Landenweb.nl

Lima
 

Rondreizen Peru Tui Reizen

To read about Lima in English - click here

advertentie
Peru verre reizen van ANWB Rondreizen Peru Tui Reizen

Algemeen

Lima is de hoofdstad en de grootste stad van Peru. Lima ligt in het centrale deel van het land, in de valleien van drie rivieren en aan de kust van de Stille Oceaan.

Het grootstedelijk gebied van Lima bestaat uit Lima en de aangrenzende haven van Callao. Volgens de volkstelling van 2007 heeft Lima stad een bevolking van 7.605.742 inwoners en het grootstedelijk gebied een bevolking van 8.472.935. Lima is de vijfde grootste stad van Latijns-Amerika, na Mexico-stad, São Paulo, Buenos-Aires en Rio de Janeiro. Een derde van de bevolking van het land woont in het grootstedelijk gebied van Lima.

Lima PeruLima PeruFoto: Michael Reeve CCe 3.0 Unported no changes made

Lima werd gesticht door de Spaanse conquistador Francisco Pizarro op 18 januari 1535 als la Ciudad de los Reyes, of de Stad van Koningen. Al snel werd het de hoofdstad en belangrijkste stad in Spaans Peru. Na de Peruaanse Onafhankelijkheidsoorlog, werd het de hoofdstad van de Republiek Peru. Lima werd cultureel sterk beïnvloed door Europese, Afrikaanse, Aziatische culturen en culturen uit de Andes. Het historische centrum van Lima werd uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed in 1988.

advertentie
Goedkope vluchten naar Lima Peru Djoser Rondreis Peru

Ligging

De coördinaten van Lima zijn: 12° 2'36' Zuiderbreedte en 77° 1'42' Westerlengte.

Het stedelijk gebied van Lima beslaat ongeveer 800 km2 en het grootstedelijk gebied beslaat 2.819.3 km². De stad heeft hellingen tot ongeveer 500 meter boven zeeniveau. Sommige geïsoleerde heuvels liggen in de stad, zoals El Agustino, San Cosme, El Pino, La Milla en Muleria en Pro.

De stad Lima bestaat uit 30 districten, in de provicie zijn 40 districten. Het stadscentrum ligt op 15 kilometer landinwaarts aan de oever van de rivier de Rimac, die de belangrijkste bron is van drinkwater en elektrische energie voor de inwoners van de stad.

advertentie
Avontuurlijke & duurzame rondreizen voor reizigers tussen de 18 en 37 jaar Hotels Lima

Weer

Lima heeft een subtropisch mild en aangenaam klimaat, als gevolg van de nabijheid van het koele water van de Stille Oceaan. De temperaturen zijn lager dan de karakteristieke temperaturen van een subtropische woestijn. Het weer is het hele jaar door gematigd. Temperaturen zakken zelden onder de 12° C en stijgen nagenoeg niet boven de 29° C . De zomers zijn warm, vochtig en zonnig. De dagelijkse temperatuur schommelt tussen 18° C en 22° C met pieken van 24° C tot 29° C. De lucht is over het algemeen helder, onbewolkt in de ochtend. In de winter is het koel weer met een hoge luchtvochtigheid en vaak bewolking. De temperaturen in de winter kennen niet veel verschillen tussen dag en nacht. Ze variëren van 12° C tot 19° C. Lima heeft maar 1284 uren zon per jaar. De watervoorziening in de stad is afkomstig van bronnen en van rivieren die uit de Andes stromen. De gemiddelde neerslag bedraagt slechts 13 mm per jaar.

Geschiedenis

Lima werd al bewoond in de Precolumbiaanse tijd door inheemse stammen en in het Inca-rijk opgenomen in de 15e eeuw. De Inca-heerser Atahualpa werd verslagen door de Spaanse conquistadores onder leiding van Francisco Pizarro. De koning verloor zijn Rijk in 1532. Pizarro werd uitgeroepen tot gouverneur van de veroverde landen door de Spaanse Kroon. De hoofdstad kreeg de naam La Ciudad de los Reyes (Stad van de Koningen). In 1746 werd de stad zwaar beschadigd door een krachtige aardbeving die Callao vernietigde.

Uitroepen Onafhankelijkheid in 1821 in Peru schilderij van Juan LepianiUitroepen Onafhankelijkheid in 1821 in Peru schilderij van Juan LepianiFoto: Publiek Domein

Na het verkrijgen van de onafhankelijkheid in 1821 werd Lima uitgeroepen tot de hoofdstad van de Republiek Peru. Door economisch zwakte kwam de ontwikkeling tot stilstand. De vooruitgang begon met de export van guano (vogelmest) in de jaren 1850. In 1940 verwoestte een sterke aardbeving het grootste deel van de stad. Opnieuw werden grote inspanningen geleverd om de grote schade te herstellen en de stad weer op te bouwen. In de jaren 1940 begon een periode van snelle groei, gestimuleerd door de migratie van plattelandsbewoners vanuit de Andes die op zoek waren naar betere kansen en een verbetering van hun levensomstandigheden.

Bezienswaardigheden

Oude binnenstad van LimaOude binnenstad van LimaFoto: Manuel González Olaechea y Franco CC3.0 Unported no changes made

Lima heeft een goed ontwikkelde toeristische industrie en is de belangrijkste toegang tot het land. Lima heeft veel prachtige archeologische vindplaatsen, populaire tradities, tal van musea, kunstgalerijen, festivals en een aantrekkelijk nachtleven. De stad biedt een breed scala aan restaurants met zowel lokale specialiteiten als internationale gerechten. Het historische centrum van Lima, bestaat uit de districten Lima en Rimac en heeft de karakteristieke architectuur van het koloniale tijdperk en werd uitgeroepen tot werelderfgoed door UNESCO in 1988. Enkele voorbeelden van deze historische koloniale architectuur zijn onder meer het klooster van San Francisco, de Plaza Mayor, de kathedraal, het klooster van Santo Domingo en het Paleis van Torre Tagle. Naast het bezoeken van archeologische vindplaatsen maken toeristen georganiseerde rondleidingen door de stad naar kerken, kloosters, paleizen, musea en galeries.

Huaca Pullana Quito EcuadorHuaca Pullana Quito EcuadorFoto: Pualo JC Nogeira CC3.0 Unported no changes made

Huaca Pullana is een belangrijke archeologische site in Lima en dateert uit het jaar 200 na Christus. De Huaca Pullana is een ontzagwekkende site, gebouwd met duizenden handgemaakte stenen. De vindplaats is verdeeld in twee gebieden, die respectievelijk werden gebruikt voor administratieve en ceremoniële doeleinden.

Hoewel velen er niets meer in zullen zien dan een stapel stenen, is de geschiedenis fascinerend en de ligging is ook zeer indrukwekkend, met een panoramisch uitzicht over de stad.

Huaca Huallamarca tempel Quito PeruHuaca Huallamarca tempel Quito PeruFoto: AgainErick CC 3.0 Unported no changes made

De oude Pre-inca Huaca Huallamarca tempel stamt uit de 4e eeuw en is gelegen in het San Isidro gebied van Lima. Deze prachtige piramidestructuur is volledig gerestaureerd, maar ziet er nogal misplaatst uit tegen de achtergrond van hedendaagse flatgebouwen. De tempel is gemaakt van traditionele lemen 'adobe' bakstenen. Een steile helling leidt tot de top. Zorgvuldige opgravingen hebben mummies, relikwieën en andere schatten opgeleverd. Deze worden getoond in het archeologisch museum. De Huaca Huallamarca is het ontdekken waard en het is de plek waar een aantal lokale evenementen en concerten worden gehouden.

Graftombe van Pizarro in de kathedraal van LimaGraftombe van Pizarro in de kathedraal van LimaFoto: Manuel González Olaechea y Franco CC 3.0 no changes made

Veel kerken dateren uit de 16e en 17e eeuw, de bekendste is de kathedraal van Lima. In 1555 werd de eerste kathedraal van Lima gebouwd aan de zuid-oostelijke kant van de Plaza de Armas. Deze kathedraal werd snel te klein en de kathedraal die we nu kennen werd ingewijd in 1625. Aardbevingen veroorzaakten schade, met name in 1687 en opnieuw in 1746. De kathedraal werd zorgvuldig gereconstrucrueerd, nu staat er een prachtig gebouw met twee klokkentorens. De overblijfselen van Francisco Pizarro liggen in een de kapel aan de rechterzijde van de ingang. In totaal heeft de kathedraal 15 kapellen, sierlijke Italiaanse marmeren vloeren, enorme kroonluchters en een museum voor religieuze kunst in de sacristie.

Natuurhistorisch Museum QuitoNatuurhistorisch Museum QuitoFoto: Davis Adam Kess CC 4.0 International no changes

Lima heeft het grootste aantal gerenommeerde musea van het land, de meest opvallende zijn het Museo Nacional de arqueología Antropología e Historia del Perú, het kunstmuseum van Lima en het natuurhistorisch museum. Deze musea richten zich voornamelijk op kunst, precolumbiaanse culturen, natuurlijke historie, wetenschap en religie. Het Museum van Italiaanse kunst is het enige museum met Europese kunst in Peru.

Tips

Koloniale Architectuur LimaKoloniale Architectuur LimaFoto: David Berkowitz CC 2.0 Generic no changes made

De architectuur van de stad is een echte attractie en wordt gekenmerkt door verschillende stijlen uit verschillende perioden van de geschiedenis van de stad. Er zijn invloeden uit de Spaanse barok, de Spaanse koloniale stijl en het neoclassicisme.

Cerra San Cristobal Cruz LimaCerra San Cristobal Cruz LimaFoto: Fernando Camacho Zelaya CC4.0 International no changes made

Een van de meest herkenbare bezienswaardigheden van Lima is de Cerro San Cristobal, dat is een enorm kruis en een populair observatiepunt. Het kruis staat op een heuvel en je kunt het al van ver zien. De heuvel zelf is meer dan 400 meter hoog en degenen die de moeite nemen om de verhoogde Cerro San Cristobal te bereiken hebben een adembenemend uitzicht over de rivier de Rimac. Minibussen naar de Cerro San Cristobal gaan vanaf de Plaza del Gobierno.

Fontein in het park de la Reserva in LimaFontein in het park de la Reserva in LimaFoto: AgainErick (CC BY-SA 3.0) no changes made

Lima heeft een aantal prachtige parken. De grootste parken van Lima liggen in de buurt van de binnenstad. Zo vind je in Lima het grootste fonteinen complex in de wereld dat bekend staat als de Magische Kring van het Water.

Lima LINKS

Advertenties
• Goedkope vluchten naar Lima Peru
• Peru verre reizen van ANWB
• Hotels Lima
• Rondreizen Peru Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Djoser Rondreis Peru
• Autoverhuur Sunny Cars Lima
• Peru verre reizen van ANWB
• Avontuurlijke & duurzame rondreizen voor reizigers tussen de 18 en 37 jaar
• Boeken, ook tweedehands, over Lima bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems