Landenweb.nl

BELGIE
Vakantie en Bezienswaardigheden

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Nederlands, Frans, Duits
  Hoofdstad  Brussel
  Oppervlakte  30.528 km²
  Inwoners  11,632,326
  (2021)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .be
  Code.  BEL
  Tel.  +32

To read about BELGIUM in English - click here

Belgie Tui Reizen

Steden BELGIE

Antwerpen Brugge Brussel
Gent

Vakantie en Bezienswaardigheden

advertentie

Belgie TrappistenbierFoto: Charly H CC 3.0 Unported no changes made

België heeft alles voor een gevarieerde vakantie. Er is veel te zien en te doen in grote steden als Brussel, Antwerpen, Brugge en Gent. Er kan gewandeld en gefietst worden door prachtige natuurgebieden als de Ardennen en er kan gerelaxt worden aan de Belgische stranden met badplaatsen als Knokke en Oostende en er is altijd tijd voor een pintje.

advertentie

Brussel Grote MarktFoto: Vase Petrovski CC 2.0 Generic no changes made

Een van de toeristische hoogtepunten van de hoofdstad Brussel en sinds 1998 een werelderfgoed van de UNESCO, is de Grote Markt (Frans: Grand-Place), met stadhuis (15e eeuw), het Broodhuis (waarin nu het Museum van de Stad Brussel) en diverse gildehuizen. Veel toeristen poseren samen met Manneken Pis en in minder mate met de vrouwelijke tegenhanger, Jeanneke Pis. Andere belangrijke bezienswaardigheden in Brussel zijn de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele (13e eeuw) en de Kunstberg (Frans: Mont des Arts), met een magnifiek uitzicht over de stad. Verder zijn er nog het Koninklijk Paleis van Brussel, gebouwd tussen 1774 en 1780 in de stijl van Lodewijk XVI. Zeer de moeite waard zijn ook de schilderachtige wijk rond de Grote Markt, Ilôt Sacré; dé winkelstraat van Brussel, de Boulevard Waterloo; het Warandepark met langs de symmetrische lanen een muziekkiosk, standbeelden, fonteinen en openluchttheaters; de wijk Zavel (Frans: le Sablon) in het historische hart van Brussel met de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk, de Kleine Zavel, een park waarin 19e-eeuwse beeldhouwers 48 oude ambachten in brons uitbeelden en de zondagse antiekmarkt. Een moderne attractie is het Atomium, een futuristische atoomvormige aluminium toren, gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1958. Net ten zuiden van Brussel ligt het terrein waar de Slag van Waterloo uitgevochten werd, de veldslag die zo van invloed was op de geschiedenis van België en het moderne Europa.

advertentie

Belgie Antwerpen het SteenFoto: Jean-Pol GRANDMONT CC 3.0 Unported no changes made

Ook Antwerpen heeft een Grote Markt met een imposant stadhuis en veel gildehuizen, maar ook met de Brabofontein, die de legende van het ontstaan van Antwerpen uitbeeldt, en de 18e-eeuwse Groenplaats met een standbeeld van de wereldberoemde Antwerpse schilder Peter Paul Rubens. Antwerpen staan ook bekend om de Zoo, een van de oudste dierentuinen ter wereld en de burcht de Steen, het oudste gebouw van Antwerpen (begin 13e eeuw). Nieuw is het Museum aan de Stroom (MAS), dat in mei 2011 openging met 460.000 collectiestukken over stad, haven en scheepvaart.

advertentie

Brugge BelgieFoto: Jean-Christophe BENOIST CC 3.0 Unported no changes made

Het historische Brugge biedt voor de toerist veel cultureel erfgoed, waaronder het goed bewaard gebleven pittoreske centrum. De veel van oorsprong middeleeuwse panden zijn in de 19e eeuw echter 'verfraaid', herbouwd of gerestaureerd in een neogotische stijl. Bijzonder zijn de jaarlijkse Heilig-Bloedprocessie en de vijfjaarlijkse Gouden Boomstoet. Ook in Brugge weer een Grote Markt, met het Belfort of Halletoren, sinds 1999 opgenomen in de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het Bruggemuseum is de verzamelnaam voor 12 musea die ieder vanuit hun eigen invalshoek iets over de geschiedenis van Brugge vertellen, onder ander het Guido Gezellemuseum, het Gruuthusemuseum, het Volkskundemuseum en het Archeologiemuseum.

advertentie

Belgie Graslei in GentFoto: Thomas Kindermans CC 3.0 Unported no changes made

Gent telt bijna 10.000 waardevolle onroerend goed objecten, en de binnenstad staat dan ook vol met bezienswaardigheden. Het gezicht van de stad wordt bepaald door de 'Gentse torenrij', bestaande uit de Belforttoren, een UNESCO-werelderfgoed, de toren van de Sint-Bataafskathedraal en de toren van de Sint-Niklaaskerk. De Boekentoren van de universiteitsbibliotheek wordt soms gezien als de 'vierde' toren van Gent. Imposant is het Gravensteen, de enige overgebleven middeleeuwse burcht (12e eeuw) in Vlaanderen. In het Prinsenhof werd in 1500 de latere keizer Karel V geboren. Het Sint-Jorishof is het oudste hotel van Europa. Naast de al genoemde kerken heeft Gent nog twee middeleeuwse kerken: de Sint-Michielskerk en de Sint-Jacobskerk.

advertentie

Belgie LuikFoto: A.Savin CC 3.0 no changes made

Luik is de grootste stad van Wallonië en ligt aan de Maas, het is een zeer populaire toeristische bestemming. De geschiedenis van Luik is te zien in het museum Grand Curtius, het industriële verleden wordt tentoongesteld in het Maison de la Métallurgie et de l'Industrie de Liège, en het leven in Wallonië is te zien het Musée de la Vie Wallonne. Andere musea zijn het Museum voor Waalse Kunst, het Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst en het Musée des Transports en commun du Pays de Liège. Voor opmerkelijke kerkelijke architectuur kan men terecht bij de romaanse Sint-Bartolomeuskerk met het vroeg 12e-eeuwse doopvont, de Sint-Maartensbasiliek en de Sint-Pauluskathedraal. Een uitdaging vormt de Montagne de Bueren, een trap met maar liefst 374 treden.

Belgie Vlaamse KustFoto: Luna04 CC 3.0 Unported no changes made

De Vlaamse Kust is een ca. 67 kilometer lange kuststrook aan de Noordzee en voor België een van belangrijkste toeristische regio's, hoewel er veel er de afgelopen vijftig jaar veel natuur verdwenen is door de steeds verder oprukkende verstedelijking. Maar de enige kuststrook van België heeft nog steeds veel te bieden aan de toerist. Naast prachtige stranden komen ook de cultuur-, sport- en geschiedenisliefhebbers volledig aan hun trekken, en ook de natuur is op sommige plaatsen zeer de moeite waard. De meest populaire badplaatsen zijn Blankenberge, Knokke, Middelkerke en Oostende, maar bezoekers kunnen ook terecht in vele musea, een aantal pretparken en zeeaquariums.

Ardennen BelgieFoto: Jean-Pol GRANDMONT CC 3.0 Unported no changes made

De Ardennen, een gebied dat zich uitstrekt tot in Frankrijk en Luxemburg, is een zeer populair vakantiegebied in Wallonië, in het zuidoosten van België op korte afstand van Nederland. De Ardennen zijn vooral een trekpleister voor natuurliefhebbers, fietsers en wandelaars, kortom de actieve toerist. De Ardennen zijn te verdelen in een gebied met een rustig glooiend landschap, het andere gedeelte is wat ruiger met uitgestrekte bossen, grillige rotsformaties en steile kliffen. Kastelen, hoeves en oude dorpjes wijzen op een rijke historie, en ook de Tweede Wereldoorlog heeft haar sporen hier achtergelaten. Het kasteel van Bouillon is een middeleeuws kasteel, bestaande uit drie forten die met elkaar verbonden zijn; het labyrint van Barvaux is een trekpleister voor groot en klein en heeft elk jaar een ander thema; in Bastenaken (Frans: Bastogne) ligt het Bastogne Historical Center, het belangrijkste museum over de Slag om de Ardennen; Plopsa Coo is een pretpark voor de kleintjes bij de watervallen van Coo; De Grotten van Han in Han-sur-Lesse is een van de grootste grottencomplexen van Europa.

BELGIE LINKS

Advertenties
• België met de Trein
• Belgie Tui Reizen
• ANWB vakantie boeken Belgie
• Belgie hotel met jacuzzi | Surprisetickets
• Vakantieparken in België
• Hotels Trivago
• Autohuur Belgie
• Ardennen Tui Reizen
• België Hotels
• Auto huren in Belgie
• Boeken, ook tweedehands, over BELGIE bij Bol.com

Nuttige links

België Foto's Kees Hulsen
Campersite België (N)
Dieren in België (N)
Lies en Teije's Reiswebsite (N+E)
Reisinformatie België (N)
Reizendoejezo – België (N)

Bronnen

België, een manier van leven

Lannoo

Europese Unie : vijftien landendocumentaties

Europees Platform voor het Nederlandse Onderwijs

The Stateman's Yearbook: the politics, cultures and economies of the world

Macmillan Press Limited

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems