Landenweb.nl

SUMATRA
Geschiedenis

To read about SUMATRA in English - click here

Droomvakanties naar Sumatra vergelijken

Populaire bestemmingen INDONESIE

BaliJavaSumatra

Geschiedenis

Een oude naam voor Sumatra was"Swarna Dwipa" (Sanskriet voor"Eiland van Goud"), waarschijnlijk door de zeer vroege export van goud uit de mijnen van de Sumatraanse hooglanden.

Door haar ligging in de Indiaas-Chinese handelsroutes ontstonden vooral aan de oostkust verschillende handelssteden. Hierdoor werden ook invloeden van Indiase religies meegenomen naar Sumatra. Het meest bekend is Srivijaya, een Boeddhistische monarchie met het huidige Palembang als centrum. Door handel en veroveringen domineerde dit koninkrijk de regio in de 7de-9e eeuw en bevorderde de verspreiding van de Maleise cultuur op Sumatra, het Maleis Schiereiland en west-Borneo (Kalimantan). De invloeden van het koninkrijk strekten zich echter niet veel verder uit dan de kust-gebieden.

De invloed van het Srivijaya koninkrijk nam af in de 11e eeuw. Het eiland werd herhaaldelijk binnengevallen vanuit Java, door Javaanse koninkrijken. Eerst Singhasari en later Majapahit. Tijdens deze periode deed ook de islam zijn intrede, verspreid door handelscontacten met Arabische en Indiase handelaren.

In de late 13e eeuw bekeerde de monarch van het Samudra koninkrijk (nu Aceh). De naam"Samudra" werd door Ibn Battuta uitgesproken als"Sumatra", vandaar de naam van het eiland. Samudra werd opgevolgd door het machtige Aceh Sultanaat, dat tot in de 20e eeuw bestaan heeft. Met de komst van de Nederlanders werden de vele Sumatraanse prinsdommen geleidelijk onder Nederlands gezag ondergebracht. Aceh was het belangrijkste obstakel, gezien de lange en dure Aceh oorlog (1870-1905).

Sumatra haalde op 26 december 2004 op een trieste manier de krantenkoppen toen de noordelijke provincie Atjeh extreem zwaar getroffen werd door metershoge tsunamigolven. Op 19 november 2005 werden de eilandbewoners opnieuw opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6.5 op de schaal van Richter.

Zie verder ook de geschiedenis van Indonesiƫ op Landenweb.

advertentie

SUMATRA LINKS

Advertenties
• Rondreis Sumatra
• Hotels Trivago
• ANWB Verre Reizen Sumatra
• Hotels Sumatra
• Boeken, ook tweedehands, over SUMATRA bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Sumatra (N)
Sumatra Startnederland (N)

Bronnen

www.landenweb.nl/indonesie

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems