Landenweb.nl

SINT MAARTEN
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Nederlands
  Hoofdstad  Philipsburg
  Oppervlakte  34 km²
  Inwoners  39,818
  (2021)
  Munteenheid  gulden
  (ANG)
  Tijdsverschil  -5 (zomer -6)
  Web  .sx
  Code.  SXM
  Tel.  +599

To read about SINT MAARTEN in English - click here

Philipsburg Hotels

Geografie en Landschap

Geografie

Sint-Maarten is een eiland in de Caribische Zee, genoemd naar de heilige Maarten (Martinus van Tours). Het ligt 240 kilometer ten oosten van Puerto Rico, en zuidelijk van Anguilla, en behoort tot de Kleine Antillen. Sint-Maarten is verdeeld in een Frans en een Nederlands deel. Het Nederlandse deel behoort bij de Bovenwindse Eilanden van de Nederlandse Antillen. De totale oppervlakte van het eiland bedraagt 87 km². Het Nederlands deel (zuid) heeft een oppervlakte van 34 km² .

advertentie

Sint Maarten SatellietfotoPhoto: Publiek domein

advertentie

Landschap

Sint Maarten is heuvelachtig en heeft een tropische vegetatie. Er zijn meer dan 30 baaien op het eiland. Sint Maarten is gedeeltelijk bedekt met zoutmeertjes en lagunen. De hoogste berg is Paradise Peek, deze berg ligt op het Franse gedeelte van Sint Maarten.

advertentie

Philipsburg en de Great Bay, Sint MaartenPhoto: Clavius66 CC BY-SA 3.0 no changes made

Klimaat en Weer

Ondanks de tropische ligging hebben de eilanden het gehele jaar een aangenaam klimaat, dankzij de frisse noordoostpassaat en een geringe relatieve vochtigheid van de lucht. De gemiddelde temperaturen op de verschillende eilanden ontlopen elkaar niet veel. De gemiddelde jaartemperatuur is 27,5 °C; januari is de koelste maand met gemiddelde temperaturen van 28,5 °C overdag en 21,5 °C 's nachts; september is de warmste maand met gemiddelde temperaturen van 30 °C resp. 26 °C. Op de Bovenwindse Eilanden valt gemiddeld 1080 mm regen per jaar. De Bovenwindse eilanden liggen in een gebied dat vatbaar is voor orkanen. Het orkaanseizoen loopt van juli tot november.

Planten en Dieren

Planten

De bovenwindse eilanden hebben savannegebieden en stukken tropisch regenwoud. Er groeien allerlei soorten palmbomen, cactussen, orchideeën, fruitbomen en varens. Verder zijn er veel bloemen het hele jaar door, omdat dit gebied geen seizoenen kent. De bekendste bloem van Sin Maarten is de Laterna Camara. Andere bekende bomen-en plantensoorten op Sint Maarten zijn de cacaoboom, kokospalm, cassave, tamarinde. De wilde banaan en de zuurzak.

Dieren

De fauna op de benedenwindse eilanden is wat beperkter dan die op de bovenwindse eilanden. Er komen verwilderde geiten voor en vrij veel vogels. Onder meer kolibries, fregatvogels, reigers en eenden. Op Saba en Sint Eustatius komen ongevaarlijke slangen voor (Racer snakes). Verder zijn er verscheidene hagedissen, bosratten en landheremietkreeften. Alle eilanden hebben koraalriffen, de mooiste van de bovenwindse eilanden zijn rond Saba te vinden. Hier zwemmen talloze vissen zoals de keizersvissen, papegaaivissen, lipvissen, zeepaardjes, roggen, dolfijnen en walvissen. Verder zijn er nog een aantal roofvissen zoals haaien en barracuda’s.

SINT MAARTEN LINKS

Advertenties
• Vliegennaar.nl - Vliegtickets St. Maarten
• Hotels Trivago
• Sint Maarten Tui Reizen
• Philipsburg Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Sint Maarten
• Boeken, ook tweedehands, over SINT MAARTEN bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Sint Maarten (N)
Sint Maarten Startnederland (N)

Bronnen

www.landenweb.nl

Wikipedia

Derksen,G / Nederlandse Antillen en Aruba

Gottmer

Soesbergen, M. van / Bovenwindse eilanden

Elmar

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems