Landenweb.nl

ARDECHE
Met goud en zilver bekroonde wijnen

De Romein Plinius de Oudere schreef 2000 jaar geleden al lyrisch over de wijn uit de Ardèche. Hij prees de wijnstok als een bloem vooral om haar beschermende kwaliteiten tegen ziekten en onheil. Anno 2010 bedraagt de wijngaard meer dan 25.000 hectare.

wijnvelden: foto: M.Rissoan
De druiven floreren in de Ardèche onder ideale omstandigheden. Dankzij de beboste heuvels van de Ardèche kennen veel wijngaarden een micro-klimaat. De zonnewarmte houdt ook ’s nachts de stokken warm dankzij de basalten bodem van vulkanische oorsprong. Het kiezel in de bodem laat gemakkelijk regenwater door.
Door de vele heuvels zijn de meeste wijngaarden te klein om echt rendabel te zijn. Ongeveer 90% van de oogst gaat naar de wijncoöperaties. In de jaren 1960 besloten enkele boeren zich toe te gaan leggen op het maken van kwaliteitswijnen. Oude hybride wijnstokken werden vervangen door edele rassen zoals Grenache, Cinsault, Syrah, Gamay, Cabernet Sauvignon en Viognier.

Coteaux de l’Ardèche

Ongeveer 70% van de productie bestaat uit de landwijn Coteaux de l’Ardèche. De wingaard bestaat uit 6.500 hectare verspreid over 82 gemeentes. De jaarlijkse productie bedraagt 300.000 hectoliter.
Door haar ligging vlakbij het noorden van de Rhône bestaat er enige parallel tussen de wijnen van de Coteaux de l’Ardèche en Côteaux du Rhône. Sommige wijnen vallen dan ook onder het Appelation Controlée Cote du Rhône.

Coteaux de Vivarais

Sinds 1999 hebben de wijnen van Coteaux de Vivarais een eigen AC. Zij zijn iets fruitiger en lichter dan de AC Côte du Rhône Hun wijngaard beslaat ongeveer achthonderd hectare en ligt verspreid over 14 gemeentes. De jaarlijkse productie bedraagt ongeveer 300.000 hectoliter.
De op lijsteen rustende wijngaard bestaat voor minimaal 40% uit Syrah en 30 % uit Grenache. De overige 30% wordt gevormd door Cinsault, Marsanne en Clairette. De witte wijnen hebben een gouden kleur en een delicaat aroma van anijszaak en vers fruit. De rosé is vooral verfrissend. De rode is zowel in aroma als in smaak licht gekruid

AC Cote du Rhône

De wijnen uit slechts vier gemeenten in de Ardèche dragen sinds 1937 het kwaliteitslabel AC Côte du Rhône. Het gaat om de plaatsen Saint-Just, Sant-Marcel, Saint Martin en Bourg Saint-Andéol. De wijngaard strekt zich uit over 1260 hectare. De jaarlijkse productie van 65.000 hectoliter wordt gemaakt door twee coöperaties en 50 particuliere kelders, waaronder Coulange in Bourg st Andéol
In de wijngaard bloeien zowel grenache en syrah voor de rode wijn als grenache blanc,. clairette, viognier, rousanne, marsanne en bourboulenc voor de witte wijn. D witte wijnen zijn fris, fruitig en soepel. De rode goed uitgebalanceerd, delicaat, en zowel fruitige als kruidig knisperend.