Steden MOLDAVIE

MOLDAVIE   

Basisgegevens
   Officiële landstaalMoldavisch
   HoofdstadChisinau
   Oppervlakte33.851 km²
   Inwoners4.031.200 (mei 2019)
   MunteenheidMoldavische leu (MDL)
   Tijdsverschil+1 (zomer +2)
   Web | Code | Tel..md | MDA | +373

Algemeen

Moldavië (officieel: Republika Moldova) is een republiek in Oost-Europa en heeft een totale oppervlakte van 33.700 km2 en is daarmee de op een na kleinste voormalige Sovjet-Republiek. Moldavië grenst in het noorden, oosten en zuiden aan de Oekraïne (939 km) en in het westen aan Roemenië (450 km). De westgrens met Roemenië wordt gevormd door de Proet-rivier, de oostgrens door de Dnjestr- rivier.

Moldavië Satellietfoto Photo:Publiek domein

Het reliëf wordt voornamelijk bepaald door het voorkomen van trechter- of komvormige inzinkingen die ontstaan zijn door het oplossen van kalksteen (dolinen) en van meer of minder diep ingesneden rivierdalen. Het hoogst zijn de Centraal-Moldavische heuvels, de Kodren, met als hoogste top de Dealul Balanesti, 429 meter hoog.

Dealul Balanesti, hoogste heuvel van MoldaviëPhoto:Joerggo Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalno changes made

Het noorden en middendeel horen tot de bossteppezone en het zuiden tot de steppezone die geheel in cultuur is gebracht. De bossen in Midden- Moldavië, beslaan ca. 6% van de totale oppervlakte. Ongeveer 75% van de Moldavische bodem is bedekt met het zeer vruchtbare zwarte chernozem.
De belangrijkste rivieren zijn de Dnjestr en de Proet, een zijrivier van de Donau; in het zuiden reiken enkele limans (loodrecht op de kust liggende laguneachtige riviermondingen) van de Zwarte-Zeekust tot aan Moldavië. De hoofdstad van Moldavië is Kisjinev of Chisinau.

MOLDAVIE LINKS

Advertenties
• Moldavie Vliegtickets.nl
• Djoser Rondreis Moldavie
• Chisinau Vliegtickets Tix.nl
• Autoverhuur Sunny Cars Moldavië
• Transport Moldavië - TTS Quality Logistics B.V

Nuttige links

Reisinformatie Moldavië (N)
Telefoongids Moldavië
Willgoto Moldavië (N)
Schrijf uw artikel over MOLDAVIE

Bronnen

Williams, N. / Romania & Moldova
Lonely Planet

Belarus & Moldova : country studies
Federal Research Division, Library of Congress

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems