Landenweb.nl

Zurich
 

Boek hier je hotel in Zurich

To read about Zurich in English - click here

advertentie
Zwitserland Tui Reizen Hotels Zurich

Algemeen

Zurich is de grootste stad van Zwitserland. De naam is afgeleid van het Keltische woord voor water. De stad is een toonaangevend financieel centrum. Zürich staat bekend als de stad met de hoogste kwaliteit van leven waar ook ter wereld. De stad is het belangrijkste commerciële en culturele centrum van Zwitserland. In Zürich is ook de vestigingsplaats van alle belangrijke banken en de beurs van Zwitserland.

ZürichZürichPhoto: MadGeographer CC 3.0 Unported no changes made

advertentie
VliegenNaar.nl – Vliegtickets Zurich Met de trein naar Zurich

Ligging

Zürich ligt op 408 m boven de zeespiegel op de plaats waar de rivier de Limmat het Meer van Zürich verlaat. De stad is omgeven door beboste heuvels zoals de Zürichberg en de Uetliberg. De oude binnenstad strekt zich aan beide zijden van de rivier de Limmat uit. De Limmat stroomt uit het meer, draait eerst naar het noorden en vervolgens geleidelijk in een bocht naar het westen. Het geografische centrum van de stad is de Lindenhof, een kleine natuurlijke heuvel aan de westelijke oever van de Limmat.

advertentie
ANWB vakantie boeken Zwitserland Auto huren in Zurich

Weer

Zürich heeft, afhankelijk van de gebruikte definitie, een vochtig continentaal klimaat, met vier verschillende seizoenen. Voor het klimaat van Zürich is de windrichting van groot belang. Waait de wind uit westelijke richtingen dan is er vaak neerslag. Komt de wind van de andere kant uit het oosten of noordoosten (Bise) dan is er vaak sprake van hogedruk situaties. De Föhn wind, die een belangrijke rol in de noordelijke Alpendalen speelt, heeft een beperkte invloed op Zürich. De koudste gemiddelde maandtemperaturen zijn gemeten in januari (0,5° C) en de warmste temperaturen zijn gemeten in juli (17,6° C). Gemiddeld zijn er 88 dagen met een minimumtemperatuur onder de 0° C. Er zijn gemiddeld 30 zomerse dagen (boven 25° C) per jaar. Zürich heeft een gemiddelde van 1482 uren zonneschijn per jaar. De 1.136 mm neerslag valt verspreid over het hele jaar.

Geschiedenis

Nederzettingen uit het Neolithicum en de Bronstijd zijn gevonden rond het meer van Zürich. Er zijn sporen van pre-Romeinse Keltische La Tène nederzettingen ontdekt in de buurt van de Lindenhofheuvel. Vervolgens kwamen de Romeinen, die meer dan vier eeuwen de scepter zwaaiden over Zürich. De vroegste schriftelijke vastlegging van de stad dateert uit de 2e eeuw met een grafsteen ontdekt in de Lindenhof.

In de 7e eeuw werd een Karolingische burcht gebouwd en in 853 de Fraumunsterabdij. Het klooster verdween maar de gelijknamige kerk herinnert nog aan deze periode in de geschiedenis van Zürich.

Burgers van Zürich leggen de eed af in 1351Burgers van Zürich leggen de eed af in 1351Photo: Publiek Domein

Op 1 mei 1351 moesten burgers van Zürich de eed afleggen en samen met de kantons van Luzern, Schwyz, Uri en Unterwalden vormden ze de Zwitserse Confederatie. Zürich werd zodoende het vijfde lid van de Confederatie.

In 1648 riep Zürich zichzelf uit tot een republiek. De Zwitserse Federale Staat werd opgericht in 1848. Zürich werd per ongeluk gebombardeerd door de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Zürich is tegenwoordig onbetwist een van de belangrijkste financiële steden op de planeet. Veel toonaangevende banken en financiële instellingen hebben hier hun thuisbasis, of zijn tenminste aanwezigheid in deze rijke stad.

Bezienswaardigheden

Zürich LindenhofZürich LindenhofPhoto: Roland zh CC 3.0 Unported no changes made

De meeste van Zürich's bezienswaardigheden bevinden zich binnen het gebied aan weerszijden van de rivier de Limmat, tussen het centraal station en het meer van Zürich. De kerken en huizen van de oude stad zijn hier geclusterd, net als de duurste winkels langs de beroemde Bahnhofstrasse. De Lindenhof in de oude stad is een historische plek met een Romeins kasteel en het latere Karolingisch keizerlijke paleis.

Zürich Sint PieterZürich Sint PieterPhoto: Roland zh CC 3.0 Unported no changes

Er zijn een aantal bezienswaardige kerken in Zürich met als hoogtepunten de Grossmünster, Fraumünster en de St. Peter met de klok met de grootste wijzerplaat van Europa. Zürich staat ook bekend om haar musea, die de grote culturele en historische artefacten van het land tentoonstellen. In museum Barengasse kun je de geschiedenis van de stad in de 18e eeuw zien.

Kunsthaus ZürichKunsthaus ZürichPhoto: Roland zh CC 3.0 Unported no changes made

Kunsthaus Zürich heeft een van de grootste collecties klassiek-moderne kunst in de wereld. Het Kunsthaus werd opgericht in het begin van de 20e eeuw en beschikt over een groot aantal dadaïstische werken binnen zijn collectie. Veel mensen komen hier om de waterlelie schilderijen van Monet en de werken van Alberto Giacommetti te bekijken, vooral op woensdag, wanneer de toegang vrij is.

Museum Rietberg heeft een grote collectie antieke Aziatische kunst. Museum Bellerive is het museum voor mode, architectuur en design. Andere interessante musea zijn de Kunsthalle Zürich, het Migros museum en het designmuseum van Zürich en het Zwitserse nationale museum.

De zoölogische tuin, de botanische tuin van de Universiteit van Zürich, de Chinese Tuin en de Üetliberg, een berg in de Zwitserse hoogvlakte met een hoogte 813 meter, zijn andere interessante punten in de stad.

Tips

Winkelen in Zürich is een plezier. De inwoners van Zürich genieten van een van de beste levensstandaarden ter wereld en de algemene welvaart betekent dat shoppen iets excessiefs krijgt. Je vindt de nieuwste luxe en internationale merken en ook een groot aantal eigenzinnige boetiekjes met lokaal ontworpen en vervaardigde specialiteiten. De stad is niet per se de goedkoopste winkelbestemming op de planeet, maar in termen van aanbod is het echt van wereldklasse. Unieke zijn fijne chocolade, Zwitserse zakmessen, horloges, borduurwerk, linnen en handgemaakte klokken.

Vlooienmarkt op de Bürkliplatz in ZürichVlooienmarkt op de Bürkliplatz in ZürichPhoto: Jay8085 (CC BY 2.0) no changes made

Markten: Op zaterdag van mei tot oktober is Bürkliplatz gevuld met kraampjes tijdens de wekelijkse rommelmarkt. Antiek en handgemaakte voorwerpen worden verkocht op Rosenhof in de Oude Stad, donderdag en zaterdag van maart tot eind november.

Zurich LINKS

Advertenties
• VliegenNaar.nl – Vliegtickets Zurich
• Met de trein naar Zurich
• Hotels Zurich
• ANWB vakantie boeken Zwitserland
• Hotels Trivago
• Auto huren in Zurich
• Zwitserland Tui Reizen
• Boeken, ook tweedehands, over Zurich bij Bol.com

Nuttige links

Startpagina Zurich (N)

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems