Landenweb.nl

MARTINIQUE
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Frans
  Hoofdstad  Fort-de-France
  Oppervlakte  1.102 km²
  Inwoners  385.320
  (mei 2019)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  -5
  Web  .mq
  Code.  MTQ
  Tel.  +596

Geografie en Landschap

Geografie

Martinique is een eiland in de Caribische Zee, het meest zuidelijke eiland van de Franse Antillen en maakt deel uit van de Kleine Antillen. Het eiland is 80 kilometer lang en 25 kilometer breed en het heeft een oppervlakte van 1360 vierkante kilometer. Martinique ligt ongeveer 700 kilometer ten zuidoosten van de Dominicaanse Republiek. Het ligt ten zuiden van Dominica en ten noorden van Saint Lucia, en behoort tot de Bovenwindse eilanden. De totale oppervlakte is 1.102 km².

advertentie

Martinique SatellietfotoPhoto: Publiek domein

Landschap

Het landschap van het eiland is vulkanisch van aard en wordt verrijkt met watervallen en warmwaterbronnen. In het noorden van het eiland bevindt zich de slapende stratovulkaan Mont Pelée (1397 meter).

advertentie

Mount Pelée, hoogste berg van MartiniquePhoto: Onbekend in het publieke domein

Het zuidelijk deel van het eiland is eveneens heuvelachtig, maar lager dan het noorden. Het midden van Martinique is vlak en bestaat uit een drooggelegd moeras. Het oosten van het eiland grenst aan de Atlantische Oceaan. Deze kustlijn is rotsachtig. In het westen bevindt zich de Caribische Zee. Hier bevinden zich fijne zandstranden.

Klimaat en Weer

Martinique heeft een tropisch klimaat. De maanden november tot en met april zijn droog. De gemiddelde temperatuur ligt in deze maanden rond de 25 graden. In de overige maanden, mei tot en met oktober, stijgt de temperatuur vaak tot boven de dertig graden. 's nachts daalt de temperatuur tot ongeveer 20 graden. De watertemperatuur is ongeveer 24 graden tijdens het gehele jaar. In de maanden mei tot en met oktober kunnen er tropische buien vallen. Met name in het najaar bestaat er een kans op orkanen.

Planten en Dieren

Planten

Martinique kent een grote verscheidenheid aan planten, boom en bloemsoorten. Vele vulkaanhellingen zijn bedekt met uitgestrekte regenwouden. Hier groeien vele tropische boomsoorten waaronder: mahoniebomen, rubberbomen en kalebassen

Veel voorkomende bloeiende plantensoorten zijn: hibiscus, magnolia, oleander,

kerstster, anthurium, frangipani en bougainvillea.

Orchideeën groeien veelvuldig op het eiland. In de regenwouden groeien grote varens: deze lijken qua vorm meer op bomen dan op planten. De bloementuinen op het eiland zijn zeer bijzonder zoals de Jardin de Balata in een noordelijke voorstad van Fort-de-France

Dieren

Vogels

Op het eiland leven veel vogelsoorten. Bekend is onder meer de kolibrie, een zeer kleine vogel die honing uit de bloemen zuigt. Zijn vogels kunnen maar liefst honderd slagen per seconde maken. In de regenwouden komen veel tropische vogelsoorten voor. Verder leven er veel fregatvogels.

advertentie

Reptielen en spinnen

Andere dieren die op het eiland voorkomen zijn leguanen en kamhagedissen. Vanwege de schutkleur zijn deze dieren zeer moeilijk te onderscheiden van de natuur. Martinique kent slechts een slangensoort genaamd fer de lance. Deze adder is giftig en komt met name voor in de weinig betrede gebieden zoals plantages. De kans dat je dit dier tegenkomt is klein: zij maken zich uit de voeten zodra zij trillingen van andere wezens vernemen. De mygale is een giftige spinsoort die op het eiland voorkomt. Een beet ervan is pijnlijk, maar niet gevaarlijker dan een wespensteek.

advertentie

Andere dieren

Andere voorkomende diersoorten zijn: de mangoest (zwartkopmaki), een apensoort de manicou, een buidelrat en vele vlindersoorten. Veel vlinders leven op het schiereiland Caravelle in het gelijknamige natuurreservaat. In de koraalriffen leven vele kleurrijke vissoorten en anemonen en zeldzame koraalsoorten. Veelvoorkomende waterdieren zijn: de blauwe marlijn, de bonefish, de tarpoon, de barracuda en de kingfish.

Geschiedenis

Aanvankelijk werd Martinique bevolkt door Arowakken-indianen die er meer dan 2000 jaar woonden. Vervolgens drongen de Carib-indianen binnen, die de Arowakken hebben uitgeroeid.

Columbus ontdekte Martinique op 15 juni 1502. In 1635 landden Franse kolonisten op het eiland. Ze roeiden de Carib uit, stichtten het eerste stadje (Saint-Pierre), en introduceerden het verbouwen van suikerriet. Als gevolg van oorlogen en verdragen ging Martinique verschillende keren van Franse in Britse handen over. Vanaf 1816 behoort het definitief tot Frankrijk.

Bij een verschrikkelijke uitbarsting van de Mont Pelée op 8 mei 1902 verzwolgen gloedwolken de toenmalige hoofdstad Saint-Pierre en kwamen vrijwel alle inwoners van stad en directe omgeving - zo'n 30.000 mensen - om, op twee na.

Op 19 maart 1946, werd Martinique een overzees departement van Frankrijk.

Zie ook de geschiedenis van Frankrijk.

Bevolking

De oorspronkelijk bewoners van Martinique zijn de Carib Indianen. Er wonen iets meer dan 400.000 mensen op Martinique (2017). Ongeveer eenvierde van de bevolking leeft in en rond de hoofdstad Fort-de-France. Het merendeel van de bevolking stamt af van de slaven uit Afrika. Verder leven er Fransen en een kleine groep stamt af van de oorspronkelijke blanke bewoners van het eiland. Eerstgenoemde worden les metropolitains genoemd en laatstgenoemde noemt men békés of creolen. Slechts een klein percentage van de bevolking is Indisch, Chinees, Syriërs of Libanees.

Taal

De officiële spreek- en schrijftaal is Frans. De lokale bevolking spreekt eveneens Creools, een Afrikaans dialect. Het is een mix tussen Frans, Portugees, Spaans, Engels en verschillende Afrikaanse talen. Het Creools wordt op de meeste eilanden in de regio gesproken, wat de communicatie tussen deze verschillende eilanden onderling makkelijker maakt.

Godsdienst

Net als op buureiland Dominica is het merendeel van de bevolking Rooms Katholiek. In percentages: Rooms-Katholieken 95%, Hindoes en Afrikaanse godsdiensten 5%. Op Aswoensdag in de maand februari wordt het carnaval op Guadeloupe gevierd. Dit is voor de bewoners van Martinque het belangrijkste feest van het jaar. In de hoofdstad wordt tot in de vroege uren gedanst op reggae en calypso muziek.

Samenleving

Martinique is een departement van Frankrijk en maakt dus deel uit van de Europese Unie. Het eiland is vertegenwoordigd in het Franse parlement door vier adjunct-directeuren en twee senatoren. Er is ook een Algemene Raad (Conseil General) en de regionale raad (Conseil Regional), maar veel van de politieke verantwoordelijkheden berusten bij de gemeenteraad van elke stad.

Economie

De export van suiker, rum, bananen en ananas zijn het belangrijkste voor de inkomsten. Martinique kent periodes van slechts oogst vanwege de klimaatgevoeligheid van de producten. De visvangst is een andere belangrijke bron van inkomsten. Van de beroepsbevolking is 75% werkzaam in de dienstensector.

Enige recente cijfers over de economie van Martinique: Het BNP is $23.000 per hoofd van de bevolking en het werkloosheidpercentage ligt rond de 18%. Martinique heeft een structureel tekoet op de handelsbalans.

Vakantie en Bezienswaardigheden

Het toerisme wordt met de jaren belangrijker en verbeterd de economie. In het zuiden zijn er witte of beige zandstranden. In het noorden grijs of zwarte zandstranden. Als uitzondering op deze regel is er het strand van ‘L’anse Noire’ vlakbij Pointe du Bout in het zuiden waar het strand ook zwart is.

In vergelijking met de Bovenwindse eilanden is Martinique een van de rijkste. Dit is deels te danken aan het lidmaatschap van de Europese Unie. Sociale voorzieningen op het eiland zijn vergelijkbaar met die van Frankrijk.

Fort de France is het zakelijke centrum en de administratieve hoofdstad van het eiland met vele toeristische attracties. De meeste van deze attracties zijn gegroepeerd rond haven van de stad en het groene park La Savane. La Savane is een vijf hectare grote openbare tuin met prachtige tropische planten. baai van de Fort-de-France is een van de mooiste baaien ter wereld. De kathedraal van Saint Louis is gebouwd in 1895, deze kathedraal heeft een klokkentoren in Romeinse stijl. Veel van de voormalige gouverneurs van Martinique zijn begraven in het koor, maar de enorme pijporgels trekken de meeste aandacht. De groente- en fruitmarkt en de vismarkt zijn schilderachtige en kleurrijke markten. De Schoelcher bibliotheek is ontworpen door de architect Henry Pick, deze bibliotheek werd gebouwd in Parijs voor de wereldtentoonstelling van 1889, vervolgens gedemonteerd en meegenomen uit Frankrijk en steen voor steen hier weer opgebouwd in 1893.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

MARTINIQUE LINKS

Advertenties
• Martinique Vliegtickets.nl
• Hotels Martinique
• Autoverhuur Sunny Cars Martinique
• Tradertracker plaats advertenties en verdien geld

Nuttige links

Martinique Startnederland (N+E)
Reisinformatie Martinique (N)
Telefoongids Martinique

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt november 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems