Geografie   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalFrans
   HoofdstadFort-de-France
   Oppervlakte1.102 kmĀ²
   Inwoners385.320 (mei 2019)
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil-5
   Web | Code | Tel..mq | MTQ | +596

Algemeen

Martinique is een eiland in de Caribische Zee, het meest zuidelijke eiland van de Franse Antillen en maakt deel uit van de Kleine Antillen. Het eiland is 80 kilometer lang en 25 kilometer breed en het heeft een oppervlakte van 1360 vierkante kilometer. Martinique ligt ongeveer 700 kilometer ten zuidoosten van de Dominicaanse Republiek. Het ligt ten zuiden van Dominica en ten noorden van Saint Lucia, en behoort tot de Bovenwindse eilanden. De totale oppervlakte is 1.102 km².

Martinique Satellietfoto Photo:Publiek domein

Landschap

Het landschap van het eiland is vulkanisch van aard en wordt verrijkt met watervallen en warmwaterbronnen. In het noorden van het eiland bevindt zich de slapende stratovulkaan Mont Pelée (1397 meter).

Mount Pelée, hoogste berg van MartiniquePhoto:onbekend, in het publieke domein

Het zuidelijk deel van het eiland is eveneens heuvelachtig, maar lager dan het noorden. Het midden van Martinique is vlak en bestaat uit een drooggelegd moeras. Het oosten van het eiland grenst aan de Atlantische Oceaan. Deze kustlijn is rotsachtig. In het westen bevindt zich de Caribische Zee. Hier bevinden zich fijne zandstranden.

Klimaat

Martinique heeft een tropisch klimaat. De maanden november tot en met april zijn droog. De gemiddelde temperatuur ligt in deze maanden rond de 25 graden. In de overige maanden, mei tot en met oktober, stijgt de temperatuur vaak tot boven de dertig graden. 's nachts daalt de temperatuur tot ongeveer 20 graden. De watertemperatuur is ongeveer 24 graden tijdens het gehele jaar. In de maanden mei tot en met oktober kunnen er tropische buien vallen. Met name in het najaar bestaat er een kans op orkanen.

Planten

Martinique kent een grote verscheidenheid aan planten, boom en bloemsoorten. Vele vulkaanhellingen zijn bedekt met uitgestrekte regenwouden. Hier groeien vele tropische boomsoorten waaronder: mahoniebomen, rubberbomen en kalebassen
Veel voorkomende bloeiende plantensoorten zijn: hibiscus, magnolia, oleander,
kerstster, anthurium, frangipani en bougainvillea.
Orchideeën groeien veelvuldig op het eiland. In de regenwouden groeien grote varens: deze lijken qua vorm meer op bomen dan op planten. De bloementuinen op het eiland zijn zeer bijzonder zoals de Jardin de Balata in een noordelijke voorstad van Fort-de-France

Dieren

Vogels

Op het eiland leven veel vogelsoorten. Bekend is onder meer de kolibrie, een zeer kleine vogel die honing uit de bloemen zuigt. Zijn vogels kunnen maar liefst honderd slagen per seconde maken. In de regenwouden komen veel tropische vogelsoorten voor. Verder leven er veel fregatvogels.

Reptielen en spinnen

Andere dieren die op het eiland voorkomen zijn leguanen en kamhagedissen. Vanwege de schutkleur zijn deze dieren zeer moeilijk te onderscheiden van de natuur. Martinique kent slechts een slangensoort genaamd fer de lance. Deze adder is giftig en komt met name voor in de weinig betrede gebieden zoals plantages. De kans dat je dit dier tegenkomt is klein: zij maken zich uit de voeten zodra zij trillingen van andere wezens vernemen. De mygale is een giftige spinsoort die op het eiland voorkomt. Een beet ervan is pijnlijk, maar niet gevaarlijker dan een wespensteek.

Andere dieren

Andere voorkomende diersoorten zijn: de mangoest (zwartkopmaki), een apensoort de manicou, een buidelrat en vele vlindersoorten. Veel vlinders leven op het schiereiland Caravelle in het gelijknamige natuurreservaat. In de koraalriffen leven vele kleurrijke vissoorten en anemonen en zeldzame koraalsoorten. Veelvoorkomende waterdieren zijn: de blauwe marlijn, de bonefish, de tarpoon, de barracuda en de kingfish.

MARTINIQUE LINKS

Advertenties
• Martinique Vliegtickets.nl
• Hotels Martinique
• Autoverhuur Sunny Cars Martinique
• Traderracker plaats advertenties en verdien geld
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals

Nuttige links

Martinique Startnederland (N+E)
Reisinformatie Martinique (N)
Telefoongids Martinique
Schrijf uw artikel over MARTINIQUE

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems