Landenweb.nl

Bern
 

Boek hier je hotel in Bern

To read about Bern in English - click here

advertentie
ANWB vakantie boeken Zwitserland Hotels Bern

Algemeen

Bern BinnenstadBern BinnenstadPhoto: Publiek Domein

De slogan ‘klein, maar fijn’ is Bern, de bondsstad van Zwitserland, op het lijf geschreven. Bern heeft namelijk een oppervlakte van iets meer dan 51 km². De stad is rond de 140.000 inwoners rijk. Bern wordt internationaal gezien als een stad met een rijke cultuur. Vooral de historische gebouwen waar Bern vol mee staat genieten veel bekendheid.

Zwitserland heeft geen officiële hoofdstad, omdat het land geen stad als economisch en centralistisch middelpunt wil aanstellen. De benaming bondsstaat houdt in dat in Bern het bestuur van de bond en de overheid gevestigd zijn. Opvallend aan deze Zwitserse bondsstad is dat Bern, in tegenstelling tot de meeste Europese hoofdsteden, niet de grootste stad van het land is. Bern is zelfs de vierde stad van Zwitserland en wordt voorafgegaan door Zürich, Genève en Basel.

advertentie
Zwitserland Tui Reizen Vliegennaar.nl – Vliegtickets Bern

Ligging

Bern ligt in het noordwesten van Zwitserland op 540 meter boven het zeeniveau. De stad ligt in een dal van het Schweizer Mittelland, een plateaugebergte. Het historische gedeelte van de stad ligt aan een bocht in de rivier de Aare. De nieuwere stadsdelen zijn hier veelal met bruggen aan verbonden.

Het gelijknamige kanton waar Bern toe behoort heeft een oppervlakte van 5.959 km². In het zuiden van dit kanton liggen de Berner Alpen waar één van de hoogste toppen van Europa, de Jungfrau, gelegen is.

Bern, ZwitserlandBern, ZwitserlandPhoto: Publiek Domein

advertentie
Met de trein naar Bern Autoverhuur Sunny Cars Bern

Weer

Zwitserland kent in het totaal vier klimaten. Dit wordt veroorzaakt door de grote hoogteverschillen binnen het land en de zee. De stad Bern kent een zeeklimaat met invloeden van de relatief hoge ligging van de stad. December en januari zijn de koudste maanden in Bern, in deze maanden kan er ook sneeuw vallen in de stad. In juni, juli en augustus is het er het warmst. Hieronder zijn de gemiddelde temperaturen in Bern per maand aangegeven.

Geschiedenis

Bern dankt haar naam aan een Zwitserse legende. Bern is een verbastering van het Duitse woord voor beer ‘Bär’. De oorsprong van de stad ligt in de nederzetting die in 1191 werd gesticht door Hertog Berchtold V. De sage luidt dat deze Hertog op de plaats waar Bern nu ligt een beer doodde. De beer is nog steeds het symbool van de stad; overal in Bern kom je houten, pluche en zelfs chocolade beren tegen.

Een periode van gestage groei volgde in de 14e eeuw en het duurde niet lang voordat Bern een conflict kreeg met het nabijgelegen Freiburg. Bern werd de overwinnaar in zijn eerste belangrijke strijd. Met een hervonden zelfvertrouwen en kracht, herstelde Bern het duurde niet lang voordat Bern de grootste en meest belangrijke stadsstaat werd aan de noordkant van de Alpen.

Bern in 1549Bern in 1549Photo: Publiek Domein

In de 16e eeuw kwamen de gilden op en de stad begon de beroemde Berner glasschilderijen, die zeer populair waren te produceren.

De Franse revolutionaire oorlogen van de late 18e eeuw eisten hun tol. In het begin van de 19e eeuw was de bevolking gegroeid tot 12.000 inwoners en groeide gestaag door tot 60.000 aan het begin van de 20e eeuw. Zwitserland bleef neutraal tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) en aan het eind van de oorlog had Bern 100.000 inwoners.

Toen de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) uitbrak, werd Zwitserland al snel omringd door fascistische troepen uit Oostenrijk, Duitsland en ook Italië. Hoewel Zwitserland er in slaagde om neutraal te blijven, was dit een moeilijke tijd in de geschiedenis van Bern. Teruglopende handel en samenwerking met Hitler zorgden voor een zwarte bladzij in de geschiedenis van Bern.

Bezienswaardigheden

Münster Kathedraal, BernMünster Kathedraal, BernPhoto:Mueffi CC 3.0 Unported no changes made

Er zijn veel indrukwekkende oude gebouwen in Bern te vinden. Neem bijvoorbeeld de gotische Münster kathedraal die is gebouwd tussen 1421 en 1893. De toren van de kathedraal was het laatste onderdeel van de kerk dat werd voltooid en is met 100 meter de hoogste van de stad. De toren is te beklimmen via 254 traptreden, het uitzicht dat je vanuit de toren hebt is adembenemend. Vanuit de toren kun je zelfs de Alpen zien liggen. De glas in lood ramen en het rijke houtsnijwerk springen meteen in het oog als je de Münster kathedraal bezoekt. In de Münster kathedraal is ook een van de weinige beeldencollecties te vinden die de Beeldenstorm in Bern hebben overleefd. De beelden, die de Dag des Oordeels weergeven, trekken veel bezoekers.

Bern ZytgloggeBern ZytgloggePhoto: Mike Lehmann CC 3.0 Unported no changes made

De Klokkentoren (Zytglogge) was de eerste stadsport van Bern. De toren ligt in het hart van de oude binnenstad, waar het één van de meest geliefde bezienswaardigheden en toeristische attracties is. Bovenin de toren is een astronomische klok te zien. De hele dag hoor je elk uur het klokkenspel en als je tijd hebt, kun je een rondleiding nemen om een close-up te krijgen van dit historische uurwerk.

Chindlifrässer fontein, BernChindlifrässer fontein, BernPhoto: Andrew Bossi CC 2.5 Genericno changes made

In Bern zijn in het totaal meer dan 100 fonteinen te vinden. Zwitserse helden en bekende historische gebeurtenissen zijn vaak het thema van de fonteinen. Er zijn over de hele stad fonteinen uit allerlei periodes te vinden, er zijn zelfs fonteinen bij uit de 16e eeuw. Er is bijvoorbeeld een fontein te vinden met Vrouwe Justitia erop. De waterfontein die de ‘Chindlifrässer’ uitbeeldt wordt door velen gekenmerkt als de mooiste fontein van Bern. De Chindlifrässer is een boeman die kleine kinderen op zou eten. De fontein wordt geroemd om haar prachtige details en vormgeving. Deze fontein is te vinden in het oude gedeelte van Bern.

Woonkamer in het EinsteinhausWoonkamer in het EinsteinhausPhoto: N 2100 CC 3.0 Unported no changes made

Het Einsteinhuis is een klein appartement dat bestaat uit drie krappe kamers, maar het is van enorme historische betekenis en een bijzondere attractie. Het was op deze plek waar in 1905, de wereldberoemde nobelprijswinnaar Albert Einstein (1879-1955) zijn legendarische relativiteitstheorie heeft ontwikkeld. Bezoekers vinden het vaak heel fascinerend om zich voor te stellen hoe Einstein aan zijn bureau zou zitten.

Historisch Museum van BernHistorisch Museum van BernPhoto: Publiek Domein

Het historisch museum van Bern werd gebouwd in 1894 en was oorspronkelijk bedoeld om het Zwitserse Nationale Museum (Landesmuseum) te huisvesten. De architectuur van het historisch museum in Bern is geïnspireerd op klassieke 15e-eeuwse architectuur en verschillende forten uit die tijd. Na een substantiële donatie door de Abegg Foundation is het museum onlangs uitgebreid, met een ruime tentoonstellingsruimte. Veel displays herinneren aan het leven en de bijdragen van de Duitse natuurkundige Albert Einstein, die vele jaren in Bern doorbracht.

Museum voor schone kunsten in BernMuseum voor schone kunsten in BernPhoto: Geri340 CC 3.0 Unported no changes made

Het Museum voor Schone Kunsten is een bijzonder museum voor velen in Bern en het ligt aan de Hodlerstrasse. Een bezoek aan het kunstmuseum wordt ten zeerste aanbevolen aan iedereen met ook maar de geringste belangstelling voor kunst. De schilderijen van beroemde kunstenaars zorgen voor een bijzondere beleving. De grootste trekpleister vormen de 2000 kunstwerken die gemaakt zijn door de Zwitserse schilder Paul Klee. Natuurlijk worden niet al deze werken getoond maar er wordt regelmatig gewisseld.

Tips

Arcades in BernArcades in BernPhoto: Andrew Bossi CC 2.5 Generic no changes made

Winkelen kun je het beste in het oude stadscentrum. Bern heeft 6 kilometer aan arcades en heeft daardoor een van de langste overdekte winkelpromenades van Europa. Onder de arcades en op pleinen en zijstraten zijn tientallen restaurants en cafés waar je kunt uitrusten. Je vindt er alle soorten winkels: antiekzaken, boekenwinkels, juweliers, parfumerieën, sportzaken en heel wat trendy kledingzaken. Op dinsdag- en zaterdagochtend kun je hier kleurrijke markten vinden voor verse groenten, bloemen en vlees. Bern staat verder bekend vanwege de horloges en de chocolade.

Beren in de Dählhölzli dierentuin in BernBeren in de Dählhölzli dierentuin in BernPhoto: Yesuitus2001 on de.wikipedia.org CC 2.5 no changes made

Omdat de beer het handelsmerk van Bern is kun je een kijkje nemen bij de berenkuil in de Dählhölzli dierentuin. Hier leven al sinds de opening in 1850 groepen bruine beren. De behuizingen van de beren zijn onlangs flink uitgebreid en strekken zich uit tot aan de rivier.

Bern LINKS

Advertenties
• Vliegennaar.nl – Vliegtickets Bern
• Zwitserland Tui Reizen
• Hotels Bern
• ANWB vakantie boeken Zwitserland
• Met de trein naar Bern
• Autoverhuur Sunny Cars Bern
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over Bern bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Yivat Moses / Arie Verrijp / Geert Willems