Landenweb.nl

Gent
 

Gent per trein

To read about Ghent in English - click here

advertentie
Gent per trein Met de trein naar Gent | Surprisetickets.nl

Algemeen

Gent PanoramaGent PanoramaFoto:Publiek Domein

Gent was in de middeleeuwen eigenlijk Europa's tweede grootste stad na Parijs en hoewel Gent nu enigszins wordt overschaduwd door de nabijgelegen hoofdstad Brussel, is de stad nog steeds een enorme toeristische trekpleister aan de samenvloeiing van de Schelde en de Leie. Gent is de trotse hoofdstad van Oost-Vlaanderen en hoewel de stad aanzienlijk groter is dan Brugge, is Gent misschien niet zo karaktervol en schilderachtig, maar wel een echte stad.

Gent heeft namelijk volop toeristische aantrekkingskracht en door de talrijke studenten maakt de stad een jonge indruk. Hierdoor is er een goed verzorgd nachtleven. Gent beschikt niet over een centraal plein, maar is gegroeid rond een aantal open ruimtes en historische kerken. In principe is de Korenmarkt het eigenlijke hart van Gent. Het VVV-kantoor bevindt zich in de buurt onder het Belfort.

advertentie
ANWB vakantie boeken Belgie Hotels Gent

Ligging

Gent aan de LeieGent aan de LeieFoto: Publiek Domein

Gent heeft een oppervlakte van 156,18 km² en telt ca. 250.000 inwoners. Veel mensen zijn verrast door de omvang van Gent, het is eigenlijk de grootste stad in dit deel van Vlaanderen. Gent ligt rond het kruispunt van de rivier de Leie en de Schelde. De stad is verbonden met de zee door het Gent-Terneuzen kanaal, dat is een schilderachtig kanaal en perfect geschikt voor een middagwandeling.

advertentie
Hotels Trivago Gent Tui Reizen

Weer

Gent is een stad met een redelijk stabiel klimaat. Het weer in Gent verandert alleen iets van maand tot maand, wat betekent dat de belangrijkste seizoenen zachtjes in elkaar overgaan en vaak heel moeilijk te onderscheiden zijn. Het Gentse winterklimaat is vrij mild en nachttemperaturen van december tot en met februari zweven over het algemeen net boven het vriespunt. In maart begint het iets warmer te worden.

In de lente komt de stad tot bloei. Zowel in de maanden april als mei is het aantrekkelijk om Gent een keer te bezoeken. De temperaturen zijn overdag over het algemeen rond de 15 °C en dat kan oplopen tot de 20 °C op de zonnigste dagen, in het bijzonder in mei. Tussen juni en augustus is misschien wel de beste tijd om van de bezienswaardigheden van Gent te genieten. Het weer is zonnig en warm, en het Belgisch bier stroomt dan uitbundig. Juli en augustus zijn de warmste maanden met regelmatig temperaturen van boven de 25 ° C.

Geschiedenis

Kaart van Gent uit 1534Kaart van Gent uit 1534Foto: Publiek Domein

Dankzij haar ligging aan de samenvloeiing van de Leie en de Schelde begon de geschiedenis van de stad al vroeg met regionale handel en commercie. Net als veel andere steden in deze regio van Europa groeide Gent vanuit de verspreiding van het vroege christendom. St. Amand kwam hier rond het midden van de 7de eeuw na Christus en richtte niet minder dan twee abdijen op, de abdij van St. Bavo en de abdij van St. Pieter. De stad Gent en haar geschiedenis ontwikkelde zich rond de abdijen, met de vorming van een kleine commerciële wijk in het centrum. Het won bekendheid rond het begin van de 9e eeuw na Christus toen Einhard, een leergierige Frankische geleerde en dienaar van Karel de Grote, werd aangewezen als de abt van de twee abdijen.

Na de plunderding door de Vikingen in 851 bouwde Gent versterkte muren en men genoot van enkele eeuwen duurzame welvaart. In de 11e eeuw ontdekte de stad dat het ideaal is gelegen voor het hoeden van schapen, dankzij de weelderige weilanden rondom de stad. Dit zorgde voor een bloeiende lokale wolindustrie en in de 13e eeuw werd Gent de tweede grootste stad van Europa na Parijs, de Franse hoofdstad. De rijkdom van deze gouden tijd zorgde voor de bouw van grandioze gebouwen zoals de St. Nicolaaskerk en de Sint-Bavokathedraal, met zijn hoge toren.

Tijdens de Middeleeuwen was deze stad de belangrijkste Europese producent van stoffen, met name wol. In feite was de bloeiende handel in wol zo sterk dat Gent zelfs grondstoffen uit zowel Engeland als Schotland in moest voeren om gelijke tred te houden en aan de constante vraag te voldoen. Dit is een belangrijke reden waarom Vlaanderen zulke goede betrekkingen met juist deze twee landen had.

De Honderdjarige Oorlog had een negatieve invloed op de Gentse wolhandel maar in de 14de eeuw herstelde de stad nadat Vlaanderen samengevoegd werd met een aantal regionale provincies onder het bewind van de hertogen van Bourgondië. De keerzijde was dat de Bourgondiërs zware belastingen oplegden, wat leidde tot een opstand en de Slag bij Gavere in 1453. De stad leed een groot verlies in die oorlog en op datzelfde moment verschoof het centrum van de sociale en politieke invloed van de Lage Landen van Vlaanderen naar Brabant en meer specifiek naar Brussel en Antwerpen. Gent bleef een belangrijke economische rol houden maar haar politieke invloed nam af.

Toen Karel V aan de macht kwam, dacht Gent dat het een speciale behandeling zou krijgen. Karel V was een inwoner van de stad, maar na de Opstand van Gent in het jaar 1539, werden de edelen van de stad gestraft. Hij liet ze op blote voeten door de stad lopen met een strop om hun nek. Om deze reden heten de bewoners van de stad Stroppendragers. Karel V sloopte de Abdij van St. Bavo en bouwde een Spaans fort op die plek.

De godsdienstoorlogen in dit deel van Europa tijdens de late 16e en 17e eeuw verwoestten Gent, de stad was calvinistisch, totdat de Spanjaarden het katholicisme oplegden in de regio. De moderne geschiedenis van Gent begint met de Franse en Oostenrijkse overheersing en de heropleving van de textielindustrie in de 18e en 19e eeuw. De stad is vandaag de dag een belangrijk centrum voor de Belgische handel, met zijn rivier, de haven en bloeiende universiteit. Het toerisme draag ook een belangrijk steentje bij aan de huidige welvaart van Gent.

Bezienswaardigheden

Wanneer je Gent je nog nooit bezocht hebt, dan is de beste manier om je te oriënteren en niets te missen van de belangrijkste toeristische attracties en lokale bezienswaardigheden het maken van een begeleide wandeltocht door de stad. Je komt dan langs veel historische monumenten en kwalitatief aantrekkelijke bezienswaardigheden, zoals het Belfort, de kerk van St. Nicolaas en de kathedraal van St. Bavo.

Het Belfort van GentHet Belfort van GentFoto: Maros CC 2.5 Unported no changes made

Het Belfort is een prachtige klokkentoren uit de 14e-eeuw, die boven de oude lakenhal op de Botermarkt uittorent. Diegenen die voldoende energie hebben beklimmen de trap naar de top van de toren, waarvan een adembenemend uitzicht op de stad en de vele mooie historische gebouwen kan worden genoten. Maar er is ook een kleine lift voor de minder dapperen.

Gent St Nicolaas Kerk rGent St Nicolaas Kerk Foto: Jiel Beaumadier CC 2.5 Unported no changes made

De kerk van St. Nicolaas is zonder twijfel een van de meest imposante en beroemde van alle bezienswaardigheden in het centrum van Gent. De kerk is zeer oud en stamt uit het begin van de 13e eeuw, de kerk verving een bestaande, minder grote Romaanse kerk die zich op deze plaats bevond. De in het oog springende centrale toren werd gebruikt als een nuttige observatiepost en valt nog steeds op aan de skyline. De kerk ligt aan de drukke Korenmarkt in het centrum van Gent. De kerk van St. Nicolaas werd in het begin van de 20e eeuw grondig gerenoveerd.

Gent St Bavo Kathedraal aanbidding van het lam GodsGent St Bavo Kathedraal aanbidding van het lam GodsFoto: Publiek Domein

De Gentse Kathedraal van St. Bavo is een prachtig gebouw met een indrukwekkende architectuur. De belangrijkste attractie in de kathedraal, is het meesterwerk 'De Aanbidding van Het Lams God'. Dit altaarstuk is geschilderd in 1432 door de Vlaamse kunstenaar Jan van Eyck. Deze serie schilderijen bestaat uit niet minder dan 20 panelen die de dood van Christus verbeelden. De kathedraal bevat nog veel andere schilderijen en indrukwekkende glas-in-loodramen, die altijd een lust voor het oog zijn wanneer de zon ze belicht.

In Gent zijn ook een aantal interessante musea te vinden die een bezoek meer dan waard zijn.

Gent SMAKGent SMAKFoto: Cristina Pastor in het publiek domein

Het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (SMAK) ligt in het Citadelpark. Het is een enorme tentoonstellingsruimte. Het is zo groot dat je maar beter gebruik kunt maken van de kaart van het gebouw die je bij binnenkomst krijgt. Zo kun je kennis maken met werken van beroemde moderne kunstenaars, zoals Hockney en Warhol. Belgische kunstenaars zijn ook goed vertegenwoordigd en verder vind je nog werken van Karel Appel, Lucebert en Pierre Alechinsky.

Het museum voor sierkunst en vormgeving wordt vaak over het hoofd gezien door toeristen bij een bezoek aan Gent. Maar het museum is eigenlijk niets minder dan een waar juweeltje. Het museum heeft antieke meubels uit de Renaissance en de 19e eeuw, samen met enkele schitterende kunstwerken en 20e-eeuwse creaties, waaronder een aantal stijlvolle sofa's en art nouveau kabinetten, die in de relatief nieuwe glazen vleugel tentoongesteld zijn.

Tips

Gent GravensteenGent GravensteenFoto:Maros CC 2.5 Generic no changes made

De imposante vesting van het Gravensteen dateert uit de tweede helft van de 12e eeuw en bevat alles wat je kunt associëren met een middeleeuws kasteel. Je ziet een mooie gracht, torentjes, tal van kleine schietgaten en een grootse entree. Het Gravensteen werd gebouwd om de stad te beschermen, terwijl het ook bedoeld was om te zorgen dat de lokale bewoners zich aan de wet hielden. Zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om de aangrenzende wijk Patershol, waar zich een aantal middeleeuwse bezienswaardigheden en monumenten bevinden te verkennen.

Gentse FeestenGentse FeestenFoto: Publiek Domein

Elk jaar in juli zijn er de Gentse Feesten. Bewoners van Gent feesten samen met toeristen tot in de vroege uurtjes van de ochtend en bars blijven tot zeer laat open, sommigen sluiten zelfs helemaal niet. De Gentse Feesten bestaan al sinds 1832.

Gent LINKS

Advertenties
• Gent Tui Reizen
• Met de trein naar Gent | Surprisetickets.nl
• Gent met de trein
• Hotels Gent
• ANWB vakantie boeken Belgie
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over Gent bij Bol.com

Nuttige links

Gent Reisstart (N)
Reizendoejezo - Gent (N)

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems