Landenweb.nl

NOORWEGEN
De Hedmark

De Hedmark, onbekend maar onbemind!?!?

Veel mensen die naar Noorwegen reizen of gereisd hebben, reizen met name in het fjordengebied. OF langs de E6 naar de poolcirkel.
Toegegeven, adembenemend,zeker de eerste keer. en ook de tweede keer.
Maar... is het niet een beetje massatoerisme? Relatief gezien dan.
Veel mensen op de snelweg of secundair die allemaal dezelfde kant opgaan. Hetzelfde willen zien. Of die met de ferry naar het noorden varen en dan de route omgekeerd doen. Misschien wel zo slim.
Maar hadden de eerste Noorwegen bezoekers, nu zo'n 30 a 40 jaar geleden het niet over het weidse land, de adembenemende vergezichten en de intense rust? Waar is die gebleven?

Ik raad u aan om eens de andere kant van Noorwegen te bekijken. Zelf noem ik de provincie Hedmark, bekend van Hamar, Lillehammer, Elverum, Trysil en Røros. Trysil(fjellet) is overigens in de winter een waar skiparadijs en is tevens het grootste skigebied van Noorwegen. En geen 'domme' vragen over skihoogtes beste mensen. Vanaf nul meter ligt er gewoon sneeuw,van novemver tot ver in april.

Zelf ken ik een leuk hotel, temidden van bossen en meren in het laaggebergte gedreven door Nederlanders (Kjølen Hotell in Østby vlakbij Trysil).
Ook seniorentours.nl doet dit gebied aan op zijn tour en het doet mij persoonlijk goed eens te vernemen dat er wel een reisorganisatie is die dit gebied aandurft. Niet voor 1 dag, zoals velen doen door Hamar als uiterste concessie mee te nemen in de tour, nee, door op hun tour gedurende 4 volle dagen Trysil als uitvalsbasis te nemen voor diverse excursies! Chapeau!

Ga het ook eens verkennen, u zult niet teleurgesteld raken. Vele bezienswaardigheden en inderdaad ook nog eens die weidse uitzichten, die rust. En toch, op een steenworp afstand, de mogelijkheid om te raften, kanoën, vissen, fietsen, wat je maar wilt.
Noorwegen? JA! Maar doe eens wat anders, ga voor het andere Noorwegen.
Ga eens naar de Hedmark!

De mooie natuur op weg naar Røros
Røros zelf - de kopermijn
Rendier steekt de weg over
Bij ons hotel (zomer)
Terug naar ons Kjølen Hotell, maar nu in de sneeuw