizen
• Djoser Rondreis Bhutan
• Hotels Bhutan
• Rondreis Bhutan
• Azie Vliegtickets WTC

Nuttige links

Bhutan Reisstart (N+E)
Reisinformatie Bhutan (N)
Willgotot Bhutan (N)
Schrijf uw artikel over BHUTAN

Bronnen

BBC - Country Profiles

Brown, Lindsay / Bhutan
Lonely Planet

CIA - World Factbook

Dorje, Gyurme / Bhutan Handbook
Footprint

Elmar Landeninformatie

Jordans, Bart / Bhutan : a trekker's guide
Cicerone

Pommaret, Françoise / Bhutan : Himalayan mountain kingdom
Odyssey

Te gast in Bhutan
Informatie Verre Reizen

laatst bijgewerkt juni 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems