Landenweb.nl

SINT MAARTEN
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Nederlands
  Hoofdstad  Philipsburg
  Oppervlakte  34 km²
  Inwoners  39,818
  (2021)
  Munteenheid  gulden
  (ANG)
  Tijdsverschil  -5 (zomer -6)
  Web  .sx
  Code.  SXM
  Tel.  +599

To read about SINT MAARTEN in English - click here

Geografie en Landschap

Geografie

Sint-Maarten is een eiland in de Caribische Zee, genoemd naar de heilige Maarten (Martinus van Tours). Het ligt 240 kilometer ten oosten van Puerto Rico, en zuidelijk van Anguilla, en behoort tot de Kleine Antillen. Sint-Maarten is verdeeld in een Frans en een Nederlands deel. Het Nederlandse deel behoort bij de Bovenwindse Eilanden van de Nederlandse Antillen. De totale oppervlakte van het eiland bedraagt 87 km². Het Nederlands deel (zuid) heeft een oppervlakte van 34 km² .

advertentie

Sint Maarten SatellietfotoPhoto: Publiek domein

advertentie

Landschap

Sint Maarten is heuvelachtig en heeft een tropische vegetatie. Er zijn meer dan 30 baaien op het eiland. Sint Maarten is gedeeltelijk bedekt met zoutmeertjes en lagunen. De hoogste berg is Paradise Peek, deze berg ligt op het Franse gedeelte van Sint Maarten.

advertentie

Philipsburg en de Great Bay, Sint MaartenPhoto: Clavius66 CC BY-SA 3.0 no changes made

Klimaat en Weer

Ondanks de tropische ligging hebben de eilanden het gehele jaar een aangenaam klimaat, dankzij de frisse noordoostpassaat en een geringe relatieve vochtigheid van de lucht. De gemiddelde temperaturen op de verschillende eilanden ontlopen elkaar niet veel. De gemiddelde jaartemperatuur is 27,5 °C; januari is de koelste maand met gemiddelde temperaturen van 28,5 °C overdag en 21,5 °C 's nachts; september is de warmste maand met gemiddelde temperaturen van 30 °C resp. 26 °C. Op de Bovenwindse Eilanden valt gemiddeld 1080 mm regen per jaar. De Bovenwindse eilanden liggen in een gebied dat vatbaar is voor orkanen. Het orkaanseizoen loopt van juli tot november.

Planten en Dieren

Planten

De bovenwindse eilanden hebben savannegebieden en stukken tropisch regenwoud. Er groeien allerlei soorten palmbomen, cactussen, orchideeën, fruitbomen en varens. Verder zijn er veel bloemen het hele jaar door, omdat dit gebied geen seizoenen kent. De bekendste bloem van Sin Maarten is de Laterna Camara. Andere bekende bomen-en plantensoorten op Sint Maarten zijn de cacaoboom, kokospalm, cassave, tamarinde. De wilde banaan en de zuurzak.

Dieren

De fauna op de benedenwindse eilanden is wat beperkter dan die op de bovenwindse eilanden. Er komen verwilderde geiten voor en vrij veel vogels. Onder meer kolibries, fregatvogels, reigers en eenden. Op Saba en Sint Eustatius komen ongevaarlijke slangen voor (Racer snakes). Verder zijn er verscheidene hagedissen, bosratten en landheremietkreeften. Alle eilanden hebben koraalriffen, de mooiste van de bovenwindse eilanden zijn rond Saba te vinden. Hier zwemmen talloze vissen zoals de keizersvissen, papegaaivissen, lipvissen, zeepaardjes, roggen, dolfijnen en walvissen. Verder zijn er nog een aantal roofvissen zoals haaien en barracuda’s.

Geschiedenis

Vroegste geschiedenis tot en met de 19e eeuw

Sinds 4000 v. Chr. is het eiland bewoond, sinds ca. 800 door de Arowakken-indianen.

In de 14e eeuw kwamen de Carib-indianen, die veel oorlogszuchtiger waren en aan kannibalisme deden. Zij noemden het eiland Soualiga (Zout Eiland). Het eiland zou op 11 november (Sint Maarten) 1493 door Columbus ontdekt zijn. De Spanjaarden lieten het eiland aanvankelijk met rust. Rond 1630 vestigden Fransen en Nederlanders zich er, vooral vanwege het voorradige zout, maar zij werden door de Spanjaarden verdreven. Pas in 1644 gaven de Spanjaarden hun rechten op.

Op 23 maart 1648 tekenden Frankrijk en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden een overeenkomst (Verdrag van Concordia), waarbij het eiland gedeeld werd. Pas in 1817 werd deze overeenkomst definitief; het eiland was toen al ongeveer 16 keer van eigenaar verwisseld.

Referenda

Al bij het eerste referendum op 14 oktober 1994, waar alle landen kozen voor behoud van de Nederlandse Antillen, was een grote minderheid (33%) op Sint Maarten voor een 'status aparte' als Land binnen het Koninkrijk. Op 18 november 1999 werd Sint Maarten getroffen door orkaan Lenny, die twee dagen boven het eiland bleef hangen en grote verwoestingen aanrichtte. Er viel 366 mm regen en er waren 9 doden te betreuren, drie op het eiland en zes offshore.

Mede door de steeds grotere samenwerkingsproblemen binnen de Antillen, hield het eilandbestuur van Sint Maarten op 23 juni 2000 een tweede referendum, waarbij zijzelf de status aparte aanprees als oplossing voor die problemen. De bevolking koos met ruime meerderheid voor de status van autonoom land, waarop de politiek van Sint Maarten aandrong op staatkundige hervorming binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Uitslag referendum 23 juni 2000 Optie Stemmen %

De uitslag van dit referendum vormde zo de aanleiding voor discussies en referenda op de andere eilanden. In het najaar van 2006 werd uiteindelijk met Nederland overeengekomen dat Sint Maarten de status van land binnen het Koninkrijk zal krijgen. Op Koninkrijksdag, 15 december 2008, gaat deze status in.

Status aparte

De Nederlandse Antillen bestaan sinds 10 oktober 2010 niet meer in hun huidige vorm. Sinds die datum zijn Curacao en Sint Maarten zelfstandige landen binnen het koninkrijk. Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn nu bijzondere gemeenten van Nederland.

Eind september 2010 kwamen de partijen United People's Party (UP) en Democratic Party (DP) een akkoord overeen over het vormen van een regering. Het werd de eerste regering van Sint Maarten, nadat het eiland op 10 oktober 2010 een autonoom land binnen het koninkrijk werd.

De Nederlandse Antillen bestaan sinds 10 oktober 2010 niet meer. Aruba was al een zelfstandig land, Curaçao en Sint Maarten werden dat per die datum. Bonaire, Saba en Sint Eustatius werden bijzondere Nederlandse gemeenten.

Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat nu uit vier landen met een eigen regering: Aruba, Nederland, Curaçao en Sint Maarten. Bonaire, Saba en Sint Eustatius hebben een aparte status binnen Nederland en worden Caribisch Nederland genoemd, samen met Aruba, Curaçao en Sint Maarten vormen ze het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden.

Recente geschiedenis

Op 14 juni 2013 werd het derde kabinet Wescot-Williams beëdigd op het kantoor van gouverneur Eugène Holiday, een coalitie tussen de DP en de UP van Theo Heyliger.

Tussen 12 en 21 november 2013 bezochten koning Willem-Alexander en koningin Máxima de zes eilanden in het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden. Op woensdag 13 november was Sint Maarten aan de beurt.

In september 2017 wordt het eiland extreem zwaar getroffen door de orkaan Irma, een orkaan van de allerzwaarste categorie. De schade is enorm, naast het persoonlijke verlies zal het nog jaren duren voor de schade is hersteld. Ook zal er nagedacht moeten worden om stormbestendig te herbouwen.

Bevolking

Sint Maarten telt 42.6282 inwoners.(2017) De bevolkingsdichtheid is ongeveer 1237 inwoners per vierkante kilometer.

Taal

De officiële taal is Nederlands, maar op de bovenwindse eilanden is de moedertaal Engels. Het Papiaments wordt door minder dan 5 % van de bevolking gesproken. Dat zijn voornamelijk Antillianen afkomstig van de benedenwindse eilanden.

Godsdienst

De Nederlandse kolonisten waren bijna allemaal protestant. Ze bemoeiden zich nauwelijks met de bevolking. Katholieke missionarissen waren wat dat betreft veel fanatieker met tot gevolg dat de meeste mensen tot de rooms-katholieke kerk behoren, ongeveer 90%. Verder o.a. nog wat protestanten en Jehova’s Getuigen.

Samenleving

Staatsinrichting

De regering van de Nederlandse Antillen wordt gevormd door een gouverneur en de Raad van Ministers. De Koningin benoemt de gouverneur en die benoemd op zijn beurt de ministers.

Traditioneel levert elk eiland van de Nederlandse Antillen bewindspersonen voor de centrale regering. De gouverneur heeft een dubbelfunctie: hij is zowel hoofd van de regering als vertegenwoordiger van het Koningshuis in de Koninkrijksgebieden. Hij is niet verantwoordelijk voor de beslissingen en daden van de regering. De ministerraad is wel verantwoording schuldig aan de volksvertegenwoordiging, de Staten van de Nederlandse Antillen (te vergelijken met de Tweede Kamer in Nederland).

Op de Nederlandse Antillen is sprake van twee bestuurslagen, de Landsregering en de (vijf) eilandsbesturen. De regering van de Antillen zetelt in Willemstad op Curacao.

De gouverneur, vertegenwoordiger van koning Willem-Alexander op Sint Maarten, treedt op als staatshoofd van het eiland en waakt over het algemene belang van het Koninkrijk en zien erop toe dat door wetgeving- en bestuursorganen in de Nederlandse Antillen geen beslissingen worden genomen die de eenheid van het Koninkrijk kunnen schaden of die in strijd zijn met de bepalingen van het Koninkrijksstatuut of met een internationale regeling. De uitvoerende macht berust bij de gouverneur in samenwerking met de Raad van Ministers.

De gouverneur wordt hierin bijgestaan door een Raad van Advies, die uit ten minste vijf door hem benoemde leden bestaat en die over alle ontwerpen van landsverordeningen, rijkswetten, landsbesluiten houdende algemene maatregelen en dergelijke, advies uitbrengt. De gouverneur is voorzitter van deze raad, maar oefenen deze functie alleen uit bij bijzondere gelegenheden. Een ondervoorzitter, benoemd uit de leden van de raad, heeft de leiding van de gewone vergaderingen.

Voor de Nederlandse Antillen geldt dat de Staten de bevolking vertegenwoordigen. Zij worden bij algemene verkiezingen voor vier jaar gekozen. De volksvertegenwoordiging van de Nederlandse Antillen bestaat uit 22 leden (Curaçao 14, Bonaire 3, Sint Maarten 3 en Saba en Sint Eustatius elk 1). Samen met de gouverneur vormen zij de wetgevende macht. De volksvertegenwoordiging heeft het recht van amendement, van enquête en van interpellatie. Zij heeft eveneens het recht van initiatief. De landsbegroting dient door haar te worden goedgekeurd.

Elk eilandgebied heeft een eigen bestuur dat bestaat uit de eilandsraad, het bestuurscollege en de gezaghebber. De eilandsraden van Curaçao (21 leden), Bonaire (9 leden), Sint Maarten (11 leden), Saba (5 leden) en Sint Eustatius (5 leden) vertegenwoordigen de bevolking van het eilandgebied. De leden worden voor vier jaar gekozen. Het bestuurscollege en de gezaghebber kunnen worden vergeleken met het college van burgemeester en wethouders in een Nederlandse gemeente. Het bestuurscollege vormt het dagelijks bestuur van het eilandgebied en voert de besluiten van de Eilandsraad uit. Voor de huidige politieke situatie zie hoofdstuk geschiedenis.

Economie

De economie van de bovenwindse eilanden steunt op het toerisme en de (financiële) dienstverlening. De Antilliaanse economie is hierdoor sterk gericht op het buitenland. Men is voor een groot deel afhankelijk van import. De Nederlandse Antillen zijn geen lid van de Europese Unie, maar ze zijn er wel mee geassocieerd. Dat biedt een aantal handelsvoordelen. De Antilliaanse munt is de Antilliaanse gulden. Deze is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar.

Vakantie en Bezienswaardigheden

Sint Maarten is een belangrijke toeristenbestemming. Op het Nederlandse deel van het eiland bevindt zich het Prinses Juliana International Airport, waarop vliegtuigen van het type Boeing 747 kunnen landen.

Stranden, duiken en golfen zijn populaire bezigheden voor de bezoekers van Sint Maarten. Fort Amsterdam staat aan het begin van de Sint Annabaai en werd in 1635 gebouwd. Je hebt vanuit het fort een prachtig uitzicht over de tropische baaien. In Sint-Maarten leggen veel cruiseboten aan dat geeft ook een boost aan het toerisme.

Watersporten zijn de belangrijkste troef van het eiland. Met surfen, windsurfen, wakeboarden, jetskiën, kitesurfen, waterskiën, kajakken, zeilen en diepzeevissen op het menu, zal iedereen die op zoek naar avontuur vinden wat ze zoeken op St. Maarten. Maar ook het land is van alles te beleven. Wandelingen maken en tochtjes met een paard, wielertoerisme en quad bike tochten zijn nog een andere manier om dit paradijselijke eiland en te ontdekken. Je krijgt blijvende herinneringen aan landschappen, historische en traditionele gebouwen, de geschiedenis en ontmoetingen met de lokale bevolking.

Het Courthouse dateert van 1793 en is het nationale symbool van Sint Maarten.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

SINT MAARTEN LINKS

Advertenties
• Sint Maarten Vliegtickets.nl
• Sint Maarten Tui Reizen
• Philipsburg Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Sint Maarten
• Boeken, ook tweedehands, over SINT MAARTEN bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Sint Maarten (N)
Sint Maarten Reisfoto's
Sint Maarten Startnederland (N)
Telefoongids Nederlandse Antillen
Willgoto Nederlandse Antillen (N)