Landenweb.nl

MOLDAVIE
Godsdienst

To read about MOLDOVA in English - click here

Hotels Moldavie

Steden MOLDAVIE

Chisinau

Godsdienst

Ongeveer 98% van de bevolking zijn orthodoxe christenen. Onder de Sovjet overheersing werden alle activiteiten van de orthodoxe kerk zwaar onderdrukt, met als uiteindelijk doel de totale afschaffing van elke vorm van godsdienstige uitingen. Kerken en kloosters werden afgebroken of voor andere doeleinden gebruikt. Priesters werden gestraft als ze een dienst leidden. In 1991 had Moldavië nog 853 orthodoxe kerken en elf orthodoxe kloosters. De Oud-Russisch orthodoxe kerk had op dat moment nog veertien kerken en één klooster. De Moldavische orthodoxe kerk, ondergeschikt aan het Moskouse patriarchaat, is de staatsgodsdienst in Moldavië, maar in 1992 werd wettelijk vastgelegd dat er vrijheid van godsdienst.

Het is nog wel zo dat alle religieuze groepen erkend moeten worden door de regering. Maar ook hierin is men niet eensgezind. In 1992 werd de Bessarabische Kerk opgezet door dissidente priesters van de Moldavische orthodoxe kerk. Een toenemend aantal Moldavische orthodoxen keert zich tot deze groep die zich richt naar het Roemeense orthodoxe patriarchaat. Halverwege 1997 besloot de Moldavische Hoge Raad dat de staat de Bessarabische kerk moest accepteren. De regering besloot tegen deze beslissing in beroep te gaan terwijl de aartsbisschop van de Moldavische orthodoxe kerk waarschuwde voor een"oorlog tussen orthodoxe christenen" in Moldavië.

Andere kerkgenootschappen zijn de Armeense Apostolische Kerk, zevendedagsadventisten, baptisten, de pinkstergemeente en Molokans, een Russisch orthodoxe sekte. De Moldavische joden hebben ondanks moeilijke tijden hun identiteit behouden. Begin jaren negentig werden er nog verschillende joodse kranten gestart en werd er een synagoge geopend in de hoofdstad Chisinau. De regering riep ook een afdeling joodse studies in het leven aan de staatsuniversiteit van Chisinau.

advertentie

MOLDAVIE LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Djoser Rondreis Moldavie
• Hotels Moldavie
• Autoverhuur Sunny Cars Moldavië
• Transport Moldavië - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over MOLDAVIE bij Bol.com

Nuttige links

Moldavië Statnederland (N+E)
Reisinformatie Moldavië (N)

Bronnen

Williams, N. / Romania & Moldova

Lonely Planet

Belarus & Moldova : country studies

Federal Research Division, Library of Congress

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems