Landenweb.nl

Quito
 

Hotels Quito

To read about Quito in English - click here

advertentie
Rondreizen Ecuador Djoser Rondreis Ecuador

Algemeen

QuitoQuitoFoto: Eddyl CC 3.0 Unported no changes made

Quito is de hoofdstad van Ecuador en werd opgericht in 1534 op de ruïnes van een oude Inca stad. Vandaag de dag wonen er twee miljoen mensen in Quito. Het was de eerste stad die benoemd werd tot UNESCO Werelderfgoed in 1978 (samen met Krakow in Polen). Quito is grofweg verdeeld in drie delen te weten de oude stad in het midden en aan weerszijden hiervan het zuidelijke en noordelijke district.

Quito met op de achtergrond de MaagdQuito met op de achtergrond de MaagdFoto: Cayambe (CC BY-SA 3.0) no changes made

Het oude stadscentrum van Quito heeft de afgelopen tien jaar een groot restauratie programma ondergaan. Dat is hoofdzakelijk gefinancierd door de Inter-Amerikaanse ontwikkelingsbank. Het centrum telt niet minder dan 40 kerken, 17 pleinen en 16 kloosters. Het wordt ook wel de 'Schatkamer van de Amerika's' genoemd vanwege de rijkdom aan architectuur en cultureel erfgoed. Het is een geweldige wijk om doorheen te wandelen. Er zijn verschillende uitstekende musea en tal van restaurants en cafés met terrassen waar je een hapje en een drankje kunt gebruiken tussen het bezoeken van de vele bezienswaardigheden door.

advertentie
Goedkope vluchten naar Quito Ecuador verre reizen van ANWB

Ligging

Quito ligt in het noordwesten van Zuid-Amerika, de stad ligt in het noordelijke gedeelte van Ecuador. Quito ligt op een hoogte van 2800 meter boven de zeespiegel en heeft een totale oppervlakte van 324 vierkante kilometer. De stad is de op één na hoogste hoofdstad in de wereld.

advertentie
Hotels Quito Hotels Trivago

Weer

De unieke ligging van Quito op de evenaar en 2800 meter boven de zeespiegel betekent dat het weer het hele jaar door als lente aanvoelt. De temperaturen schommelen rond de 20º C maar zakken tegen de avond. Typisch voor het weer van Quito zijn heldere ochtenden en 's middags meer bewolking. De droogste maanden en de beste reistijd zijn juni tot en met september.

Geschiedenis

Quito is de oudste Zuid-Amerikaanse hoofdstad en heeft nog veel van zijn koloniale verleden behouden. Quito werd gesticht tijdens het 1e millennium na Christus en het werd de versterkte hoofdstad van verschillende inheemse groepen, waaronder de Quito. In 1487 werd de stad geannexeerd door de Inca's en in 1534 werd Quito veroverd door de Spaanse conquistador Sebastián de Belalcázar, een luitenant van Francisco Pizarro. De Spanjaarden maakten Quito tot hoofdstad.

Kaart Quito uit 1786Kaart Quito uit 1786Foto: publiek domein

In 1822 werd de stad bevrijd door Antonio Jose de Sucre, een commandant van de Zuid-Amerikaanse troepen die vochten tegen het Spaanse gezag. Quito was het belangrijkste economische centrum van Ecuador tot in de vroege 20e eeuw toen het werd verdrongen door Guayaquil. Quito werd getroffen door een aantal aardbevingen in de 20e eeuw. In de 20e eeuw kende Quito een spectaculaire groei, met name door de industrialisatie en de migratie van het platteland naar de stad.

Bezienswaardigheden

Park Metropolitana in QuitoPark Metropolitana in QuitoFoto: Ika Sami CC 3.0 Unported no changes made

Mensen kunnen de hartslag van Eucador voelen bij hun bezoek aan Quito. De oude belangrijke stad heeft een grote collectie over de kunst, geschiedenis en cultuur van Ecuador. Het Parque Metropolitano is het grootste stedelijke park in Zuid-Amerika. Er zijn andere prachtige parken zoals La Carolina en La Alameda, waar zich het oudste astronomische observatorium in Zuid-Amerika bevind. El Panecillo is een heuvel in het midden van de stad. Hier staat het standbeeld van de Maagd Maria op de top en er is een spectaculair uitzicht over de hele stad.

Museo del Banco Central in QuitoMuseo del Banco Central in QuitoFoto: (WT-shared) Shoestring at wts wikivoyage CC4.0 International no changes made

Het Museo del Banco Central in het moderne Quito stelt artefacten uit het verleden van Ecuador ten toon. Je kunt er een paar uren doorbrengen bij de Precolumbiaanse kunst en de exquise maskers en de collecties die te zien zijn te zien in de koloniale, republikeinse en hedendaagse kunstkamers.

Kabellift naar Pinchita Vulkaan bij QuitoKabellift naar Pinchita Vulkaan bij QuitoFoto: Gi Jadan (CC BY 2.0) no changes made

Zweef langs de hellingen van de spectaculaire Pichincha vulkaan in de kabellift van de stad. De kabellift vertrekt op een kilometer afstand van Quito over de zijkant van de Pichincha vulkaan tot een hoogte van 4.000 meter, een duizelingwekkende hoogte die een adembenemend uitzicht op de stad biedt. Er zijn ook andere attracties, waaronder het Vulqano fun-park in Disney stijl. Je kunt ook korte wandelingen maken en enkele café-bars bezoeken.

Maagd van QuitoMaagd van QuitoFoto: Cayambe CC 3.0 Unported no changes made

Hoog boven het oude Quito staat de kolossale 45meter hoge Maagd van Quito op de Panecillo heuvel. De maagd is afgebeeld met een slang aan haar voeten. Ze is zowel de patroonheilige als het embleem van de stad. Geniet van het uitzicht over de stad vanaf de boulevard of klim naar de top van het uitkijkplatform.

 Markt in QuitoMarkt in QuitoFoto: Quitolabicicleta CC 3.0 Unported no changes made

In het perfect bewaarde koloniale centrum van Quito staan marktkramen met hand- geweven Panama hoeden langs steile, smalle straatjes. Bewonder de prachtige details van deze hoeden, het perfecte souvenir van je vakantie in Quito. De beste Panama hoeden vind je bij Homero Ortega & Hijos in de Nieuwe Stad of kies voor fair-trade houten schalen en geweven matten bij de Sinchi Sacha Stichting in de Oude Stad. De wijk La Mariscal is de beste plaats voor oude ambachten. Je vindt er tapijten van Lamawol en sieraden en etnische kunst. Winkels zijn geopend van maandag tot en met zaterdag 9.00u-18.00.

Tips

Quito trip naar Galapagos EilandenQuito trip naar Galapagos EilandenFoto: Michael Lejeune CC 3.0 Unported no changes made

Veel reisbureaus organiseren reizen naar de Galapagos eilanden. De Galapagos eilanden zijn wereldberoemd om zijn wilde dieren (pinguïns, vele mooie vogels, reptielen, schildpadden, zeeleeuwen, dolfijnen etc.). Darwin was al gefascineerd door de dieren op de Galapagos eilanden en deed hier onderzoek. Een reis naar de Galapagos is niet goedkoop, reken op ongeveer 1000 dollar voor een vierdaagse trip.

El Oriente Jungke in de buurt van QuitoEl Oriente Jungke in de buurt van QuitoFoto: Le mashk CC 3.0 Unported no changes made

De jungle ten westen van Quito (el Oriente) is een andere populaire bestemming. Jungle expedities kunnen worden georganiseerd of ter plekke geboekt bij een van de agentschappen in Quito. Tripjes kunnen met of zonder begeleiding en met of zonder raften of boottochten. Zorg ervoor dat je alle details weet voor je boekt.

Quito LINKS

Advertenties
• Ecuador verre reizen van ANWB
• Hotels Quito
• Goedkope vluchten naar Quito
• Rondreizen Ecuador
• Hotels Trivago
• Djoser Rondreis Ecuador
• Autoverhuur Sunny Cars Quito
• Boeken, ook tweedehands, over Quito bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems