Landenweb.nl

Antwerpen
 

Antwerpen Tui Reizen

To read about Antwerp in English - click here

advertentie
Antwerpen Tui Reizen Met de trein naar Antwerpen | Surprisetickets.nl

Algemeen

Antwerpen KathedraalAntwerpen Foto: Ad Meskens CC 3.0 Unported no changes made

Antwerpen is een levendige havenstad aan de oevers van de Schelde in België. Het is de tweede stad van het land en heeft een mooi oud centrum en vele culturele bezienswaardigheden. In het centrum vind je onder meer de kathedraal, de groenplaats en de grote markt. Bezoekers zijn verbaasd over hoe intiem en aantrekkelijk dit deel van Antwerpen is, het is al vele eeuwen vrijwel onveranderd, met tal van kleine straatjes bedekt met kinderkopjes.

Antwerpen is de stad van de kunsten en van één van de grootste schilders van België, Peter Paul Rubens, leefde en werkte in Antwerpen. Er zijn buiten het Rubenshuis veel andere kunstmusea te bezoeken. Antwerpen staat ook symbool voor het goede leven, er zijn veel restaurants en chocolaterieën.

Tevens is Antwerpen centrum van de diamanthandel, met name in en rond de oude Joodse wijk. Er is zelfs een diamantmuseum in Antwerpen. Antwerpen heeft ook een art nouveau wijk uit de belle Epoque in de buurt van station Berchem op het oude landgoed Zurenborg. Je ziet daar een aantal prachtige woonhuizen met veel stijlkenmerken.

advertentie
Antwerpen met de trein Hotels Antwerpen

Ligging

Antwerpen aan de ScheldeAntwerpen aan de ScheldeFoto:Lizzyyy89 CC 3.0 Unported no changes made

Antwerpen ligt aan de oevers van de rivier de Schelde. Het grootste deel van de stad ligt op de rechteroever van de Schelde. De linkeroever, wordt door middel van tunnels met de rechteroever verbonden. Antwerpen ligt in Vlaanderen en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie.

advertentie
ANWB vakantie boeken Belgie Auto huren in Antwerpen

Weer

Het Belgische klimaat is duidelijk maritiem en meestal mild en de stad Antwerpen vormt geen uitzondering. Te midden van de vele dagen met zonnig weer in Antwerpen, zijn regenachtige, grijze dagen dan ook gemeengoed, ongeacht het seizoen. De gemiddelde temperatuur tijdens de zomermaanden bedraagt overdag 23 graden celsius.

Juli en augustus zijn gewoonlijk de warmste maanden in Antwerpen en toevallig ook de natste, hoewel de neerslag meestal vrij gelijkmatig verdeeld is over het jaar. Het zonnigste weer tref je tijdens de maanden mei en augustus, ook april en september zijn vaak aangenaam.

Geschiedenis

Al sinds de stichting van de eerste nederzetting is Antwerpen een belangrijk economisch en cultureel centrum in de Lage Landen geweest.

De geschiedenis van Antwerpen wordt bepaald door de rivier de Schelde, die is verbonden met de Noordzee. Het debat over de geschiedenis van de naam van de stad is verdeeld in twee kampen. Veel inwoners geloven in de mythe van de reus Antigoon, die ooit leefde aan de Schelde. Deze reus eiste tolgeld van iedereen voor het oversteken van de rivier. Degenen die niet betaalden werd een hand afgesneden, totdat Antigoon zelf werd gedood door de Romeinse soldaat Silvius Brabo. Een van Antigoons handen werd vervolgens zelf in de rivier gegooid (handwerpen werd Antwerpen). Het standbeeld voor het stadhuis portretteert dit evenement. De minder romantische zielen onder ons houden vol dat de stad is vernoemd naar de Romeinse benaming voor een heuvel van aarde.

Toen de naburige stad Brugge in verval raakte, nam Antwerpen diens rol over als het centrum van de handel in de regio. Tegen het einde van de 15e eeuw, werden de internationale handelshuizen van Brugge naar Antwerpen verplaatst. De geschiedenis van Antwerpen in dit tijdperk is gekoppeld aan suiker, die van Spaanse en Portugese plantages werd geïmporteerd en vervolgens verfijnd werd voor de export.

In het eerste helft van de 16e eeuw groeide Antwerpen uit tot een van Europa's grootste en rijkste steden. Veel buitenlandse kooplieden woonden en deden zaken in de stad, die elke dag honderden schepen met hun lading in haar bloeiende haven verwerkte.

Antwerpen 1572Antwerpen 1572Foto:Publiek domein

Er waren drie opvallende pieken tijdens het gouden tijdperk van Antwerpen. De eerste was gecentreerd rond de pepermarkt in het begin van 1500, gevolgd door de winstgevende import van zilver uit Amerika. De derde piek was gerelateerd aan de textielindustrie. Aan het begin van de 16e eeuw was de stad verantwoordelijk voor ongeveer 40 procent van de wereldhandel in deze markt. Deze succesvolle wereldwijde handel en welvaart zorgde voor een enorme toename van de bevolking en schiep uiteindelijk een kosmopolitische samenleving die vandaag de dag nog steeds voelbaar is.

De tweede helft van de 16e eeuw was niet zo vriendelijk voor de stad. De stad werd het centrum van de religieus-politieke strijd tussen het katholieke Spanje en het protestantse noorden van de Lage Landen. In en periode van 30 jaar werd Antwerpen geteisterd door de Beeldenstorm in 1566, de Spaanse Furie in 1576 en door de val van Antwerpen in 1585.

De Spaanse Furie kostte zo'n 6.000 levens en bijna 1000 woningen brandden af. De Schelde werd de komende 200 jaar afgesloten voor de handel en dat ruïneerde de economie van de stad. Toen Antwerpen viel, ontvluchtten intellectuelen, kooplieden en protestanten de stad. De meesten van hen gingen noordwaarts naar de Verenigde Provinciën en droegen bij aan de Nederlandse Gouden Eeuw rond Amsterdam.

De Schelde werd heropend voor de handel in 1863. Afgezien van de onderbrekingen door de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog, groeide de economie van de stad. De Duitsers verwoestten een groot deel van het historische Antwerpen met hun bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog, wat resulteerde in de moderne architectuur die delen van de stad nu overheerst.

In het jaar 1993 werd Antwerpen genomineerd als culturele hoofdstad van Europa, een voorloper van de terugkeer naar internationale erkenning. Vandaag de dag is de stad een gerespecteerde modestad, een gastheer voor culturele evenementen en een prima reisbestemming.

Bezienswaardigheden

Het leukste van Antwerpen is wellicht het gewoon slenteren door de oude stad. Er zijn overal leuke winkels, restaurants en bars. Ongemerkt kom je dan langs bezienswaardigheden zoals het Steen, de Bourla en de Grote Markt. De binnenstad van Antwerpen kent veel prachtige plekjes die niet altijd eenvoudig te vinden zijn. Wanneer je de stad eens van een heel andere kant wilt zien kun je een ruienwandeling van drie uur onder de grond maken. Hieronder staan een aantal belangrijke bezienswaardigheden beschreven.

Antwerpen Grote markt met stadhuisAntwerpen Grote markt met stadhuisFoto: Maros CC 3.0 Unported no changes made

De grote markt is een enorm autovrij plein dat eigenlijk driehoekig van vorm is en wordt gedomineerd door één van de meest imposante monumenten van de stad het stadhuis. Het stadhuis stamt uit 1565 en is bekend door haar gevel een geslaagde mix van Italiaanse en Vlaamse bouwstijl. De Grote Markt wordt aan twee zijden begrensd door een reeks van gildehuizen in renaissancestijl, waarvan het merendeel in de 19e eeuw werd gerenoveerd. Een van de meest indrukwekkende van deze gildehuizen is nummer zeven, waar je een standbeeld van Sint Joris en de draak ziet. Er zijn tal van cafe's met terrassen op het plein zelf.

De Boerentoren is een vroege wolkenkrabber en het hoogste gebouw in zijn soort in Antwerpen. De Boerentoren is het op één na hoogste gebouw na de aanzienlijk oudere kathedraal van Onze-Lieve-Vrouw. De wolkenkrabber domineert de oude stad. De Boerentoren is ongeveer 96 meter hoog en dit prachtige Art Deco monument werd in 1930 voltooid.

Antwerpen KathedraalAntwerpen KathedraalFoto: Mattana CC 2.0 Generic no changes made

Een van de meest beroemde en belangrijke bezienswaardigheden in het centrum van Antwerpen is de kathedraal van Onze-Lieve-Vrouw. Deze gotische kathedraal is vermeld als werelderfgoed en de hoge torenspits reikt bijna 125 meter in de lucht. Binnenin zie je prachtige 16e-eeuwse glas-in-lood ramen, veel gerestaureerde fresco's die eigenlijk ooit werden overschilderd en een aantal schilderijen van de lokale Antwerpse kunstenaar Peter Paul Rubens. De kathedraal wordt door ongeveer 400.000 mensen per jaar bezocht.

Antwerpen RockoxhuisAntwerpen RockoxhuisFoto: Torsade de Pointes CC 3.0 Unported no changes made

Het imposante 17e-eeuwse monument het Rockoxhuis is een opvallend herenhuis dat ooit eigendom was van de Antwerpse burgemeester Nicolaas Rockox. In het centrum van het Rockoxhuis is een binnenplaats, waar omheen het huis is gebouwd. Het is prachtig ingericht in een traditionele Vlaamse stijl, met een kleine collectie schilderijen, waarvan een aantal van Rubens, die een vriend van de burgemeester was.

Antwerpen telt een groot aantal musea die de moeite waard zijn, zoals het Museum Plantin-Moretus en het Rubenshuis, waar de beroemde kunstenaar Peter Paul Rubens vroeger woonde en werkte. Zeker ook de moeite waard is het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. Dit museum geeft een compleet overzicht van de artistieke prestaties van Vlaamse kunstenaars. Het Mode Museum in de Nationale straat is het kloppend hart van Antwerpen als modehoofdstad van België.

Het nieuwste museum en een grote trekpleister is het Mas (museum aan de stroom) Dit in 2011 geopende museum heeft een permanente tentoonstelling uit de collectie van het voormalige Volkenkundemuseum en het Scheepvaartmuseum. Op de tweede verdieping is er plaats voor tijdelijke tentoonstellingen. Het uitzicht vanaf het dak over Antwerpen is fenomenaal.

Tips

Op een bijzonder centrale locatie in het hart van de stad, naast het Centraal Station ligt de dierentuin van Antwerpen. Deze was oorspronkelijk aanzienlijk groter dan de huidige omvang van 10 hectare. Er zijn onder meer giraffen, pinguïns, nijlpaarden, tapirs, olifanten, tamarins en reptielen, die allen zijn gehuisvest in thema-behuizingen van verschillende grootte.

Antwerpen Centraal StationAntwerpen Centraal StationFoto: Carolus CC 3.0 Unported no changes made

Het Centraal station is één van de mooiste stationsgebouwen van Europa. Na een grootscheepse verbouwing waarin het historische station omgebouwd is van een kopstation naar een treinstation met doorgaande sporen is er een gebouw ontstaan dat van groot architectonisch belang is. De mix van een oud stationsgebouw met een prachtige glazen koepel en nieuwe moderne ondergrondse perrons op verschillende niveaus maken Antwerpen-Centraal tot een bezienswaardigheid op zich.

Middelheim Rick Wouters - Het zotte geweldMiddelheim Rick Wouters - Het zotte geweldFoto:Jean Housen CC 2.0 no changes made

Het Middelheimmuseum is uniek in Antwerpen. In een bijzondere setting biedt het openluchtmuseum een boeiend overzicht van meer dan honderd jaar beeldende kunst. Het museumpark is gratis toegankelijk. Je ziet er beelden van onder andere Henry Moore, Auguste Rodin, Rick Wouters en veel moderne meesters.

Antwerpen Arts-Nouveau Foto:Torsade de PointesAntwerpen Berchem Arts-Nouveau Foto: Publiek domein

Het gebied rond het treinstation Berchem wordt door Antwerpenaren de Belle Epoque-wijk genoemd. Dit gebied is de moeite waard om door heen te wandelen of te fietsen, er zijn veel bijzondere huizen in de art nouveau stijl. De hele sfeer die deze wijk oproept is anders dan de rest van Antwerpen en omdat het wat verder weg ligt zijn er niet veel toeristen.

Antwerpen LINKS

Advertenties
• Antwerpen Tui Reizen
• Met de trein naar Antwerpen | Surprisetickets.nl
• Hotels Antwerpen
• Auto huren in Antwerpen
• Antwerpen met de trein
• Hotels Trivago
• ANWB vakantie boeken Belgie
• Boeken, ook tweedehands, over Antwerpen bij Bol.com

Nuttige links

Antwerpen Reisstart (N)
Antwerpen-Nu online gids over Antwerpen

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems