Landenweb.nl

ARDECHE
Smullen bij streekrestaurants

De door hen geserveerde dranken en producten komen uit de Ardèche. Dagelijks bereiden ze alles vers en vooral zelf. Dat wat uit hun de keuken komt, voldoet aan de hoogste eisen. De kwaliteit staat onder strenge controle. Dat alles maakt de leden van de kwaliteitsketen Goûtez l’Ardèche tot de beste restaurants van deze streek.

Neem nu le Chêne Vert in Rocher. Vroeger stopte er de postkoets, nu komen van heinde en verre gasten naar deze plaats om lekker te eten en te drinken. Als lid van Confrérie Gôute de Ardèche maakt de naam van deze prestigieuze kwaliteitsketen meer dan waar.

De kruiden komen allemaal uit eigen tuin. Madame Jacquet zorgt zelf voor het kweken en onderhoud. Er bloeien vooral veel aromatische soorten, zoals verschillende varianten van rozemarijn. ‘Ze geven vooral varkensvlees net dat beetje meer,’zegt madame.
Marjolein, citroengras, knoflook, dille, zijn enkele andere kruiden. Voor het dessert bloeit er melisse en angelica. Mint en basilicum vindt men er in twee soorten: een peperachtige en een groene. ‘Van de groene bladeren van de basilicum maak ik een olie’ legt Madame uit.

Confituren

Zoals alle leden van de Goûtez l’Ardèche maakt ook le Chêne Vert alle confituren voor het ontbijt zelf. ‘Dat gebeurt nog steeds volgens het recept van mijn grootmoeder. Een deel van het fruit komt uit onze eigen boomgaard,’ glundert Madame.
Voor zover mogelijk wordt alles bereid van streekproducten. Taarten, paté, en uiteraard specialiteiten gemaakt van kastanjes zoals kastanjegebak, kastanje-ijs, en kastanjemousse. De kastanjelikeur ofwel Crème de Chataigne komt uit de ketels van Mgr Blachère. De neus is zeer aromatisch. Aangevuld met Champagne Déliereux ontstaat een heerlijke kir Royal.

Streekproducten

Verschillende gerechten op de menulijst zijn gemaakt op basis van streekprodukten. Het vlees graasde op de groene weiden en de vis spartelde in het water. De kaas werd door de boeren bereid. Spannend klinkend en lekker smakend is de ‘boef fin gras de Mérenc braissé au syrrah des vignerons ardèchois et aux myrtilles’ ofwel mals rundvlees gestoofd in syrah afkomstig uit de wijngaarden van de Ardèche en met bosbessen geserveerd.
Kastanje wordt bij Le Chêne Vert verheven tot delicatesse. Zo krijgt de zalmforel een puree van kastanje en bestaat het dessert uit een kastanjemousse in tulp van feuilletedeeg en krijgt gezelschap van kastanje-ijs. Ondanks de koude valt de smaak van de kastanje in het ijs duidelijk te proeven.
Ook de decoratie mag niet onvermeld blijven. De quenelle de forel au chaitaigne, voor de prijs van 16 euro, wordt geserveerd met een stukje paarse aubergine en een takje dragon. Het dessert bestaat uit een mousse in en fraai vormgegeven bloem van knappend korstdeeg.

La petite auberge

Vermeldenswaard is ook la Petite auberge in Labastide de Virac. ‘Ik verwijs er mijn gasten graag heen., want zelf koken voor hen doe ik niet,’zegt Diana Little van het vlakbij gelegen chambre d’hôtes le Couradou, een voormalige zijderupskwekerij.
La Petite Auberge is een genoeglijke herberg van witte stenen. Veel rood en een wingerd van gele en rode rozen zorgen voor een warme sfeer in het restaurant. In de keuken zwaait de eigenaar de pollepel.
De foie gras is om te zuigen. De vis is stevig en de groente rijk gevarieerd. Het dessert getuigt van het creatieve vermogen van de chef met lekkernijen als ijs met accenten van tijm. Er is elf ijs met daarin verwerkt kleine bosviooltjes. De wijnkennis staat op een hoog niveau getuige de indrukwekkende wijnkaart.
‘We werken vooral met producten van het seizoen en uit deze streek’, zegt de chefkok.
Hij is trots op zijn restaurant, dat hij samen met zijn vrouw in 1977 opende. Zij zorgt voor het interieur, maar ook hij verstaan de kunst van decoratie. Alles wat uit zijn keuken komt is een klein kunstwerk.

la Mélinas

Ook binnen het kader van Table d’Hôtes kan men smullen van streekgerechten. Een van de betere is la Mélinas in st Just d’Ardèche. Vroeger was dit een halteplaats om paarden te wisselen, nu vinden gasten er een warm onthaal. ‘We zien het leven als een reis en ontmoeten graag veel mensen’, zeggen Isabelle en Marc de Permentier Vandenberghe. Veertig jaar geleden kochten ze la Mélinas in st Just d’Ardèche om er een chambre d’hôte te beginnen.
De verbouwing duurde vijf jaar, maar in 1975 mocht het resultaat er zijn. Grote ronde stenen maken het interieur rustiek terwijl ronde gewelven voor een intieme sfeer zorgen. Bij het zwembad in de tuin vol bloemen en planten kunnen gasten zich bij mooi weer ontspannen. ’s Avonds wacht hen een heerlijk maal binnen het kader van table d’hôte, dus met zijn allen gezellig om de tafel.

Table d’Hôtes

Marc noemt het tien jaar geleden opgerichte Table d’Hôtes een goed initiatief. ‘Wij zijn er destijds meteen lid van geworden omdat je daardoor ook meer contact krijgt met andere collega’s.’
Als aperitief schenkt Isabelle onder andere een heerlijke kir van kastanjelikeur en viognier. De zacht fluwelen smaak van de liqueur de chataigne maakt dit vloeibaar goud. bijzonder rijk. De producent is het museum van kastanjelikeur dat zich vlakbij La Mélinas bevindt.
Als entree serveert Isabelle een ganzenlever terwijl Marc een glas Cote du Rhône inschenkt. De zachte smaak van het gevogelte en de wijn vormen een mooie combinatie. Dan volgen stoofvlees met groente en aardappels met daarbij een glas Chateau Neuf du Pape van Domaine Durieu. Een verrukkelijk dessert rond deze copieuze maaltijd af.
Als een rode draad loopt een gastvrij onthaal ook door de historie van het in de 12e eeuw gebouwde La Mélinas. ‘De tempeliers maar ook de protestanten kwamen hier vroeger schuilen,’ vertelt Marc. ‘Een van de kamers was vroeger een kapel. Later werd het een halte voor de paarden die over de rivier l’Ardêche de boten trokken. Na het aanleggen van de dijken werd het een familiale boerderij. En nu bieden wij hier mensen een prettige vakantie aan.’
Uit de rijke collectie folders blijkt dat men zich hier niet hoeft te vervelen. Voor elk is er wat wils, van kanovaren tot museumbezoek. Voor romantici biedt la Mélinas sfeervolle arrangementen in een suite met champagne en massages.

Zie ook: www.lapetiteauberge.com
www.hotellechenevert.com
www.lamelinas.com