Landenweb.nl

SENEGAL
Toubacouta in de Sine Saloum

Na een week rijden we terug naar Banjul om er de ferry te
nemen naar Barra aan de overkant van de Gambia rivier. Wat een kluwen op deze ferry. Camions, vol groenten en fruit, naast een troepje geiten ,een massa mensen, gepakt en gezakt met alles en nog wat. Op het bovendek zijn er nog zitplaatsen. Een avontuur op zich, veertig minuten lang. Onze reiskoffers staan daar ergens beneden, tussen de geiten.
Aan de overkant staat de terreinwagen van les Paletuviers ons op te wachten en rijden we naar het domein in Toubacouta. via vele mooie dorpjes, maar op een haast onmogelijke weg . Dooreengeschud bereiken we onze thuishaven in Senegal:le Domaine des Paletuviers, een prachtrealisatie geintegreerd in het negerdorp,en bevendien in Belgische handen.
Na een eerste kennismaking moeten we even gaan rusten want het kwik stijgt hier ruim boven de veertig graden en dat is , naar onze normen, verschrikkelijk heet.
Een eerste excursie gaat per boot naar le "reposoir des oiseaux" . We varen langs de mangroves , waarbij de wortels van de bomen letterlijk in het zeewater staan, tot bij een eilandje. Op deze plek krioelt het van de wilde oesters. Er wordt een vuurtje gemaakt en van de egrillde oesters geproefd . Tegen die tijd begint de duisternis in te vallen en varen we naar het reposoir. Het is een klein eilandje waar alle mogelijke vogels neerstrijken om er te overnachten. Een wonderlijk natuurspektakel is dat waarbij ooievaars en pelikanen om je oren
scheren. Terugvaren in dit donkere West-Afrika, over het zilveren water en onder de maneschijn, heeft ook wel iets. Onvergetelijk !
Het dorp Toubacouta verkennen we te voet. Al gauw loopt ook hier een jongetje met ons mee en geeft uitleg over alles en nog wat. Anders dan in Gambia, zijn ze hier veel minder aggressief en lachen ze bijna altijd. Op een plankje ,tegen een barak ,staat een telefoon verbonden met twee onnozele draadjes. Het werkt dan nog ook. Even het thuisfront gerust stellen en weer verder.

verder lezen:>> www.travelblues.be/senegambia.html

Oversteken van de Gambia rivier
Kinderen van Toubacouta
palmnoten plukken in de bush
Het schelpeneiland Sipo
Madame Touré de Koningin