Landenweb.nl

ISLA MARGARITA
Planten en Dieren

To read about ISLA MARGARITA in English - click here

Hotels Isla Margarita

Populaire bestemmingen VENEZUELA

Isla margarita

Planten en Dieren

Planten

Ondanks de moeilijke klimatologische omstandigheden is de plantengroei op Isla Margarita vrij gevarieerd. Het westen en het zuiden zijn droog en hebben een steppeachtige flora. Hier groeien cactussoorten als de ‘cardón’, de schijfcactus of ‘tuna’, en de meloencactus of ‘melón de desierto’. Deze laatste cactussoort is laag en bolvormig, en heeft op zijn top kleine, pepervormige vruchtjes.

De schermacacia of ‘yague’ is een alleenstaande boomstruik met een brede kroon. Verder vindt men in deze droge streken doornstruikbossen.

In de lagunes komen een aantal mangrovesoorten voor, o.a. rode, zwarte, witte en knopmangrove.

Het binnenland en het oosten van Isla Margarita zijn wat groener dan het westen en het zuiden. Aan de kust groeit de typische ‘uva de playa’ of zeedruivenboom, een vaak scheef groeiende boom met grote ovale bladeren en trossen eetbare vruchten die op druiven lijken. Verder zijn er palmbomen waaronder zelfs wat dadelpalmen.

Vanaf eind april bloeien de orchideeën waaronder de nationale bloem van Venezuela, de paarse orchidee. Een andere bijzondere plant is de ‘araguaney’, die eerst bloemen draagt en daarna pas bladeren krijgt. Het plantensymbool van Isla Margarita is de ‘guayacán’, een plant met kleine blauwpaarse bloemetjes en donkergroene blaadjes.

Onder andere in de plaats Puerto Viejo vindt men een grillige, gedrongen boomsoort met een soort groene appeltjes, de ‘manzanillos’.

In het nationale park Cerro El Copey vindt men onder meer bromelia’s, orchideeën, mossen, klimplanten en bergpalmen.

De vegetatie op het schiereiland Macanao bestaat vooral uit doornige struiken en cactussen, o.a. de imposante kolomcactussen en de typische witstamboombossen.

advertentie

Dieren

Laguna La Restinga is een gebied waar pelikanen, flamingo’s, rode lepelaars,meeuwen, pelikanen, aalscholvers, haviken, witte ibissen, de imposante fregatvogels, en de grote zilverreiger voorkomen.

Op expeditie naar Isla Coche kan op zwaardvis, barracuda’s of ‘picuas’, oesters en langoustines gevist worden.

De aanwezigheid van de mandarijnaap op het eiland is nog steeds een raadsel.

Op het schiereiland Macanao is de prachtig gekleurde Margarita-parkiet te zien, evenals de bruinhals en de blauwgekroonde parkiet, die met uitsterven bedreigd wordt. Verder leven hier de kardinaalvogels, troepialen, drie soorten arenden, caracara’s, kleine valkensoorten, uilen, bonte spechten, verschillende soorten ganzen en duiven, en de ‘porporo’, een tropische spotvogel. In totaal zijn er op Macanao ca. 147 vogelsoorten geteld.

Isla Margarita bezit twee nationale parken en drie natuurmonumenten.

advertentie

ISLA MARGARITA LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Vliegennaar.nl | Vliegen naar Isla Margarita
• hotels Isla Margarita
• Boeken, ook tweedehands, over ISLA MARGARITA bij Bol.com

Nuttige links

Isla Margarita Startbelgiƫ (N+E)
Isla Margarita Startnederland (N+E)
Reisinformatie Isla Margarita (N)
Startpagina Isla Margarita (N)

Bronnen

Launspach, W. / Reishandboek Venezuela, Margarita

Elmar

O’Bryan, L. / Venezuela

Gottmer/Becht

Venezuela

Cambium

Verbeeck, I. / Isla Margarita, Puerto La Cruz & Cumaná

Van Reemst

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems