Populaire bestemmingen VENEZUELA

ISLA MARGARITA   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

Volgens de grondwet is er in Venezuela vrijheid van godsdienst. Ongeveer 95% van de Venezolaanse bevolking is rooms-katholiek. Ondanks dit hoge percentage gaat er maar een klein percentage van de Venezolanen geregeld naar de kerk. Er zijn zeven aartsbisdommen, negentien bisdommen en vier apostolische vicariaten. Vroeger was de politieke macht van de Venezolaanse katholieke kerk in vergelijking met zusterkerken in andere Zuid-Amerikaanse landen van geringe betekenis. Op lokaal en nationaal niveau wordt de stem van de katholieke kerk tegenwoordig steeds belangrijker.
Ongeveer 2% van de bevolking is protestant, met name leden van pinkstergemeenten en zevendedagsadventisten. Verder zijn er ongeveer 15.000 joden en wat moslims. De verering van lokale heiligen is opvallend. Een deel van de oorspronkelijke geïsoleerd levende indianenbevolking hangt nog steeds natuurreligies aan. Een bijzondere sekte is die van de vrouwelijke godheid María Lionza. Het is een combinatie van pre-Columbiaanse geloven, Afrikaanse voodoo en christelijke praktijken en werkt met magie, hekserij en esoterische riten.

Religieuze feesten

Net als in de rest van Zuid-Amerika kent men op Isla Margarita vele religieuze feesten. Vanaf de vrijdag tot de dinsdag voor aswoensdag wordt er uitbundig carnaval gevierd. Vanaf 3 mei wordt het la Cruz de Mayo (het Meikruis) gevierd. Het kruis wordt versierd met papieren slingers, echte bloemen en palmtakken. Zowel organisaties als particulieren kunnen zowel om wereldse als devote redenen het initiatief nemen tot het zetten van het kruis.
‘Semana Santa’ is de Goede Week, voorafgaand aan pasen. Een andere traditie is ‘La quema de Judas’, wanneer het kwade (het verraad van Judas) op een grote houtstapel wordt verbrand. Ook de wederopstanding van het goede wordt dan gevierd.
Typisch voor Venezuela zijn de ‘Misas de Aguinaldos’, missen tijdens de week voor kerstmis, opgeluisterd met meerstemmige koren. De belangrijkste heilige plaats van het eiland bevindt in El Valle del Espíritu Santo. Daar staat het Santuario de la Virgen del Valle, het heiligdom dat hier werd opgericht ter bescherming van het beeld van de patroonheilige van Isla Margarita en heel Oost-Venezuela.

Kerken

Pampatar – Iglesia Santísimo Cristo del Buen Viaje (1748). Kerk van de Heilige Christus van de Goede reis.

La Asunción – Nuestra Señora de la Asunción (1570). Deze kathedraal, de oudste kerk van Venezuela, is een zeldzaam voorbeeld van de Venezolaanse koloniale architectuur. Het grondplan is een rechthoek waarbij de drie kerkschepen zijn gescheiden door een aantal halfbogen, gedragen door cilindervormige zuilen.

Santa Ana – Iglesia del Santa Ana. Hier ondertekende Simón Bolívar op 6 mei 1816 het decreet dat tijdelijk een einde maakte aan de oorlog en waar hij de voorbereidingen trof om de Derde Republiek te formeren.

ISLA MARGARITA LINKS

Advertenties
• Isla Margarita Vliegtickets.nl
• hotels Isla Margarita
• Isla Margarita Vliegtickets WTC

Nuttige links

Isla Margarita Reisfoto's
Isla Margarita Startbelgië (N+E)
Isla Margarita Startnederland (N+E)
Reisinformatie Isla Margarita (N)
Startpagina Isla Margarita (N)
Artikelen en Reisverhalen over ISLA MARGARITA
  1000 km door de orinocodelta  Het wonderlijke leven op Isla Ma..

Bronnen

Launspach, W. / Reishandboek Venezuela, Margarita
Elmar

O’Bryan, L. / Venezuela
Gottmer/Becht

Venezuela
Cambium

Verbeeck, I. / Isla Margarita, Puerto La Cruz & Cumaná
Van Reemst

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems