Landenweb.nl

SLOWAKIJE
Samenleving

To read about SLOVAKIA in English - click here

ANWB vakantie boeken Slowakije

Steden SLOWAKIJE

Bratislava

Samenleving

Staatsinrichting en politiek

Op 1 januari 1993 werd de Tsjecho-Slowaakse Federatie opgesplitst in de onafhankelijke republieken Slowakije en Tsjechië. De nieuwe grondwet van 1992 bepaalde dat Slowakije vanaf die tijd een parlementaire republiek zou zijn met een president als staatshoofd. De functie van de president is hoofdzakelijk een ceremoniële en hij of zij wordt gekozen via rechtstreekse verkiezingen voor een ambtstermijn van vijf jaar. Rudolf Schuster werd op 29 mei 1999 de eerste rechtstreeks gekozen president van Slowakije.

De uitvoerende macht ligt bij de door de president aangestelde premier en zijn regering.

De wetgevende macht berust bij het één-kamer-parlement, de Nationale Raad. De Nationale Raad bestaat uit 150 leden die via rechtstreekse verkiezingen, een keer in de vier jaar gekozen worden. Het kabinet wordt door de premier voorgedragen en daarna door de president aangesteld. Kiesrecht is er voor alle burgers van 18 jaar en ouder.

Zetelverdeling na parlementsverkiezingen in 2012

Bestuurlijk is het land ingedeeld in 8 regio's, die zijn opgedeeld in 79 districten. De regio’s worden “kraje” genoemd en zijn: Banskobystricky, Bratislavsky, Kosicky, Nitriansky, Presovsky, Trenciansky, Trnavsky en Zilinsky.

Slowakije is lid van de Raad van Europa en geassocieerd met de Europese Unie (EU). Het streeft het lidmaatschap van zowel de NAVO als de EU na, maar in 1997 bleek Slowakije voor beide organisaties niet in de eerste groep toetreders te zitten. Voor de huidige politieke situatie zie hoofdstuk geschiedenis.

advertentie

Onderwijs

De kwaliteit van de opleidingen in Slowakije is vrij goed, hoewel het onderwijs sterk theoretisch is. Wat dat betreft is er van hervormingen nog niet veel te merken.

Verder wordt er in de opleidingen al snel voor een specialisatie gekozen wat de flexibiliteit en mobiliteit in de weg staat. Relatief veel studenten volgen een technische opleiding en de laatste jaren stijgt de populariteit van economische- en managementopleidingen.

advertentie

SLOWAKIJE LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• ANWB vakantie boeken Slowakije
• Slowakije met de Trein
• Djoser Rondreis Slowakije
• Bratislava Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Slowakije
• Transport Slowakije - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over SLOWAKIJE bij Bol.com

Nuttige links

Campersite Slowakije (N)
Dieren in Oost Europa (N)
Lies en Teijes Reiswebsite (N)
Reisinformatie Slowakije (N)
Reisverslag Slowakije (N)
Slowakije 2 Link Belgiƫ (N+E)

Bronnen

Lacika, J. / Tatras

Bolchazy-Carducci Publishers, Inc

Meyer, M. / Tsjechië, Slowakije

ANWB

Samuhel, S. / Mountain walks in the High Tatra

Rother

Wilson, N. / Czech & Slovak Republics

Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems