Landenweb.nl

Wenen
 

Tui Reizen Wenen

To read about Vienna in English - click here

advertentie
ANWB vakantie boeken Oostenrijk Auto huren in Wenen

Algemeen

Wenen is de hoofdstad van Oostenrijk. Het is de grootste stad van het land en een van de negen staten van Oostenrijk. Wenen is de zetel van een aantal kantoren van de Verenigde Naties en verschillende internationale instellingen en bedrijven. Het is ook de zetel van de VN-Commissie voor Internationaal Handelsrecht. De stad, die is samengesteld uit 23 districten, is de zetel van het rooms-katholieke aartsbisdom. Wenen heeft een bevolking van 1,7 miljoen inwoners. In 2001 werd het centrum aangewezen als UNESCO Werelderfgoed.

WenenWenenFoto: Publiek domein

advertentie
Wenen met de trein Hotels Trivago

Ligging

Wenen ligt in het zuidoosten van Midden-Europa en beslaat een totale oppervlakte van 414,90 km², waarvan 395,51 km² land en 19,39 km² water. Wenen ligt op 48 °13 Noorderbreedte en 16° 22 oosterlengte. Wenen bevindt zich dichtbij de grens van Tsjechië, Slowakije en Hongarije.

advertentie
Hotels Wenen Wenen Tui Reizen

Weer

Wenen heeft warme zomers met hoge gemiddelde temperaturen van 22 tot 26° C, met maxima van meer dan 30° C en minima van rond de 15° C. De winters zijn betrekkelijk koud met gemiddelde temperaturen rond het vriespunt. Het sneeuwt regelmatig, vooral van december tot maart. De lente en herfst zijn over het algemeen mild. Neerslag komt verspreid over het hele jaar voor, gemiddeld 620 mm per jaar.

Geschiedenis

Wenen is gesticht rond 500 voor Christus. Wenen was van oorsprong een Keltische nederzetting. Rond 15 jaar voor Christus werd Wenen een Romeinse grensstad met als functie het bewaken van de Romeinse Rijk tegen de Germaanse stammen in het noorden.

In de 13e eeuw werd Wenen bedreigd door het Mongoolse Rijk. Tijdens de Middeleeuwen was Wenen de thuisbasis van de Babenberg dynastie. In 1440 kwam de Habsburgse dynastie aan de macht. In de 16de en 17de eeuw werd Wenen belegerd door de Ottomaanse legers ( Beleg van Wenen in 1529 en de Slag om Wenen in 1683). Helemaal aan het einde van de 17e eeuw werd Wenen een barokke stad, met toonaangevende Oostenrijkse en Italiaanse architecten die de uitbreidingsplannen vorm gaven. Veel grote paleizen werden afgerond, zoals het Stadspaleis Liechtenstein in 1705 en de Schwarzenberg in 1728, terwijl het reeds bestaande Schönbrunn Paleis verder werd verfraaid.

Wenen begin 17e eeuwWenen begin 17e eeuwFoto: Publiek Domein

Na de Eerste Wereldoorlog werd Wenen de hoofdstad van de Eerste Oostenrijkse Republiek. Oostenrijk werd samengevoegd met het Duitse Derde Rijk op 12 maart 1938(Anschluss). Na de oorlog werd Wenen onderverdeeld in sectoren door vier machten en bestuurd door een geallieerde Commissie. Het Oostenrijkse Staatsverdrag werd ondertekend in 1955. Het Oostenrijkse Staatsverdrag regelde dat het moderne Oostenrijk zich niet zou aansluiten bij de NAVO, noch bij het Sovjetblok.

Bezienswaardigheden

Wenen ParlementWenen ParlementFoto: Gryffindor CC 3.0 Unported no changes made

Met haar eeuwenoude monumenten en architectuur is Wenen uitgegroeid tot een populaire toeristische bestemming. De binnenstad, het Hofburg complex, het parlement, het slot Belvedere, de Staatsopera, het stadhuis en de Stephansdom zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in het stadscentrum.

De kus van Gustav Klimt in het Belvedere in WenenDe kus van Gustav Klimt in het Belvedere in WenenFoto: Publiek Domein

Het Slot Belvedere ligt in het 3e district Landstrasse en bestaat uit twee gebouwen. Het boven Belvedere met de Österreichische Galerie en het onderste Belvedere. Deze twee grote paleizen staan aan weerszijden van een prachtig aangelegde tuin en elk gebouw heeft veel te bieden, je ziet hier onder meer het wereldberoemde schilderij 'De Kus' van de lokale Oostenrijkse symbolistische schilder Gustav Klimt.

Hofburg WenenHofburg WenenFoto: Peter Gerstbach CC 3.0 Unported no changes made

De Hofburg is een krachtig symbool voor Wenen. De Hofburg was ooit bezit van de rijke en machtige Habsburgse familie en is meer dan 700 jaar gebruikt als zetel van de Oostenrijkse overheid. In de loop der jaren is de Hofburg uitgebreid en dat heeft geleid tot een mengeling van verschillende architecturale stijlen. De Oostenrijkse president houdt hier kantoor.

Stefansdom WenenStefansdom WenenFoto: Bwag CC 4.0 International no changes made

De Stefansdom is al lange tijd een van de belangrijkste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Wenen en staat fier in de binnenstad. De Stefansdom is een gotisch meesterwerk en dateert uit het midden van de 12e eeuw. Hoogtepunten zijn onder meer de sierlijke daken met een bijzonder patroon en een lange spitse toren die 136 meter boven de stad uittorent en die voor een belangrijk deel de skyline van de stad bepaalt.

Het Albertina museum heeft de belangrijkste grafische collectie van de wereld. Gustav Klimt en Egon Schiele (veel in het Leopold Museum) zijn de bekendste kunstenaars uit Wenen.

Wenen gebouw van de SezessionWenen gebouw van de SezessionFoto: Gryffindor CC 3.0 Unported no changes made

In 1897 vormde een aantal kunstenaars een nieuwe kunstvereniging (Wiener Sezession). Een hoogtepunt is het Beethoven-fries, een virtuoze picturale interpretatie van de 9e Symfonie. Het is gemaakt door Gustav Klimt voor de Beethoven Tentoonstelling van 1902 is permanent tentoongesteld in het gebouw van de Sezession.

Wenene SchönbrunnWenen SchönbrunnFoto: Thomas Wolf CC 3.0 Germany no changes made

Een belangrijke toeristische attractie iets buiten het centrum is het keizerlijk paleis van Schönbrunn (Sissi). Het kost ten minste een halve dag om een rondleiding in de 40 kamers die open zijn voor het publiek te maken. Dit grootse paleis omvat luxe appartementen en een grote ontvangstruimte. Velen vinden de tuinen van Schloss Schönbrunn fraai. Hier zie je formele landschapsarchitectuur, een groot doolhof en een tropische kas (Palmenhaus).

Gloriette, WenenGloriette WenenPhoto: David Monniaux CC 3.0 Unported no changes made

In de tuinen van Schönbrunn zie je de architectonische bijzondere Gloriette met een prachtig uitzicht over Wenen. De Gloriette werd gebouwd in 1775. Ook toen al waardeerde men mooie uitzichten - en daarom werd een 20 meter hoog observatieterras aangelegd (alleen toegankelijk via een wenteltrap). Insiders weten ons te melden dat er in het bijbehorende fraaie café een straffe Jägertee te verkrijgen is. Dat kan een aanrader zijn afhankelijk van het tijdstip van het bezoek en de verdere plannen van de dag.

Tips

Cafe Central WenenCafe Central WenenFoto: Andreas Praefcke CC 3.0-licentie no changes made

Weense café's hebben een extreem lange en rijke geschiedenis en geven kleur aan Wenen. Er zijn nog steeds heel veel koffiehuizen in Wenen. Bekende koffiehuizen zijn onder zijn Café Hawelka, Café Landtmann, Demel en Café Central. De populairste bars en andere uitgaansgelegenheden vind je in de Joodse wijk rond de Ruprechtskirche. Een typisch fenomeen zijn ook de Heurigen, de Weense wijnbars. De beste Heurigen vind je in de buurten Grinzing, Nussdorf, Heiligenstadt, Sievering, Perchtoldsdorf en Stammersdorf.

Prater WenenPrater WenenFoto: David Monniaux CC 3.0 Unported no changes made

Toeristen van alle leeftijden genieten van een dagje uit in het pretpark Prater, dit park is gevuld met gezinsvriendelijke attracties en heeft meer dan 60 verschillende eetgelegenheden. Het ligt dicht bij het centrum van Wenen, in het 2e district dicht bij de rivier de Donau. Hoogtepunten zijn nostalgische draaimolens, spooktreinen en snelle achtbanen. Ideaal voor wie op zoek is naar een snelle adrenaline rush. Het Riesenrad is de topattractie. Het is meer dan 100 jaar geleden gebouwd, aan het einde van de 19de eeuw. Het Riesenrad voert passagiers naar een hoogte van meer dan 65 meter, met een geweldig mooi uitzicht.

In Wenen zijn ook veel historische bezienswaardigheden die verband hebben met de componist Ludwig van Beethoven. Andere bezienswaardigheden zijn de Donau Toren, de Heldenplatz, en het Hundertwasserhaus.

Wenen LINKS

Advertenties
• Wenen Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Wenen met de trein
• Autoverhuur Sunny Cars Wenen
• Wenen Hotels
• ANWB vakantie boeken Oostenrijk
• Boeken, ook tweedehands, over Wenen bij Bol.com

Nuttige links

Wenen Cityspotters (N)
Reizendoejezo - Wenen (N)

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Yivat Moses / Arie Verrijp / Geert Willems