Landenweb.nl

MALEISIE
Geschiedenis

Steden MALEISIE

Kuala lumpur

Geschiedenis

In 1957 werd Maleisië onafhankelijk na ruim vier eeuwen koloniale beïnvloeding, respectievelijk overheersing door achtereenvolgens Portugal, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Vooral de Engelse periode vanaf 1824 heeft zijn sporen nagelaten, getuige onder meer het gebruik van het Engels als tweede taal en het rechtssysteem. Portugal en Nederland hadden vooral interesse in het belangrijke handelsknooppunt Malakka. De Engelsen echter breidden hun invloed vanuit het eiland Penang geleidelijk uit over praktisch het gehele schiereiland. Voor de tinmijnen en plantages werden veel arbeiders uit Zuid-China en Zuid-India aangetrokken.

Na de Japanse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog ontstond een krachtige communistische guerrilla. Daarnaast dongen Maleisische activisten met vreedzame middelen naar onafhankelijkheid. Het verlenen van de onafhankelijkheid in 1957 door het Verenigd Koninkrijk aan de federatie van staten op het schiereiland was een belangrijk middel in de strijd tegen de opstand. In 1963 werden aan de Federatie de staten Sarawak en Sabah uit het voormalige Britse Noord-Borneo toegevoegd, evenals Singapore, dat zich in 1965 echter weer afscheidde.

De incorporatie van Sarawak en Sabah in de federatie leidde in de zestiger jaren tot een ernstig geschil met Indonesië, de Konfrontasi, maar met de komst van President Soeharto kwam hieraan een einde.

In de federale staat Maleisië zijn de Maleiers de grootste bevolkingsgroep; zij belijden de Islam, die daardoor de belangrijkste godsdienst is. Kerk en federale staat zijn echter gescheiden. In enkele deelstaten is de invloed van de Islam groter dan op nationaal niveau. De bevolking van de deelstaten Sabah en Sarawak op Borneo bestaat vooral uit autochtone, niet Maleise, christelijke groepen.

Harmonie tussen de drie grootste bevolkingsgroepen is een belangrijk streven in het beleid. Het is tegen deze achtergrond dat de politiek sinds de onafhankelijkheid in het teken heeft gestaan van consensus en daarmee van coalitievorming op brede etnische basis. Dit heeft geleid tot politieke coalities waarvan de grootste Maleise partij, de UMNO (United Malays National Organisation), de MCA (Malaysian Chinese Association) en de MIC (Malaysian Indian Congress) de belangrijkste componenten vormen. Deze coalitie, de “ Barisan Nasional”, beschikt sinds de onafhankelijkheid over een meerderheid in het parle­ment.

In 1969 schokten echter ernstige Maleis-Chinese rassenonlusten het land. Als reactie hierop is een politiek van positieve discriminatie t.o.v. de Bumiputra ( ‘zonen van het land’), m.n. het Maleise bevolkingsdeel, ontwikkeld.

In een poging zich te profileren van radicale islam heeft Premier Abdullah Badawi het concept Islam Hadari (beschavings islam) gelanceerd. Deze staat vooral in het teken van vooruitgangsdenken. In maart 2004 wint Abdullah de verkiezingen met ruime cijfers. In december 2004 wordt Maleisië samen met een groot aantal landen in de omgeving getroffen door een tsunami. Bij de verkiezingen van maart 2008 verliest Badawi zijn twee derde meerderheid, in juli 2008 wordt oppositieleider Anwar Ibrahim gearresteerd vanwege veronderstelde beschuldigingen wegens sodomie. Door de wereldwijde economische crisis besluit Maleisië in januari 2009 dat buitenlandse arbeiders niet meer mogen worden aangetrokken.

In april 2009 treedt Badawi af als premier en wordt opgevolgd door Najib Abdul Razak. In augustus 2010 wordt het besluit om huwelijken voor minderjarigen toe te staan bekritiseerd door vrouwengroepen. In mei 2013 zijn er verkiezingen, de regeringscoalitie blijft aan de macht. In 2014 krijgt Malaysian Airlines te maken met twee zeer ernstige vliegtuigongelukken Eerst verdwijnt in maart vlucht MH370 van de radar en in juli wordt vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne uit de lucht geschoten, hierbij komen ook 194 Nederlanders om het leven. In 2015 en 2016 krijgt Maleisië een niet permanente zetel in de Veiligheidsraad van de VN. In december 2016 wordt sultan Muhammed V ingezworen. In februari 2017 wordt Kin Jong-nam de broer van de Noord-Koreaande leider vermoord op een Maleisisch vliegveld.

advertentie
Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

MALEISIE LINKS

Advertenties
• Maleisie verre reizen van ANWB
• Maleisie Vliegtickets.nl
• Vakantie Maleisie
• Rondreis Maleisie
• Djoser Rondreis Maleisie
• Rondreis Maleisie Tui Reizen
• Travelworld Maleisie
• Autoverhuur Sunny Cars Maleisie
• Rondreizen Maleisie Sawadee
• Kuala Lumpur Hotels

Nuttige links

Borneo Reisverhaal + Foto's (N)
Dieren in Maleisie (N)
Maleisie Reisstart (N+E)
Reisinformatie Maleisië (N)
Reizendoejezo – Maleisië (N)
Rondreis door Maleisie (N)
Rondreis Maleisie (N)
Sem op Reis Video's over Maleisie (N)
Startpagina Maleisie (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems