Landenweb.nl

SINT MAARTEN
Geschiedenis

To read about SINT MAARTEN in English - click here

Geschiedenis

Vroegste geschiedenis tot en met de 19e eeuw

Sinds 4000 v. Chr. is het eiland bewoond, sinds ca. 800 door de Arowakken-indianen.

In de 14e eeuw kwamen de Carib-indianen, die veel oorlogszuchtiger waren en aan kannibalisme deden. Zij noemden het eiland Soualiga (Zout Eiland). Het eiland zou op 11 november (Sint Maarten) 1493 door Columbus ontdekt zijn. De Spanjaarden lieten het eiland aanvankelijk met rust. Rond 1630 vestigden Fransen en Nederlanders zich er, vooral vanwege het voorradige zout, maar zij werden door de Spanjaarden verdreven. Pas in 1644 gaven de Spanjaarden hun rechten op.

Op 23 maart 1648 tekenden Frankrijk en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden een overeenkomst (Verdrag van Concordia), waarbij het eiland gedeeld werd. Pas in 1817 werd deze overeenkomst definitief; het eiland was toen al ongeveer 16 keer van eigenaar verwisseld.

advertentie

Referenda

Al bij het eerste referendum op 14 oktober 1994, waar alle landen kozen voor behoud van de Nederlandse Antillen, was een grote minderheid (33%) op Sint Maarten voor een 'status aparte' als Land binnen het Koninkrijk. Op 18 november 1999 werd Sint Maarten getroffen door orkaan Lenny, die twee dagen boven het eiland bleef hangen en grote verwoestingen aanrichtte. Er viel 366 mm regen en er waren 9 doden te betreuren, drie op het eiland en zes offshore.

Mede door de steeds grotere samenwerkingsproblemen binnen de Antillen, hield het eilandbestuur van Sint Maarten op 23 juni 2000 een tweede referendum, waarbij zijzelf de status aparte aanprees als oplossing voor die problemen. De bevolking koos met ruime meerderheid voor de status van autonoom land, waarop de politiek van Sint Maarten aandrong op staatkundige hervorming binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Uitslag referendum 23 juni 2000 Optie Stemmen %

De uitslag van dit referendum vormde zo de aanleiding voor discussies en referenda op de andere eilanden. In het najaar van 2006 werd uiteindelijk met Nederland overeengekomen dat Sint Maarten de status van land binnen het Koninkrijk zal krijgen. Op Koninkrijksdag, 15 december 2008, gaat deze status in.

advertentie

Status aparte

De Nederlandse Antillen bestaan sinds 10 oktober 2010 niet meer in hun huidige vorm. Sinds die datum zijn Curacao en Sint Maarten zelfstandige landen binnen het koninkrijk. Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn nu bijzondere gemeenten van Nederland.

Eind september 2010 kwamen de partijen United People's Party (UP) en Democratic Party (DP) een akkoord overeen over het vormen van een regering. Het werd de eerste regering van Sint Maarten, nadat het eiland op 10 oktober 2010 een autonoom land binnen het koninkrijk werd.

De Nederlandse Antillen bestaan sinds 10 oktober 2010 niet meer. Aruba was al een zelfstandig land, Curaçao en Sint Maarten werden dat per die datum. Bonaire, Saba en Sint Eustatius werden bijzondere Nederlandse gemeenten.

Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat nu uit vier landen met een eigen regering: Aruba, Nederland, Curaçao en Sint Maarten. Bonaire, Saba en Sint Eustatius hebben een aparte status binnen Nederland en worden Caribisch Nederland genoemd, samen met Aruba, Curaçao en Sint Maarten vormen ze het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden.

advertentie

Recente geschiedenis

Op 14 juni 2013 werd het derde kabinet Wescot-Williams beëdigd op het kantoor van gouverneur Eugène Holiday, een coalitie tussen de DP en de UP van Theo Heyliger.

Tussen 12 en 21 november 2013 bezochten koning Willem-Alexander en koningin Máxima de zes eilanden in het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden. Op woensdag 13 november was Sint Maarten aan de beurt.

In september 2017 wordt het eiland extreem zwaar getroffen door de orkaan Irma, een orkaan van de allerzwaarste categorie. De schade is enorm, naast het persoonlijke verlies zal het nog jaren duren voor de schade is hersteld. Ook zal er nagedacht moeten worden om stormbestendig te herbouwen.

SINT MAARTEN LINKS

Advertenties
• Vliegennaar.nl - Vliegtickets St. Maarten
• Hotels Trivago
• Sint Maarten Tui Reizen
• Philipsburg Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Sint Maarten
• Boeken, ook tweedehands, over SINT MAARTEN bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Sint Maarten (N)
Sint Maarten Reisfoto's
Sint Maarten Startnederland (N)
Telefoongids Nederlandse Antillen
Willgoto Nederlandse Antillen (N)