Landenweb.nl

ARDECHE
Chateau Clément Vals les Baines

Een exclusief adres voor de vakantieganger

‘Zodra ik de deur van dit kasteel binnenstapte, overviel mij een gevoel van verliefdheid,’ zegt Eric Chabot. ‘Ondanks mijn goedlopende zaak van banketbakker in Vals les Bains besloten mijn vrouw Marie-Antoinette en ik het kasteel te kopen om er een Chambre en Table d’hôte te beginnen.’

Sfeervol, vriendelijk, gastvrij en gezellig dat is Chateau Clement, een parel in de Franse Ardèche. Omgeven door de bossen van de badplaats Vals les Bains getuigt het van het Franse joie de vivre ofwel levensvreugd.

Het eerste wat bij het binnentreden opvalt zijn twee brede trappen van notenhout met indrukwekkend houtsnijwerk naar de eerste en tweede etage. De muur daarachter toont een door Joanny Domer, een artiest uit Lyon, in 1879 geschilderd decor van rotsen en palmbomen. Van de symmetrie van trappen en wanden wordt de aandacht van de bezoeker verplaatst naar het raam. Dit biedt een panorama op het groene middelgebergte van de Ardêche.

Salon

Om 19.30 serveren Marie-Antoinette en Eric voor hun gasten een aperitief in de salon. Een ruimte in de harmonische kleuren honing en amber met comfortabele canapés. De deuren bieden toegang naar het terras en het zwembad.

Dat Eric het vak van banketbakker niet verleerde, blijkt uit de zelfgemaakte hapjes. Tomatencoulis in piepkleine glaasjes, in spek en sjalotjes gebakken champignons, verrukkelijke patés op toastjes en allerlei andere lekkerheden. Daarbij schenkt Marie-Antoinette een kir van kastanjelikeur of een glas wijn uit de Ardèche
In een andere salon kan men allerlei spelletjes spelen. Deze kamer op zich is al een mooi kleurenspel. Turkoois aardewerk, licht rode muren, oranje fauteuils, geel, blauw, groen en zelfs aubergine. Je waant je er in een sprookje.

Table d’Hôtes

Na het aperitief scharen de gasten zich om de massieve houten tafel in de eetsalon voor een diner in het kader van Table d’Hôtes. Mede dankzij het interieur en het voortreffelijke eten ontstaat al snel een ontspannen sfeer. Er wordt gelachen, gepraat en vriendschap gesloten. Al zijn sommige ontmoetingen als schepen die elkaar ’s nachts voorbijgaan. Na die ene ontmoeting vergeet men elkaar weer.

Wat blijft is de herinnering aan dat eetmoment bij Chateau Clément. De haast Spaanse aandoende warmte dankzij de kleuren rood en okergeel. Het plafond doet met zijn caissons vooral denken aan dat van Italiaanse landhuizen.

Biologische streekproducten

Alles wat op tafel komt, wordt in de keuken door Eric zelf bereid. Hij werkt vooral met biologische streekproducten. Een zachts smakende ganzenlever opent het smulfestijn, daarna volgen een mals stukje vlees met aardappels en groenten en tot slot een verrassend nagerecht

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie