Landenweb.nl

ARDECHE
Chateau des Roure

Trots staat op een rots het kasteel des Roure. Als een adelaar op zijn nest kijkt het uit over de omgeving van Labastide-de-Virac in het westen van de Ardèche. Ooit bloeide hier de zijdeteelt maar als woonplaats van Hugenoten viel het ten prooi aan de troepen van de Franse koning. Nu verhaalt het alles over de historie van lang vervlogen tijden.

Het kasteel dateert uit het eind van de 15e eeuw. Het was de tijd van de middeleeuwen. De tijd waarin niemand twijfelde aan de band tussen hemel en aarde. Er was nog geen tweespalt binnen de katholieke kerk opgetreden. Luther, Calvijn, Zwingli en andere reformanten moesten nog geboren worden.

Zijderupsen

Het museum verhaalt over de teelt van zijderupsen. Al snel bij binnenkomst ziet men de rupsjes. Elk week leggen ze eitjes bij een ideale temperatuur van 20º C. Hun draden zijn maar liefst 1500 meter lang.

Met hun witte lijfjes van ‘elleboogmacaroni’ maakten de rupsen het kasteel welvarend. Volgens de legende ontdekte de keizerin van China destijds de zijde van deze rupsjes, toen een cocon in haar kopje viel. Ze wond de draad af en ontdekte haar ijzersterke kracht. Van de draden liet ze mooie kleden weven, zoals dat later ook gebeurde op het kasteel.

Had de eigenaar God moeten verloochenen? Door zich te bekeren tot de leer van de Hugenoten verklaarde hij zichzelf en de zijnen vogelvrij tegenover de Franse koning. Ketters noemde deze alles wat afweek van het Katholieke geloof.

Tijdens de bruiloft van nam hij wraak in 1572. De trouwerij maakte in de geschiedenis naam als Bloedbruiloft. Maar liefst 15.000 Hugenoten werden vermoord. Ook de kasteelheer van Château des Roure en de zijnen waren niet langer veilig.

Bijbellezen

In een oud vertrek hangt nog de angst van toen. Verbeeld in poppen leest iemand aan tafel de bijbel. Angstig verborgen achter het gordijnen staat er iemand op de uitkijk. Klaar om bij het minste onraad alarm te slaan.

De huidige kasteelheer Jean Louis Lascombe wijst op een grote balk om de poort af te sluiten. Om de deur te steunen stapelde men stenen op elkaar. Door de gaten in de deur stortte men pek op de overvallers uit. ‘Het baatte niet. In 1629 gaf de kasteelheer zich over aan Louis XIII en kardinaal Richelieu. Het kostte hem zijn kop,’ zegt Lascombe.

Vanaf de kantelen valt nog goed een aantal Japanse moermeibomen te zien. ‘Na de zijde kwam de wijn,’zegt Lascombe. Hij schenkt een middeleeuws drankje in: Hypocras. Het heeft de geur van kaneel en een lekkere kruidige smaak met weer veel kaneel in de nasmaak.

‘Wat bleef was de splitsing in het geloof’ vertelt Lascombe terwijl hij wijst op een dak. ‘Links van het dak wonen de katholieken, rechts de protestanten. Toch is er slechts één hemel.’

Zie ook de website