Landenweb.nl

SENEGAL
La Somone

Mamadou is een guitig kereltje naar mijn hart. Hij is amper drie maar met zijn sneakers en veel te lange jeansbroek heeft hij al het slungelige van een volgroeide rapper. Mamadou heeft het naar zijn zin in terminal B op Zaventem. Hij raast rondjes op speed en pletst met de regelmaat van een metronoom tegen de blinkende vloer, maar blijft lachen. In zijn ogen moet dit hier het tofste speelplein ter wereld zijn. Heel wat anders dan het dorre en stoffige van Afrika,zijn thuis. Brussels Airlines, nog steeds een der marktleiders op Afrikaanse vluchten, kleurt de terminal zwart van het volk en leert ons dat we, op een tiental andere vakantiegangers en een paar nonnen na, de enige blanken zijn hier. Tegen de tijd dat ons toestel over de tarmac bolt is Mamadou’s brandstof al opgebruikt.Iets meer dan vijf uur later zal hij wakker worden in Dakar.
Sinds de laatste keer is hier weinig veranderd.Overijverige veiligheidsagenten jagen je bagage na de pascontrole nog maar eens door de scanner kwestie van een muntstukje te kunnen bedelen. Tja, back in Africa!Alle middelen zijn goed om een centje mee te pikken. Neen, bedelen doen ze niet“ ils demandent la pièce “.Zo is het ook langs de weg.Als je ook maar een beetje vertraagt komen venters van alle slag en alle leeftijden aangestormd om eender wat als koopwaar aan te prijzen.
Een zakje cashewnoten,een zonnebril,een ruitenwisser of weet ik veel.Daarvoor riskeren ze letterlijk hun leven langs deze,meer dan oververzadigde,route naar het zuiden.De eerste kilometers verlopen vrij vlot
De wegeninfrastructuur is er blijkbaar op verbeterd.Langs de weg hebben de bouwvakkers de jongste jaren ook niet stilgezeten,zoveel is duidelijk.
Maar dan is er onvermijdelijk Rufisque.Deze vroegere eerste en bijzonderste commerciële haven van Senegal kende in de 19e eeuw en later een zekere bloei dank zij de handel in arachideolie.Talrijke handelspanden,opslagplaatsen en de handelskamer in koloniale stijl getuigen daar nu nog van.
Door de bevolkingsexplosie en de bouwwoede dreigt Rufisque,met meer dan 180.000 inwoners,opgeslorpt te worden door de hoofdstad Dakar en aldus herleid te worden tot een residentiële wijk ervan.Verbonden met een snelweg ligt ze aan de toekomstige autobaan naar Damniadiao,zetel van de belangrijke cementfabrieken.Bovendien levert de thermische centrale van Cap des Biches hier stroom voor het quasi het ganse land.Het continu aan- en afrijden van zware vrachtwagens is hier niet vreemd.
Rufisque wordt ook wel eens“porte de la brousse“ genoemd en is het kruispunt van de toeristische wegen tussen Dakar en Saly.Willen of niet je moet erdoorheen met monsterfiles en vertragingen tot gevolg.Door het handig omzeilen van knelpunten bieden de lokale chauffeurs als compensatie een onvervalst beeld van het werkelijke leven in en om deze stad:de georganiseerde chaos !
Eenmaal deze hindernis genomen liggen de aangename vakantieoorden echter voor het grijpen.
Somone is genoemd naar een kleine rivier met oorsprong in het massief tussen Ndiass en Thiès.Deze bevloeit een reeks baobabwouden om dan via een wijd zoutwaterbekken in de Atlantische oceaan te storten. Somone ligt aan de Petite Côte en was eigenlijk een deelgemeente van Saly,waarvan het centrum op 9 km ligt.Sinds kort is het zelfstandig met ongeveer 3700 inwoners.Oorspronkelijk was het een authentiek vissersdorp van de Lébous bevolking.Gezegend met een merkwaardig ornithologisch natuurreservaat en een der mooiste stranden van de regio is het uitgegroeid tot een bloeiend vakantieoord waar hotels, restaurants en particuliere residenties als paddenstoelen uit de grond schieten.Gelukkig houden ze het bij laagbouw met respect voor de natuur.Somone is dan ook een ideale uitvalsbasis voor excursies naar het nabijgelegen Reservaat van Bandia,de markt van Mbour,de baobabwouden,de brousse,Joal-Fadiouth en zelfs Sine Saloum.Bovendien kan je hier diepzee sportvissen,het vogelreservaat in de lagune bezoeken,een buggytour maken en genieten van de talrijke mogelijkheden tot watersport en het duikcentrum.Zelfs golfbanen liggen hier vlakbij.Dit alles op amper 70 km van de internationale luchthaven.

verder lezen:>>www.travelblues.be/somone.html

strand van Somone
waterput is van levensbelang
lokale markt
reservaat van Bandia