Landenweb.nl

DOMINICA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels
  Hoofdstad  Roseau
  Oppervlakte  751 km²
  Inwoners  72,283
  (2021)
  Munteenheid  Oost-Caribische dollar
  (XCD)
  Tijdsverschil  -5
  Web  .dm
  Code.  DMA
  Tel.  +767

To read about DOMINICA in English - click here

Hotels Dominca

Geografie en Landschap

Geografie

Dominica is een vulkanisch eiland en behoort tot de Oost-Caribische eilandengroep: de Kleine Antillen. Op het eiland is de onafhankelijke staat Gemenebest van Dominica gevestigd (niet te verwarren met de Dominicaanse Republiek).

advertentie

Dominica SatellietfotoPhoto: Publiek domein

advertentie

Landschap

advertentie

Morne Diablotin, hoogste punt van DominicaPhoto: LEE Siebert / PD in het publieke domein

Het landschap van Dominica is een van de mooiste van het Caribische gebied. Het eiland is gelegen tussen de Franse eilanden Martinique en Guadeloupe. Ten noorden bevindt zich de Atlantische Oceaan. De Caribische Zee bevindt zich ten zuiden van het eiland. Dominica kent een oppervlakte van ongeveer 750 vierkante kilometer. Het eiland is 25 kilometer breed en circa 46 kilometer lang. Met deze oppervlakte is Dominica het grootste eiland van de Kleine Antillen. De kustlijn is over het algemeen rotsachtig en grillig. Slechts langs enkele inhammen liggen zandstranden. Koraalriffen en veelkleurige vissen zijn volop langs de kustlijn aanwezig.

In het noorden bevindt zich het hoogste punt genaamd de Morne Diablotin met een hoogte van 1600 meter. De gehele lengte van het eiland kent een bergrug ontstaan door de vulkanische activiteiten, met in het zuiden de Morne des Moulin en de Morne Trois Pitons. Deze bergen hebben een hoogte van maar liefst 1356 meter. Laatstgenoemde bestaat uit drie bergen en heeft een totale oppervlakte van ongeveer 70 vierkante kilometer. In dit gebied bevinden zich onder meer de Middleham watervallen en diepe kratermeren zoals Fresh Water Lake en Boeri Lake. Eveneens bevindt zich hier een van de grootste warmwatermeren van de wereld genaamd Boiling Lake. Alle natuurgebieden van Dominica worden beschermd door nationale parken en reservaten zoals het Morne Trois Pitons Nationaal Park, The Northern Forest Reserve, het Cabrits National Park en het Scott's Head-Soufriere Marine Reserve. Verder kent het eiland talrijke rivieren en meren die vanuit de bergen naar de kust stromen.

Klimaat en Weer

Het klimaat van Dominica is tropisch. Het droge seizoen valt in de maanden november tot en met april. De gemiddelde temperatuur ligt in deze periode rond de 25°C. In de overige maanden ligt de temperatuur vaak boven de 30°C. Ook 's nachts blijft het vaak rond de 20°C. Het water heeft gemiddeld een temperatuur van 24°C. Tijdens de maanden mei tot en met oktober vallen er af en toe tropische regenbuien. In de maanden augustus, september en oktober valt de meeste regen. In de maanden maart, mei en juni valt er de minste regen. Per gebied is er veel verschil in de regenval. In de bergen valt zes keer zoveel regen als langs de kust. Over het algemeen kan gezegd worden dat het westelijk deel van het eiland droger is dan het oostelijke deel. In het najaar bestaat er een kleine kans op orkanen.

Planten en Dieren

advertentie

Planten

Dominica kent vele planten, boom en bloemsoorten. De hellingen van de vulkanen zijn grotendeels bedekt met uitgestrekte regenwouden. Daar groeien veel tropische boomsoorten zoals mahoniebomen, kalebassen en rubberbomen. De hibiscus en bougainvillea zijn veel voorkomende bloeiende plantensoorten. Langs de kust bevinden zich veel palmbomen. Orchideeën groeien bijna overal op het eiland. De nationale bloem is de Bwa Carib. Dominica is het meest groene eiland van de Caribische eilanden en wordt om die reden dan ook de groene oase genoemd. Veel voorkomende planten en bomen zijn de flamboyant, kalebas, kokospalm, mango en nootmuskaat.

Dieren

Maar liefst 160 vogelsoorten leven op het eiland en dan met name in de regenwouden. De Sisserou-papegaai of keizeramazone, met een lengte van vijftig centimeter, is de nationale vogel van Dominica met groen en violet-blauwe vleugels. Deze vogel vindt men in het gehele Northern Forest Reservaat. Een andere zeldzame papegaai is de Jacquot. Deze is kleiner en heeft felgroene veren met een rode nek. Met name in de lager gelegen berggebieden komt deze vogelsoort voor. Verder leven er op het eiland dertien soorten vleermuizen en vijf slangensoorten. Geen van laatstgenoemde zijn giftig. Een geliefde lekkernij is de mountain chicken, een grote kikkersoort. In de koraalriffen leven vele kleurige vissoorten tezamen met anemonen en zeldzame koraalsoorten. Veelvoorkomende waterdieren zijn de blauwe marlijn, de dolfijn, de bonefish, de barracuda, de tarpoon en de kingfish. Ieder jaar verschijnen er voor de kust van Dominica grote groepen walvissen die daar paren en hun nageslacht tot leven brengen.

DOMINICA LINKS

Advertenties
• Voja Travel Dominica
• Hotels Dominica
• Doninica Cruise Tui
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over DOMINICA bij Bol.com

Nuttige links

Dieren in Dominica (N)
Dominica Startnederland (N+E)
Reisinformatie Dominica (N)
Reizendoejezo - Dominica (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems