Geschiedenis   

Win een droomreis - Kies jouw favoriete bestemming!

Namibië is van 1884 tot 1915 een Duitse kolonie geweest. Na de Eerste Wereldoorlog kwam het gebied enige jaren onder Brits gezag. In 1921 kreeg de Unie van Zuid-Afrika een mandaat van de Volkenbond tot tijdelijk bestuur van Zuidwest Afrika. Dit mandaat werd in 1966 door de Verenigde Naties opgeheven. Zuid-Afrika weigerde echter zich terug te trekken, en bleef het gebied bezetten.

Al in 1958 werd een verzetsbeweging tegen het Zuid-Afrikaanse apartheidsbewind opgericht, de Ovamboland People's Organization, die twee jaar later op ging in de South West African People's Organization (SWAPO), met Sam Nujoma als leider. In 1967 stelden de VN een Raad voor Zuidwest-Afrika in, die het gebied formeel moest besturen. In 1971 werd de Zuid-Afrikaanse aanwezigheid in Namibië door het internationaal gerechtshof onrechtmatig verklaard. SWAPO werd twee jaar later erkend als enige rechtmatige vertegenwoordiger van het Namibische volk, en kreeg tevens een waarnemersstatus bij de VN.

Na jaren van impasse maakte het welslagen van onderhandelingen tussen Zuid-Afrika, Angola, Cuba en de Verenigde Staten in 1988 de weg vrij voor de onafhankelijkheid van Namibië. Meer dan 41000 bannelingen, waaronder Sam Nujoma, keerden naar huis terug. De eerste vrije verkiezingen, van 7-11 november 1989, leverden een grote overwinning voor het SWAPO op. Sam Nujoma werd president. Op 21 maart 1990 verkreeg Namibië de onafhankelijkheid. Op 28 februari 1994 werd de enclave Walvisbaai als laatste gebiedsdeel door Zuid-Afrika aan Namibië overgedragen.

In maart 2005 wordt Hifikepunye Pohamba, een protegé van Nujoma benoemd tot president. In juli 2007 willen mensenrechtenactivisten dat er onderzoek start naar de dood van duizenden Namibiërs tijdens het bewind van Sam Nujoma. President Pohamba van de SWAPO wordt in november 2009 herkozen. In juli 2011 wordt er een groot olieveld gevonden voor de kust van Namibië. Op 4 december 2012 wordt Hage Geingob premier en in 2015 wordt hij gekozen tot president. Uittredend president Pohamba krijgt in maart 2015 de Mo Ibrahim prijs voor Afrikaans leiderschap.

NAMIBIE LINKS

Advertenties
• Fox verre reizen van ANWB
• Namibie Vliegtickets WTC
• Travelafrika.nl Namibië
• Sundowner wildlife & natuur reizen
• Rondreizen Namibie Kras Reizen
• Vakantie Namibie
• Windhoek Vliegtickets Tix.nl
• Rondreis Namibie
• SRC Cultuurvakanties Namibie
• Hotels Namibie
• Autoverhuur Sunny Cars Namibië
• Eliza was here

Nuttige links

Dieren in Namibie (N)
Namibië informatie - Reizendoejezo (N)
Namibië Reisfoto's
Namibië Startnederland (N+E)
Reisinformatie Namibië (N)
Romans over Namibië (N)
Rondreis door Namibië (N)
Rondreis Namibie
Artikelen en Reisverhalen over NAMIBIE
  Walvisbaai en Swakopmund  Aankomst in Windhoek
  Namibië rondreis  Grootfontein en het Waterberg pl..
  Caprivistrip en Okavango rivier  Klik met de Bosjesmannen in Nami..
  Etosha nationaalpark  Op bezoek bij de Himba stam
  Overlevingsdrang van woestijndie..

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2019
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems