Landenweb.nl

SLOWAKIJE
Planten en Dieren

To read about SLOVAKIA in English - click here

ANWB vakantie boeken Slowakije

Steden SLOWAKIJE

Bratislava

Planten en Dieren

Planten

advertentie
Roos, SlowakijePhoto: Jozef Kotulic CC 3.0 no chamges made

In de bergachtige gebieden vindt men de gevarieerde flora van Midden-Europa: uitgestrekte bossen met zowel loofhout (esdoorn, lijsterbes, eik, beuk, berk) als naaldhout (grove den, arve, spar, lariks, taxus); ijstijdoverblijfselen als een braam- en een steenbreeksoort; verder berendruif, vele soorten orchideeën, en vele andere, vaak endemische plantensoorten. In de Tatragebergten komen ca. 1300 bijzondere bloemen- en plantensoorten voor.

advertentie
Winterlinde SlowakijePhoto: Toubib at Dutch Wikipedia CC 3.0 no chamhes made

De boomgrens ligt tussen 1200 en 1400 meter. Tussen 1850 en 2600 meter komen, onder moeilijke omstandigheden, nog ca. 300 kleine plantensoorten voor. Ongeveer 40 soorten hiervan komen nog boven de 2600 meter voor. In de rivierdalen treft men vaak een parkachtig landschap aan. Tot 1950 komt de “Limba” voor, een endemische pijnboomsoort. De national boom van Slowakije is de winterlinde. De nationale bloem van Slowakije is de roos.

Een netwerk van reservaten en nationale parken verlenen fauna en flora adequate bescherming; de nationale parken liggen op de grens met Polen en worden in door beide landen samenwerking beheerd. De nationale parken van de Lage- en Hoge Tatra vormen het grootste natuurgebied. Zeldzame planten als het edelweiss komen hier voor.

advertentie

Dieren

advertentie
Karpathengems, SlowakijePhoto: Marcin Bialek CC 3.0 no changes made

De dierenwereld is van een Midden-Europees karakter; in de gebergten komt een alpine aandoende fauna voor met o.a. marmotten, sneeuwmuizen en Karpatengemzen, de grootst bekende vorm van dit hoefdier. De grote roofdieren komen nog (zeer) zeldzaam voor: wilde kat, lynx, wolf en bruine beer. Enkele elementen van Oost-Europese oorsprong dringen tot in Slowakije door, o.a. de steenarend.

advertentie
Steenarend, SlowakijePhoto: Bohuš Cícel CC 3.0 no changes made

In de wateren van Slowakije zwemmen op grote schaal forellen, snoeken, karpers en palingen. In grote stuwmeren (o.a. Orava) leven grote meervallen en in de rivieren in Noordwest-Slowakije is een speciale zalmsoort aanwezig.

Slowakije kent ook veel kleine natuurreservaten, zoals het landschap van Pol’ana in het Slowaakse Ertsgebergte, het Nationale Park in Pieniny en het grootste moerasgebied van heel Midden-Europa, Súr, ten noordoosten van Bratislava. Door de industrialisering en de luchtvervuiling (zure regen) worden vele bomen, planten- en dierensoorten met uitsterven bedreigd.

advertentie

SLOWAKIJE LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• ANWB vakantie boeken Slowakije
• Slowakije met de Trein
• Djoser Rondreis Slowakije
• Bratislava Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Slowakije
• Transport Slowakije - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over SLOWAKIJE bij Bol.com

Nuttige links

Campersite Slowakije (N)
Dieren in Oost Europa (N)
Lies en Teijes Reiswebsite (N)
Reisinformatie Slowakije (N)
Reisverslag Slowakije (N)
Slowakije 2 Link België (N+E)

Bronnen

Lacika, J. / Tatras

Bolchazy-Carducci Publishers, Inc

Meyer, M. / Tsjechië, Slowakije

ANWB

Samuhel, S. / Mountain walks in the High Tatra

Rother

Wilson, N. / Czech & Slovak Republics

Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems