Landenweb.nl

Brussel
 

Stedentrip Brussel Tui Reizen

To read about Brussels in English - click here

advertentie
Hotels Trivago Brussel met de trein

Algemeen

Brussel is de hoofdstad van België. België is opgedeeld in Vlaanderen (Nederlandstalig) en Wallonië (Franstalig). Het bijzondere aan Brussel is dat het ondanks deze tweedeling de hoofdstad van beide gemeenschappen is. Verder is Brussel ook het bestuurlijke centrum van de Europese Unie, de Belgische stad wordt ook wel als de hoofdstad van Europa beschouwd. Brussel is de grootste stad van de Benelux en één van de omvangrijkste metropolen van Europa. In de regel wordt het hele stedelijke gebied rondom Brussel tot de wereldstad Brussel gerekend, in totaal wonen hier ongeveer 1 miljoen mensen. Brussel staat bekend om haar Bourgondische leven vol met lekkere pralines, bier en heerlijke gerechten. Daarnaast kennen we Brussel bijna allemaal wel van Manneken Pis, het Atomium en Kuifje.

advertentie
Park Sleep Fly Brussel | Surprisetickets Auto huren in Brussel

Ligging

Brussel Hotel Tassel van Horta Foto:Henry TownsendBrussel Hotel Tassel van HortaFoto: Publiek domein

Brussel ligt op 170 kilometer afstand van Utrecht, dit betekent dat je vanuit Nederland binnen iets meer dan 2 uur in Brussel kunt zijn. De Belgische hoofdstad is gekozen als Europees bestuurlijk centrum vanwege haar gunstige ligging. Brussel ligt tussen de lidstaten Frankrijk, Nederland, Duitsland en Luxemburg in. België heeft in het totaal een omvang van meer dan 30.500 km². Brussel en de omliggende agglomeraties hebben samen een oppervlakte van 162 km². De stad ligt in het midden van België ten zuiden van Antwerpen.

Brussel bestaat globaal gezien uit twee delen: de Bovenstad en de Benedenstad. De Benedenstad strekt zich uit rondom de Grote Markt en was in de geschiedenis het armere deel van Brussel. De Bovenstad heeft een chiquere uitstraling en is gelegen rondom het vele groen dat Brussel rijk is.

advertentie
Stedentrip Brussel Tui Reizen Brussel Hotels

Weer

België kent net als Nederland een gematigd zeeklimaat. Dit betekent: milde winters en koele zomers. De temperaturen en weersomstandigheden in België kunnen uiteenlopen en het klimaat van België is erg onvoorspelbaar. In juli en augustus is het over het algemeen het warmst in Brussel, de koudste maanden zijn januari en februari.

Geschiedenis

Men gaat ervan uit dat Brussel is ontstaan rond 979. De stad bestond toen uit een kasteel op een eiland in de rivier de Zenne. De vesting werd steeds verder uitgebreid en groeide uit tot een ommuurd handelscentrum. In de 12e eeuw had Brussel al rond de 30.000 inwoners.

In de 15e eeuw was Brussel op haar hoogtepunt. Prachtige gebouwen zoals het stadhuis werden gebouwd en staan nog steeds bij elkaar op de Grote Markt in het hart van de stad. Tegen het einde van de 15e eeuw resulteerde een opstand tegen de Heilige Roomse Keizer Maximiliaan I in een verlies van de Europese gunst. Toen Karel V de controle over Brussel overnam tussen de jaren 1519 en 1556 herkreeg de stad haar bevoorrechte status.

Brussel Ets uit 1610 Foto:Publiek DomeinBrussel Ets uit 1610Foto:Publiek domein

De stad is door de geschiedenis heen vele malen bezet geweest, bijvoorbeeld door de Spanjaarden en door Lodewijk XIV die in 1695 zelfs een groot deel van Brussel verwoestte. In 1830, protesteerden de bewoners van Brussel tegen het beleid van de Nederlandse koning Willem en streden voor onafhankelijkheid. De lokale bevolking won de strijd en Koning Leopold I (een familielid van Queen Victoria van Engeland) werd de eerste koning van België in juli 1831. Als hoofdstad van België onderging de stad een belangrijke transformatie. De versterkte muren werden gesloopt en vervangen door een netwerk van lanen in de vorm van een vijfhoek, met de oude binnenstad van Brussel als het hart van de stad.

Brussel was achtereenvolgens de hoofdstad van het hertogdom Brabant om daarna achtereenvolgens de hoofdstad van de Zeventien Provinciën, de Zuidelijke Nederlanden, het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en de hoofdstad van België te worden. Nu is Brussel nu het bestuurscentrum van de Europese Unie. Brussel is door de eeuwen heen dus altijd een belangrijke stad geweest en is dat vandaag de dag nog steeds.

Bezienswaardigheden

Zoals het een echte wereldstad betaamt heeft Brussel veel bezienswaardigheden. Of je nu van geschiedenis, kunst of winkelen houdt; in Brussel kun je het allemaal vinden. Hieronder zal een aantal topbezienswaardigheden worden toegelicht.

De Grote Markt is één van de bezienswaardigheden die iedere toerist in Brussel bezoekt. Rond 1200 was dit plein al het middelpunt van Brussel. De Grote Markt wordt erkend als één van de mooiste pleinen ter wereld. Het wordt omgeven door prachtige, oude gebouwen. Zo grenst het Brusselse stadhuis aan de Grote Markt. Dit pand werd gebouwd in de 15e eeuw. Op de 96 meter hoge toren van het stadhuis staat een beeld van de aartsengel die een draak doodt. Dit indrukwekkende bouwwerk is slechts een enkel voorbeeld van één van de vele historische gebouwen rondom de Grote Markt.

In de 16e eeuw werd de Grote Markt gebruikt voor verbrandingen en onthoofdingen van protestanten. In 1695 viel Lodewijk XIV Brussel aan en hij liet nauwelijks iets heel van het plein. Aan het einde van de beschietingen stonden er alleen nog een paar muren overeind. Hierna werd de bebouwing rondom de Grote Markt opnieuw opgebouwd in de zogenaamde Vlaams-Italiaanse stijl.

Brussel Grote MarktBrussel Grote MarktFoto:Harald Hoyer CC 2.0 Generic no changes made

Vlakbij de Grote Markt op de hoek van de Eikstraat en de Stoofstraat staat het wereldberoemde beeldje van Manneken Pis. Het is een bronzen beeldje van minder dan 60 centimeter hoog dat een plassend jongetje uitbeeldt. In de 14e eeuw moet er op dit punt in Brussel al een fontein gestaan hebben waar een stenen Manneken Pis in was te vinden. Men noemde dit mannetje ook wel Petit Julien. Het beeldje is gesneuveld, maar bewijs dat het er is geweest is gevonden in archieven. In 1619 maakte Hiëronymus Duquesnoy de Oudere de fontein, die er nu te vinden is. Hij deed dit in opdracht van het bestuur van Brussel. Leuk weetje: op speciale dagen plast Manneken Pis bier of wijn.

De kathedraal van Brussel is van grote historische betekenis in België en stamt uit het midden van de 11e eeuw. In de loop van de 13e eeuw werd de kathedraal grondig vernieuwd en vele gotische kenmerken werden toegevoegd. De zuidelijke toren heeft bijna 50 klokken, die regelmatig hun geluid over de stad laten klinken.

Brussel KathedraalBrussel KathedraalFoto: Donaldytong CC 3.0 Unported no changes made

Het Koninklijk Paleis van Brussel werd gebouwd aan het einde van de 18e eeuw, hoewel de huidige voorgevel vele jaren later werd toegevoegd, in de vroege jaren 1900, in opdracht van koning Leopold II. Het Koninklijk Paleis wordt niet meer gebruikt als koninklijke residentie, omdat de Belgische monarchie nu in het Koninklijk Kasteel van Laken woont. De prachtige Victoriaanse kassen zijn bijna net zo indrukwekkend als het paleis zelf.

Brussel museum voor schone kunstenBrussel museum voor schone kunstenFoto: Michel wal CC 3.0 Unported no changes made

Het belangrijkste kunstmuseum van Brussel is het Koninklijk museum voor schone kunsten van België. Het bevat in feite vijf verschillende musea: het Museum voor Oude Kunst, het Museum voor Moderne Kunst, het Wiertzmuseum, het Meuniermuseum en het Magritte Museum. Tot de topstukken behoren werken van de Vlaamse primitieven, Bruegel, Rubens, Jordaens, maar ook modern werk van Rik Wouters, Ensor, Magritte en Delvaux, Dali, Miro en Chirico.

Het Atomium van Brussel is een veel afgebeeld kunstwerk. Het is te vinden in het Heizelpark. Het Atomium werd in 1985 gebouwd naar aanleiding van de Wereldtentoonstelling die dat jaar in Brussel werd gehouden. Het kunststuk heeft een kubische structuur met een hoogte van 100 meter. De negen bollen hebben ieder een diameter van 18 meter. In de bollen worden vaak tentoonstellingen gehouden en bovendien is er een restaurant in het Atomium te vinden. Vanuit de bollen heb je een prachtig uitzicht over de stad Brussel.

Brussel AtomiumBrussel AtomiumFoto: Mcsdwarken CC 3.0 Unported no changes made

Tips

Belgische bieren zijn wereldwijd bekend. Men zegt dat er meer dan 400 zijn! Soms fris en prikkelend, dan weer fruitig of zuur. Bekend zijn de smaakvolle speciale bieren en abdijbieren, lambik, geuze, pils en trappistenbier. Je vindt overal cafeetjes waar de bieren geschonken worden.

Winkels zijn er in Brussel in overvloed. Of je nu graag winkelt in de grote winkelketens of op zoek bent naar unieke designerstukken, je vindt het allemaal in Brussel. De bekendste winkelstraat is de Nieuwstraat. Hier zijn alle bekende winkelketens te vinden. Voor sjiek winkelen moet je op de Louizalaan zijn. Veel haute-couture met bijbehorende prijzen. Verder zijn er in de omgeving van het Centraal Station veel kleine en originele winkels. Er zijn ook veel tweedehands winkeltjes.

Een heel bijzonder museum is het Belgisch stripcentrum. Het centrum is gevestigd in een prachtig pand van de art nouveau architect Horta, dat is op zich al voldoende reden om een bezoek te brengen. Hier vind je zowat alles wat te maken heeft met het Europese stripverhaal, van de prestigieuze begindagen tot de meest hedendaagse ontwikkelingen. Kuifje en Guus Flater zijn prominent aanwezig in dit aparte museum.

Cauchie Huis BrusselCauchie Huis BrusselFoto: Ben2 CC 3.0 Unported no changes made

Rond 1890 ontstond in Brussel de art nouveau stijl onder impuls van architect Victor Horta (zie ook boven die de kunstrichting gestalte gaf samen met Hankar, Cauchie, de broers Delune, Blérot, Henri van der Velde en vele anderen. Deze totaalkunst die tot 1920 in de mode was, drukte niet alleen op de architectuur zijn stempel, maar was ook terug te vinden in meubels, tapijten, decoratieve voorwerpen en juwelen. Er is in Brussel nog heel veel prachtige arts-nouveaux kunst te vinden.

Brussel LINKS

Advertenties
• Brussel met de trein
• Brussel Tui Reizen
• Brussel Hotels
• Park Sleep Fly Brussel | Surprisetickets
• Hotels Trivago
• Auto huren in Brussel
• Boeken, ook tweedehands, over Brussel bij Bol.com

Nuttige links

Brussel Cityspotters (N)
Brussel Reisstart (N)
Reizendoejezo - Brussel (N)

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Yivat Mozes / Arie Verrijp / Geert Willems