Landenweb.nl

Bratislava
 

Djoser Rondreis Slowakije

To read about Bratislava in English - click here

advertentie
Djoser Rondreis Slowakije ANWB vakantie boeken Slowakije

Algemeen

Bratislava is sinds 1993 de hoofdstad van de Republiek Slowakije. De stad ligt aan de rivier de Donau en wordt gekenmerkt door de invloeden van de roerige, deels communistische, geschiedenis van het land. De stad kent prachtige historische bezienswaardigheden, maar ook moderne gebouwen en heeft een zeer vriendelijke bevolking.

BratislavaBratislavaFoto: Vivien Thiessen CC 3.0 Unported no changes made

advertentie
Slowakije met de Trein Autoverhuur Sunny Cars Bratislava

Ligging

Bratislava ligt in het meest zuidwestelijke deel van Slowakije, vlakbij het Oostenrijkse Wenen, aan de bergketen de Kleine Karpaten. De stad wordt doormidden gesplitst door de Donau. Op de rechteroever ligt het nieuwere gedeelte van de hoofdstad en op de linkeroever vinden we het historische centrum. De stad heeft een oppervlakte van 367,58 km² en ongeveer 430 duizend inwoners.

advertentie
Hotels Trivago Hotels Bratislava

Weer

Bratislava kent een gematigd landklimaat. Door de omliggende gebergtes valt er weinig neerslag in de stad. De zon schijnt er echter geregeld. De zomers zijn dus er dus warm. De winters zijn redelijk fris, maar echt koud (met temperaturen diep onder het nulpunt) wordt het er bijna nooit.

Geschiedenis

Bratislava in 1735Bratislava in 1735Foto: Publiek Domein

Van 907 tot 1848 hoorde de stad die nu Bratislava heet bij Hongarije. In 1848 ontstond er een Slowaakse beweging in de stad en nam Boedapest weer een centrale positie in voor Hongarije. Na de Eerste Wereldoorlog waarin Oostenrijk-Hongarije het onderspit delfde ontstond Tsjecho-Slowakije.

In 1939 werd Bratislava de hoofdstad van de Slowaakse marionettenrepubliek onder leiding van Tiso. Het heette een marionettenrepubliek, omdat het land bondgenoot was van nazi-Duitsland en ook erg afhankelijk was van dit land.

In 1945 werd Bratislava ingenomen door de Sovjets en werd Tsjecho-Slowakije een communistische staat. Bratislava groeide in dit socialistische tijdperk uit tot de derde grootste stad van de staat.

Toen het communistische regime was gevallen, werd Tsjecho-Slowakije in 1993 vreedzaam opgesplitst in de Republiek Tsjechië en de Republiek Slowakije. Bratislava werd de hoofdstad van Slowakije en dit is nu nog steeds het geval.

Bezienswaardigheden

Hlavné námestie BratislavaHlavné námestie BratislavaFoto: http://www.flickr.com/photos/jlascar/ CC2.0 Generic no changes made

Hlavné námestie betekent hoofdplein, het betreft het belangrijkste plein in Bratislava. Het uit de veertiende eeuw stammende plein wordt gezien als het hart van de stad. Langs het plein zie je fraaie gevels in allerlei pasteltinten. De belangrijkste gebouwen op het plein zijn het Oude Stadhuis, het Paleis van de Primaat en de Maximiliaanfontein. In december wordt op het plein de jaarlijkse Kerstmarkt gehouden, dat als een goedkoop en leuk alternatief gezien voor de overbevolkte kerstmarkten in het zestig kilometer verderop gelegen Wenen.

Bratislava BurchtBratislava BurchtFoto: LMih CC 3.0 Unported no changes made

Het symbool van Bratislava is de Bratislava Burcht die op een heuvel aan de Donau ligt. Het hoekige kasteel is gebouwd in de 15e eeuw. In 1811 woedde er een grote brand die de burcht vrijwel geheel in de as legde. Pas rond 1950 is men gestart met restauratiewerkzaamheden aan het kasteel. De burcht ziet er nu weer prachtig uit en het uitzicht over de stad en de Donau vanuit de vesting is adembenemend.

Grassalkovichov palác BratislavaGrassalkovichov palác BratislavaFoto: Xpucmo CC 3.0 Unported no changes made

De president van Slowakije woont in het Grassalkovicov Palác. Het barokke in grijs/wittinten uitgevoerde paleis ligt aan de rand van het centrum aan het Hod┼żovo námestie plein. Achter het paleis ligt het Grassalkovichova záhrada. Dat is een publiek park.

St. Elizabeth kerk BratislavaSt. Elizabeth kerk BratislavaFoto: Jorge Láscar (CC BY 2.0) no changes made

De Hongaars-Katholieke St. Elizabeth kerk is absoluut het bezoeken waard. De kerk wordt ook wel ‘De blauwe kerk’ genoemd vanwege de lichtblauwe kleur van het gebedshuis. Veel mensen vinden het een sprookjesachtig mooi bouwwerk.

Sint Martinus Kathedraal BratislavaSint Martinus Kathedraal BratislavaFoto: Frettle CC 3.0 Unported no changes made

De kathedraal van St. Martinus is een van de belangrijkste symbolen van Bratislava. De kerk werd gebouwd in de 12e eeuw en werd vrijwel direct het middelpunt van het leven van alledag. De kathedraal werd oorspronkelijk gebouwd in de Romaanse stijl , maar in de 13e eeuw werden veranderingen in de gotische stijl aangebracht. De kathedraal behoort tot de mooiste en oudste kerken van Bratislava. Tussen 1563 en 1830 was deze kerk het decor voor kroningen van Hongaarse koningen. Onder de kerk ligt een begraafplaats waar belangrijke personen liggen.

Tips

Kerstmarkt BratislavaKerstmarkt BratislavaFoto: Nelliette CC 2.0 Generic no changes made

Van november tot december worden er in Bratislava verschillende kerstmarkten gehouden op de grote stadspleinen. Je kunt er traditionele Slowaakse kerstversieringen kopen, maar je kunt er ook typisch Slowaakse kerstgerechten eten. De stad heeft ook een eigen kerstboom en een houten kerststal op het Hviezdoslavovo plein. In die tijd van het jaar kom je helemaal in de kerststemming in de Slowaakse hoofdstad.

Bratislava LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Djoser Rondreis Slowakije
• Hotels Bratislava
• ANWB vakantie boeken Slowakije
• Autoverhuur Sunny Cars Bratislava
• Slowakije met de Trein
• Transport Slowakije - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over Bratislava bij Bol.com

Nuttige links

Startpagina Bratislava (N)

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Yivat Moses / Arie Verrijp / Geert Willems