Steden ZWITSERLAND

ZWITSERLAND   
To read about SWITZERLAND in English - click here

Basisgegevens
   Officiële landstaalDuits, Frans, Italiaans, Schweizerdeutsch
   HoofdstadBern
   Oppervlakte41.277 km²
   Inwoners8.599.059 (mei 2019)
   MunteenheidZwitserse frank (CHF)
   Tijdsverschil+1 (zomer +2)
   Web | Code | Tel..ch | CHE | +41

Alpen, ZwitserlandPhoto:Dirk Beyer Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Zwitserland heeft een langdurige ervaring met het massatoerisme, die zijn weerslag ook vindt in het feit dat talloze beroemde hotelvakscholen in het land zijn gevestigd. De Alpen zijn natuurlijk de grootste trekpleister van Zwitserland. In het winterseizoen zijn er ski, snowboard en langlaufmogelijkheden te over. Door de hoge ligging en de vele gletsjers is het seizoen lang en sneeuwzeker.

In de zomer is bergwandelen de favoriete bezigheid van de toeristen. Er zijn meer dan 50.000 km aan wandelpaden. In de vele meren zijn uitstekende watersportmogelijkheden. Basel, Luzern, Bern en Zurich zijn steden met een goed cultureel aanbod.

Münster Kathedraal in Bern, ZwitserlandPhoto:Andrew Bossi Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic no changes made

In Bern kun je een bezoek brengen aan de gotische Münster kathedraal die is gebouwd tussen 1421 en 1893. De glas-in-lood ramen en het rijke houtsnijwerk springen meteen in het oog als je de Münster kathedraal bezoekt. In de Münster kathedraal is ook een van de weinige beeldencollecties te vinden die de Beeldenstorm in Bern hebben overleefd. De beelden, die de Dag des Oordeels weergeven, trekken veel bezoekers.

Zurrich, ZwitserlandPhoto:MadGeographer Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Zürich staat behalve om het meer bekend om haar Altstadt. Hier staat onder meer de Gotische Basiliek Fraumünster met drie schepen en gebrandschilderde ramen die zijn ontworpen door Marc Chagall. Aan de overkant van de rivier zie je de Grossmünster met haar twee torens. Een andere bezienswaardigheid is het Stadhuis, dat is een mooi voorbeeld van de late Renaissance bouwstijl uit de zeventiende eeuw.

Station Jungfraujoch, ZwitserlandPhoto:Mike Lehmann Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Zwitserland heeft ook het hoogste treinstation ter wereld. Station Jungfraujoch biedt een van de meest spectaculaire vergezichten van Zwitserland. Via een negen kilometer lange tandradspoorbaan over de noordwand van de Eiger bereik je dit hoogste treinstation van Europa, op 3454 meter.

Meer van Geneve, ZwitserlandPhoto:Dmitry A. Mottl Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International no changes made

Het meer van Genève is een van de grootste en bekendste meren van Europa. Het meer van Genève heeft een oppervlakte van bijna zeshonderd vierkante kilometer en is maximaal 310 meter diep. Het meer is omringd door fraaie Zwitserse berglandschappen. De opvallendste bezienswaardigheid van het meer is de Jet d’Eau, een beroemde fontein die meer dan 140 meter hoog spuit.

De Rheinfall is de grootste waterval van Europa en ligt bij het Zwitserse Schaffhausen in de Rijn, dicht bij de grens met Duitsland. De Rheinfall is ongeveer 150 meter breed en 23 meter hoog. Deze spectaculaire waterval is een belangrijke toeristische trekpleister. Je kunt met een bootje vlak voor de waterval varen.

To read about SWITZERLAND in English - click here

ZWITSERLAND LINKS

Advertenties
• D-Reizen Zwitserland
• Zwitserland Tui Reizen
• Autohuur Zwitserland
• Zwitserland Vliegtickets.nl
• Zwitserland Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Zwitserland
• Djoser Wandel - wandelreis Zwitserland
• Met de trein naar Zwitserland
• Zwitserland Vliegtickets Tix.nl
• Zwitserland Campings

Nuttige links

Campersite Zwitserland (N)
Lies & Teije's Reiswebsite (N+E)
Reisinformatie Zwitserland (N)
Reizendoejezo – Zwitserland (N)
Startpagina Zwitserland-Wintersport (N)
Zwitserland Foto's
Artikelen en Reisverhalen over ZWITSERLAND
  Locarno  Bruiloft op de Saentis
  Wandelvakantie Champex du Lac  Berner Oberland Kandersteg
  Berner Oberland en Wallis  Lugano
  Seealpsee Appenzellerland  Kanton Wallis Wiler en Vercorin
  Luzern

Bronnen

Dominicus, J. / Zwitserland
Gottmer

Lamme, M. / Zwitserland
Kosmos-Z&K

Lannoo’s autoboek Zwitserland
Lannoo

Mandos, M. / West- en Midden-Zwitserland
ANWB

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt december 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems