Landenweb.nl

DOMINICA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels
  Hoofdstad  Roseau
  Oppervlakte  751 km²
  Inwoners  74.679
  (mei 2019)
  Munteenheid  Oost-Caribische dollar
  (XCD)
  Tijdsverschil  -5
  Web  .dm
  Code.  DMA
  Tel.  +767

Geografie en Landschap

Geografie

Dominica is een vulkanisch eiland en behoort tot de Oost-Caribische eilandengroep: de Kleine Antillen. Op het eiland is de onafhankelijke staat Gemenebest van Dominica gevestigd (niet te verwarren met de Dominicaanse Republiek).

advertentie

Dominica SatellietfotoPhoto: Publiek domein

advertentie

Landschap

advertentie

Morne Diablotin, hoogste punt van DominicaPhoto: LEE Siebert / PD in het publieke domein

Het landschap van Dominica is een van de mooiste van het Caribische gebied. Het eiland is gelegen tussen de Franse eilanden Martinique en Guadeloupe. Ten noorden bevindt zich de Atlantische Oceaan. De Caribische Zee bevindt zich ten zuiden van het eiland. Dominica kent een oppervlakte van ongeveer 750 vierkante kilometer. Het eiland is 25 kilometer breed en circa 46 kilometer lang. Met deze oppervlakte is Dominica het grootste eiland van de Kleine Antillen. De kustlijn is over het algemeen rotsachtig en grillig. Slechts langs enkele inhammen liggen zandstranden. Koraalriffen en veelkleurige vissen zijn volop langs de kustlijn aanwezig.

In het noorden bevindt zich het hoogste punt genaamd de Morne Diablotin met een hoogte van 1600 meter. De gehele lengte van het eiland kent een bergrug ontstaan door de vulkanische activiteiten, met in het zuiden de Morne des Moulin en de Morne Trois Pitons. Deze bergen hebben een hoogte van maar liefst 1356 meter. Laatstgenoemde bestaat uit drie bergen en heeft een totale oppervlakte van ongeveer 70 vierkante kilometer. In dit gebied bevinden zich onder meer de Middleham watervallen en diepe kratermeren zoals Fresh Water Lake en Boeri Lake. Eveneens bevindt zich hier een van de grootste warmwatermeren van de wereld genaamd Boiling Lake. Alle natuurgebieden van Dominica worden beschermd door nationale parken en reservaten zoals het Morne Trois Pitons Nationaal Park, The Northern Forest Reserve, het Cabrits National Park en het Scott's Head-Soufriere Marine Reserve. Verder kent het eiland talrijke rivieren en meren die vanuit de bergen naar de kust stromen.

Klimaat en Weer

Het klimaat van Dominica is tropisch. Het droge seizoen valt in de maanden november tot en met april. De gemiddelde temperatuur ligt in deze periode rond de 25°C. In de overige maanden ligt de temperatuur vaak boven de 30°C. Ook 's nachts blijft het vaak rond de 20°C. Het water heeft gemiddeld een temperatuur van 24°C. Tijdens de maanden mei tot en met oktober vallen er af en toe tropische regenbuien. In de maanden augustus, september en oktober valt de meeste regen. In de maanden maart, mei en juni valt er de minste regen. Per gebied is er veel verschil in de regenval. In de bergen valt zes keer zoveel regen als langs de kust. Over het algemeen kan gezegd worden dat het westelijk deel van het eiland droger is dan het oostelijke deel. In het najaar bestaat er een kleine kans op orkanen.

Planten en Dieren

Planten

Dominica kent vele planten, boom en bloemsoorten. De hellingen van de vulkanen zijn grotendeels bedekt met uitgestrekte regenwouden. Daar groeien veel tropische boomsoorten zoals mahoniebomen, kalebassen en rubberbomen. De hibiscus en bougainvillea zijn veel voorkomende bloeiende plantensoorten. Langs de kust bevinden zich veel palmbomen. Orchideeën groeien bijna overal op het eiland. De nationale bloem is de Bwa Carib. Dominica is het meest groene eiland van de Caribische eilanden en wordt om die reden dan ook de groene oase genoemd. Veel voorkomende planten en bomen zijn de flamboyant, kalebas, kokospalm, mango en nootmuskaat.

Dieren

Maar liefst 160 vogelsoorten leven op het eiland en dan met name in de regenwouden. De Sisserou-papegaai of keizeramazone, met een lengte van vijftig centimeter, is de nationale vogel van Dominica met groen en violet-blauwe vleugels. Deze vogel vindt men in het gehele Northern Forest Reservaat. Een andere zeldzame papegaai is de Jacquot. Deze is kleiner en heeft felgroene veren met een rode nek. Met name in de lager gelegen berggebieden komt deze vogelsoort voor. Verder leven er op het eiland dertien soorten vleermuizen en vijf slangensoorten. Geen van laatstgenoemde zijn giftig. Een geliefde lekkernij is de mountain chicken, een grote kikkersoort. In de koraalriffen leven vele kleurige vissoorten tezamen met anemonen en zeldzame koraalsoorten. Veelvoorkomende waterdieren zijn de blauwe marlijn, de dolfijn, de bonefish, de barracuda, de tarpoon en de kingfish. Ieder jaar verschijnen er voor de kust van Dominica grote groepen walvissen die daar paren en hun nageslacht tot leven brengen.

Geschiedenis

Columbus ontdekte het eiland op zondag drie november 1493. Hij gaf de naam Dominica wat zondag betekent in het Spaans. Voor de komst van Columbus woonden er Carib indianen, die er tegenwoordig ook nog leven, en Arawak indianen de oorspronkelijkste bewoners van Dominica. Spanjaarden begonnen na verloop van tijd handel te drijven met de indianen. Omdat de Spanjaarden vele ziekten meenamen zoals griep en de pokken, waar de indianen geen middelen tegen hadden, overleden veel indianen aan de gevolgen hiervan. Veel roerige momenten beleefden de bewoners van het eiland.

Dominica was het laatste Caraïbische eiland dat gekoloniseerd werd door Europeanen, voornamelijk vanwege de hevige tegenstand van de oorspronkelijke bewoners, de Cariben (Indianen). Frankrijk droeg het bezit in 1763 over aan het Verenigd Koninkrijk, dat er in 1805 een kolonie van maakte. In de jaren zeventig van de 20e eeuw ontstond grote sociale onrust op het eiland.

Dominica werd op 3 november 1978 onafhankelijk. In 1980 kwam een eind aan het toenmalige corrupte bewind, toen Mary Eugenia Charles premier werd. Zij was de eerste vrouwelijke premier van de Caraïben en bestuurde Dominica tot 1995. Dominica is lid van het Britse Gemenebest. Edison James wordt de premier namens de UWP ( United workers party). Dominica wordt geleid door president Eliud T Williams, gekozen in 2012 en premier Roosevelt Skerrit.

In mei 2005 wint Roosevelt Skerrit van Labour de algemene verkiezingen. In januari 2009 wint hij opnieuw, nu met een grotere meerderheid. In december 2014 herhaalt Roosevelt Skerrit dit kunstje dit keer met een kleinere meerderheid. Dominica wordt in 2017 geteisterd door meerdere orkanen. In oktober 2018 zijn er nieuwe presidentsverkiezingen en Charles Saverin wordt herkozen.

Bevolking

Er wonen in 2017 in totaal 73.897 mensen op Dominica. 70 procent van de bevolking leeft in de stad voornamelijk in de hoofdstad Roseau en 30 procent leeft op het platteland. De voornaamste bevolkingsgroepen zijn zwarten en caribiërs. Een deel van de bevolking stamt af van de slaven uit Afrika en een deel stamt af van de slaven van het buureiland Martinique. De Carib indianen zijn de laatste afstammelingen van het volk dat eens alle eilanden in het Caribische gebied overheerste. De indianen zijn de laatste jaren geïntegreerd in de Dominicaanse samenleving waardoor hun leven in vele opzichten is veranderd.

Taal

De officiële taal is het Engels, er wordt ook Creools-Frans gesproken.

Godsdienst

Tachtig procent van de bevolking is Rooms Katholiek tegenover vijftien procent protestanten. De overige bewoners hebben geen geloofsovertuiging.

Samenleving

Staatsinrichting

Dominica is een parlementaire democratie en onafhankelijk sinds drie november 1978. Staatshoofd van het eiland is de president die door het parlement om de vijf jaar wordt gekozen. Voor de huidige politieke situatie, zie hoofdstuk geschiedenis.

Economie

In de landbouw is de export van bananen en kokos de belangrijkste bron van inkomsten voor de bewoners van het eiland. Bananenplantages vindt u dan ook op het gehele eiland. Ook Carib indianen zijn actief in het telen van bananen, slechts een kleine groep indianen houdt zich bezig met de kunstnijverheid. De visvangst is een tweede belangrijke bron van inkomsten. De wateren staan al jarenlang garant voor een rijke visvangst. De bosbouw en de veeteelt zijn tot nog toe nog maar matig ontwikkeld. Van steeds groter belang voor de economie is de export van zeep en vooral de ontwikkeling van het (eco) toerisme. Het BBP per hoofd van de bevolking bedraagt $ 11.100 maar 29% van de benolking zit onder de armoedegrens. (2017)

Vakantie en Bezienswaardigheden

Het toerisme wordt langzamerhand steeds belangrijker voor het eiland en zijn bewoners. Naast de aantrekkelijke stranden is er mogelijkheid tot contact met de inheemse bevolking die graag producten van huisnijverheid verkopen aan de toeristen. Dominica heeft weelderige regenwouden, spectaculaire bergen, majestueuze watervallen en een zeldzame flora en fauna. Het eiland is een paradijs voor toeristen. Het eiland is ook populair vanwege de voortdurende geothermische-vulkanische activiteit en de aanwezigheid van het Boiling Lake in het Morne Trois Pitons National Park. Boiling Lake is een van de natuurwonderen van Dominica en trekt miljoenen toeristen per jaar. De temperatuur aan de rand van het meer is rond de 82 - 91,5° C. Het is een na grootste actieve Boiling Lake in de wereld.

Er zijn twee spectaculaire watervallen in Dominica. De Victoria waterval is een van de meest spectaculaire en fotogenieke watervallen in de wereld en een belangrijke toeristische attractie in Dominica. Deze majestueuze waterval wordt gevormd door de Witte rivier die over een klif valt. De Trafalgar watervallen zijn uitgegroeid tot het icoon van Dominica. Je kunt de top van de watervallen te bereiken na een tocht van 20 minuten door orchideeën en gember plantages. Van de twee watervallen is er een warm en de andere is koel.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

DOMINICA LINKS

Advertenties
• Dominica Vliegtickets.nl
• Hotels Dominica
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Boeken, ook tweedehands, over DOMINICA bij Bol.com

Nuttige links

Dieren in Dominica (N)
Dominica Startnederland (N+E)
Reisinformatie Dominica (N)
Reizendoejezo - Dominica (N)
Telefoongids Dominica