Landenweb.nl

PERU
Bevolking

To read about PERU in English - click here

Peru verre reizen van ANWB

Steden PERU

Lima

Bevolking

Samenstelling en spreiding

advertentie
Bevolking PeruPhoto:SoleneC1 in het publieke domein

Naar schatting bestaat de Peruaanse bevolking in 2017 voor 45% uit raszuivere indianen, voor 37% uit mestiezen en 15% uit blanken, voornamelijk van Spaanse afkomst; 3% is van Aziatische,Afrikaanse of overige herkomst. De meeste indianen wonen in de Andes en in het Amazonegebied terwijl blanken en mestiezen veelal aan de kust wonen, en dan nog met name in grote steden als Lima, Arequipa en Trujillo. Op de sociale ladder staan de blanken nog steeds op de hoogste trede, daarna komen de mestiezen en ver daaronder pas de indianen. Na Bolivia is Peru het Zuid-Amerikaanse land met het grootste percentage indianen.

De zwarten stammen af van slaven uit Afrika die op de hacienda’s werden ingezet; Geschat wordt dat er tot 1810 meer dan 800.000 in Peru aankwamen. De meeste zwarten wonen in de buurt van Chincha, ten zuiden van Lima, omdat daar vroeger grote suikerplantages gevestigd waren.

De Chinezen en Japanners kwamen tussen 1850 en 1920 naar Peru als mankracht voor de aanleg van spoorlijnen. Fujimori was de eerste president van Japanse afkomst. Tussen 1876 en 1920 vestigden zich ook veel immigranten uit Europa zich in Peru: Italianen, Spanjaarden, Fransen, Engelsen en Duitsers.

advertentie
Quecha PeruPhoto: Peter van der Sluijs CC 3.0 no changes made

De indianen van de bergstreken, ook wel hooglandindianen genoemd, behoren voornamelijk tot de Quechua’s, in de streek rond het Titicacameer wonen vooral Aymarás. De Quechua’s zijn onder te verdelen in verschillende groepen, die zich van elkaar onderscheiden in klederdracht, gebruiken en de streek waar ze wonen.

Een unieke groep Aymará-indianen vormen de Uros, die leven in de baai van Puno op drijvende eilanden die gemaakt zijn van totora-riet. De laatste decennia is hun cultuur sterk in het gedrang gekomen door het toenemende toerisme en gemengde huwelijken met Aymarás.

In het Amazonegebied wonen verschillende kleine stammen met ieder een aparte taal en eigen gewoontes en gebruiken. Deze regenwoudindianen zijn de oorspronkelijke bewoners van het Amazone-laagland. De levensstijl van sommige stammen is door het contact met de westerse mens grondig gewijzigd. Andere stammen vermijden bijna elk contact met de westerse mens.

In de omgeving van Iquitos wonen Yahua’s en Shipibo’s; in het centrale deel van het regenwoud wonen de Asháninka’s en Machiguenga’s; in de omgeving van het nationale park Manu wonen Yora’s.

Twee stammen waarvan men eigenlijk alleen weet dat ze bestaan heten Mashco Piro en Kogapacori en leven in de zuidoostelijke jungle. In de omgeving van Tarapoto wonen de Lamas-indianen.

Vroeger leidden al deze stammen een semi-nomadisch bestaan, nu leven ze vaak op een vaste plaats door het gebruik van moderne vervoersmiddelen. De voornaamste bestaansmiddelen zijn nog steeds landbouw en jacht. Sommige stammen verdienen er met kunstnijverheid voor de toeristen nog een centje bij. Aan de andere kant vormt vooral het toerisme voor de echte natuurvolken een serieuze bedreiging. Hun jachtgebieden worden verstoord en hun sociale leven en tradities komen onder zware druk te staan.

Vandaag de dag leven er nog ca. 200.000 Amazone-indianen in Peru, verdeeld in 53 etnische groeperingen, die talen spreken uit 12 verschillende linguïstische families. Sommige groepen, zoals de Toyeri, bestaan slechts uit enkele tientallen personen. Andere, zoals de Machiguenga, de Yahua en de Campa, hebben een bevolking van enkele (tien)duizenden personen.

advertentie

Demografische gegevens

De jaarlijkse bevolkingstoename bedroeg in de periode 1985-1995 2,1% per jaar en zwakt in de 21e eeuw af tot rond de 1% (2017: 0,95%); het inwonertal is van 10,3 miljoen in 1961 gestegen tot 23,8 miljoen in 1995 en is in 2017 gestegen tot ruim 31 miljoen. De bevolkingsdichtheid bedraagt ca. 24 inwoners per km2.

Geboorte- en sterftecijfer waren in 2017 17.8 respectievelijk 6.1 per duizend; de kindersterfte bedroeg 18 per 1000 levendgeborenen. De gemiddelde levensverwachting bij geboorte bedraagt voor vrouwen 76,1 jaar en voor mannen 71,9 jaar. Van de bevolking woont ca. 78% in de steden (in 1960 46%).

De grootste bevolkingsconcentratie wordt gevormd door de hoofdstad Lima, namelijk 10,4 miljoen inwoners (1900: ca. 100.000 inwoners).

De leeftijdsopbouw van de Peruaanse bevolking is als volgt:

advertentie

PERU LINKS

Advertenties
• Vliegtickets Peru | Vliegennaar.nl
• Rondreizen Peru Tui Reizen
• Reis-Expert.nl
• Peru verre reizen van ANWB
• Avontuurlijke & duurzame rondreizen voor reizigers tussen de 18 en 37 jaar
• Djoser Rondreis Peru
• Bouw je eigen Peru Rondreis
• Rondreis Peru
• Backpackenzuidamerika.nl (N)
• Rondreizen Peru
• Hotels Peru
• Autoverhuur Sunny Cars Peru
• Hotels Trivago
• Peru rondreizen met kinderen
• Boeken, ook tweedehands, over PERU bij Bol.com

Nuttige links

Peru Start Belgie (N)
Reisinformatie Peru (N)
Reizen en duiken Peru (N)
Reizendoejezo - Peru (N)
Rondreis door Peru (N)
Rondreis Peru (N)

Bronnen

Le Grand, J.W. / Peru : mensen, politiek, economie, cultuur

Koninklijk Instituut voor de Tropen : Novib

Luft, A. / Peru

Elmar,

Lyle, G. / Peru

Chelsea House Publishers,

Peru

Cambium,

Peru, Bolivia

Lannoo

Rensink, E. / Peru

Gottmer,

Te gast in Peru

Informatie Verre Reizen

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems