Landenweb.nl

NAMIBIE
Geografie en Landschap

Geografie en Landschap

Geografie

Namibië ligt in Zuidwest-Afrika. Namibië grenst aan de zuidelijke Atlantische Oceaan en ligt tussen Angola en Zuid-Afrika. Namibië deelt verder nog grenzen met Botswana en Zambia.

advertentie

Namibie SatellietfotoPhoto: Publiek domein

De oppervlakte van Namibië is 825.418 vierkante kilometer. Namibië is daarmee ongeveer 20 keer zo groot als Nederland.

advertentie

Landschap

Namibië bestaat uit drie landschappen. Ten eerste de aan de kust gelegen Namibwoestijn en meer naar het noorden het gebergte Brandberg met als hoogste top de Königstein (2573 m).

Als tweede in het binnenland een van noord naar zuid lopend, langgerekt plateau met pieken van boven de tweeduizend meter, de Auasberge. De hoogste toppen van dit 50 km lange en maar 10 km brede gebergte in Centraal-Namibië zijn Moltkeblick (2484 meter), Großherzog-Friedrich-Berg (2336 m), Kempinskiberg (2187 m), Kamelberg (2194 m), Stormberg (2424 m), Oorlogstein (2392 m) en Auasende (2344 m).

Ten slotte in het oosten een vanaf het plateau geleidelijk aflopend woestijngebied, de Bismarckberge, een uitloper van de Kalahariwoestijn.

advertentie

Moltkeblick, hoogste berg van NamibiëPhoto: KleinPotto CC 3.0 Unported no changes made

Behalve langs de lange Atlantische kustlijn in het westen is er niet veel water te vinden in Namibië. De meeste rivieren die richting de oceaan stromen, vallen een gedeelte van het jaar droog en bereiken soms de zee niet. Belangrijke rivieren die wel het hele jaar stromen zijn de Kunene, langs de Angolese grens, en de Oranjerivier die de grens vormt met Zuid-Afrika. Een zijrivier van de Oranjerivier, de Nossob, is de belangrijkste van het land.

Klimaat en Weer

Namibië heeft voornamelijk een woestijnklimaat. Het hele land is erg droog. In de zuidelijke kuststreken valt niet meer dan 150 millimeter regen per jaar. Tussen januari en april valt de meeste regen. Omdat Namibië op het zuidelijk halfrond ligt, is december de heetste maand. Gemiddeld wordt het dan dertig graden in het land, met uitschieters naar 45 graden in de Kalahari- en de Namibwoestijn. 's Nachts kan het in de woestijn ook vriezen.

Planten en Dieren

advertentie

Planten

Het grootste deel van Namibië is niet erg gevarieerd begroeid. De meeste bebossing komt voor in de noordoostelijke Caprivi-strook en langs de rivieren. In de rest van het land is de begroeiing meer zoals op de savanne. Geelbruine begroeiing afgewisseld met aloë en cactussen. Voorkomende soorten zijn: acacia, eik, euphorbia, gras, nara, palm, quiverboom en de bijzondere welwitschia.

advertentie

Dieren

In de zuidelijke steppen, savannen en halfwoestijnen leven ontzettend veel dieren. Giraffen, spiesbokken, olifanten, leeuwen, zebra's en jachtluipaarden kun je hier ondermeer aantreffen. Er zijn een groot aantal wildparken in Namibië. De Namibische regering wil de parken zoveel mogelijk in elkaar over laten lopen, door vergroting en wildcorridors.

advertentie
Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

NAMIBIE LINKS

Advertenties
• Namibie verre reizen van ANWB
• Namibie Vliegtickets
• Travelafrika.nl Namibië
• Rondreizen Namibie Tui Reizen
• Djoser Rondreizen Namibie
• Vakantie Namibie
• Rondreizen Namibie
• Rondreis Namibie
• Autoverhuur Sunny Cars Namibië
• Hotels Namibie

Nuttige links

Dieren in Namibie (N)
Namibië informatie - Reizendoejezo (N)
Namibië Reisfoto's
Namibië Startnederland (N+E)
Reisinformatie Namibië (N)
Romans over Namibië (N)
Rondreis door Namibië (N)
Rondreis Namibie

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt november 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems