Landenweb.nl

UGANDA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels
  Hoofdstad  Kampala
  Oppervlakte  241.038 km²
  Inwoners  48,279,119
  (2021)
  Munteenheid  Ugandese shilling
  (UGX)
  Tijdsverschil  +2
  Web  .ug
  Code.  UGA
  Tel.  +256

To read about UGANDA in English - click here

Rondreizen Uganda

Geografie en Landschap

Geografie

Uganda ligt in Oost-Afrika aan weerszijden van de evenaar. Uganda wordt geheel ingesloten door de Democratische Republiek Congo, Kenia, Rwanda, Soedan en Tanzania. De oppervlakte van Uganda is 236.040 vierkante kilometer. Uganda is daarmee ongeveer 7 keer zo groot als Nederland. De grens met Tanzania loopt gedeeltelijk door het 34.500 km2 grote Victoriameer, dat ongeveer voor de helft van Uganda is.

advertentie

Uganda: SatellietfotoPhoto: Publiek Domein

advertentie

Landschap

Het landschap van Uganda bestaat voornamelijk uit plateaus en berguitlopers. Het laagste punt is het Albertmeer: 621 meter. Het hoogste punt van het Mount Stanley-massief is de Margherita-piek met een hoogte van 5110 meter.

advertentie

Het Mount-Stanley massief met de hoogste berg van Uganda, de Margharita PeakPhoto: El Sarmiento CC 3.0 Unported no changes made

De bronnen van de Nijl, die in 1862 bij toeval door de Britse ontdekkingsreiziger John Hanning Speke ontdekt werden, liggen aan het Oegandese deel van het Victoriameer.

Klimaat en Weer

Uganda heeft een tropisch klimaat, het ligt immers op de evenaar. Dat wil zeggen dat het ook veel regent in Uganda. Er zij twee droge periodes: van december tot februari en van juni tot augustus. In het Noordoosten van Uganda valt de minste hoeveelheid neerslag, slechts 500 mm per jaar. Aan het Victoriameer valt de meeste neerslag, meer dan 2100 mm per jaar.

Planten en Dieren

advertentie

Planten

De helft van het Oegandese grondgebied is niet ontgonnen of bebouwd. In het zuidelijk deel van het land bestaat intensieve landbouw. In het veel drogere en onvruchtbaardere noorden is er een veel armere vegetatie. In de moerassen rond de meren doet de papyrus het erg goed. Ongeveer 12% van Oeganda's gehele oppervlakte bestaat uit nationale parken en bossen.

Dieren

In Uganda zijn veel olifanten en giraffen hoewel er nog altijd bovengemiddeld gestroopt wordt. De rivieren en meren worden bevolkt met duizenden nijlpaarden. De zeldzame gorilla's leven in het Mufumbiro Vulkaangebergte. Bij Lake Edward komen leeuwen voor die in de bomen leven. Zowel in als buiten de wildparken zijn er wevervogels, kingfishers, buffels, antilopen, Oeganda kops, wrattenzwijnen, visadelaars, gazellen, bushbocks en bavianen. De nationale vogel van Uganda is de grijze kroonkraan.

UGANDA LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Vliegennaar.nl | Vliegticket Uganda
• Djoser Rondreis Uganda
• Hotels Uganda
• Rondreizen Uganda
• Boeken, ook tweedehands, over UGANDA bij Bol.com

Nuttige links

Dieren in Oeganda (N)
Oeganda informatie - Reizendoejezo (N)
Reisinformatie Uganda (N)
Rondreis Uganda (N)
Startpagina Oeganda (N+E)
Vakantiebestemming.info Uganda (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems