Landenweb.nl

GALAPAGOSEILANDEN
Geschiedenis

To read about GALAPAGOS ISLANDS in English - click here

Bouw je eigen Ecuador en Galapagos rondreis

Populaire bestemmingen ECUADOR

Galapagoseilanden

Geschiedenis

De Galápagoseilanden werden bij toeval op 10 maart 1535 ontdekt door de Spanjaard Tomás de Berlanga, bisschop van Panama. Uit gevonden potscherven kan afgeleid worden dat er al veel eerder mensen op de eilanden zijn geweest. Door de beschrijving van Berlanga noemde Abraham Ortelius de archipel in zijn Theatrum orbis terrarum (1570) Insulae de los Galopegos; de Spanjaarden noemden ze Las Encantadas, (betoverde eilanden), omdat zij geloofden dat ze op de golven dreven.

De eilanden werden na het bezoek van Berlanga lange tijd niet meer bezocht, behalve door wat piraten en deserteurs. De eilanden werden door deze lieden voornamelijk gebruikt als voedselbron; met honderden tegelijk werden de schildpadden in de schepen geladen. Na de piraten kwamen de walvisvaarders en de zeeleeuwjagers die de dieren jaagden voor hun huiden en dierlijke vetten. Grote schade aan de natuurlijke omgeving werd aangebracht door de dieren die de Europeanen meenamen zoals geiten, honden, ratten en andere huisdieren.

In 1807 "vestigde" de Ierse banneling Patrick Watkins zich als de eerste mens op een van de eilanden. In 1812 werd de archipel door een Amerikaanse kapitein voor de Verenigde Staten in bezit genomen, maar na zijn terugkomst werd de inbezitneming door de Amerikaanse regering ongeldig verklaard. Op 12 februari 1832 werd de nog steeds onbewoonde groep door Ecuador officieel geannexeerd. Daarna werd door generaal José Villamil op het eiland Charles een kolonie gesticht, die naar Flores, de toenmalige president van de republiek, La Floreana werd genoemd. Al snel werd het een strafkolonie voor politieke gevangenen en misdadigers, een status die zo bleef tot 1958. Villamil werd opgevolgd door José Williams die zijn gezag met zeer harde hand uitvoerde.

In 1835 arriveerde Charles Darwin met het schip de Beagle op de eilanden.Naar aanleiding van zijn bevindingen schreef hij het boek "On the origin of species by means of natural selection or the preservation of favoured races in the struggle of life". Dit boek, waarin hij zijn evolutietheorie onthulde, ontketende een sociale en wetenschappelijke storm. Door de opening van het Panamakanaal (1914) werden de eilanden een strategisch punt van betekenis.

Van 1942 tot 1946 was op South Seymour een militair steunpunt gevestigd van de Verenigde Staten. In 1924 vestigde zich een nieuwe golf kolonisten op de eilanden die echter een harde en arme toekomst tegemoet gingen. In 1959 werd ter gelegenheid van het eeuwfeest van de publicatie van Darwins Origin of Species door de overheid met steun van UNESCO een biologisch onderzoekscentrum opgezet op het eiland Santa Cruz. In september 1995 bezette de gouverneur van de Galápagoseilanden, Eduardo Veliz, samen met de plaatselijke bevolking het nationale park en het Charles Darwin Research Station. Ze eisten meer controle op de inkomsten uit het toerisme en wilde er ook zelf meer van profiteren. De heftige protesten duurden twee weken waarna in Quito een overeenkomst gesloten werd.

Zie verder ook de geschiedenis van Ecuador op Landenweb.

advertentie

GALAPAGOSEILANDEN LINKS

Advertenties
• Vliegen naar Galapagos Eilanden
• Galapagoseilanden ANWB
• Djoser Rondreis Galaagoseilanden
• Hotels Trivago
• Bouw je eigen Ecuador en Galapagos rondreis
• Hotels Galapagoseilanden
• Rondreizen Galapagoseilanden
• Boeken, ook tweedehands, over GALAPAGOSEILANDEN bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Galapagoseilanden (N)
Startpagina Ecuador (N)

Bronnen

Ecuador

Cambium

Luft, A. / Reishandboek Ecuador en de Galápagoseilanden

Elmar

Rachowiecki, R. / Ecuador & the Galápagos islands

Lonely Planet

Renterghem, O. van / Ecuador : mensen, politiek, economie, cultuur

Koninklijk Instituut voor de Tropen/Novib

Vries, W. de / Ecuador, Galápagos

Gottmer

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems