Landenweb.nl

ESTLAND
Planten en Dieren

To read about ESTONIA in English - click here

ANWB vakantie boeken Estland

Steden ESTLAND

Tallinn

Planten en Dieren

Planten

advertentie
Korenbloem EstlandPhoto:Gouwenaar CC 4.0 no changes made

Estland telt ongeveer 1470 inheemse plantensoorten. In de westelijke graslanden komen zeldzame orchideeën voor. Op het eiland Hiiumaa worden arctische korstmossen aangetroffen. De meest voorkomende boom is de pijnboom of grove den, gevolgd door de berk, de esp en de gewone dennenboom. Veel minder komen voor de eik, de els en de spar. De korenbloem is de nationale bloem van Estland. Ten tijde van de Sovjetoverheersing was deze bloem ook het symbool van verzet.

advertentie

Dieren

Er leven ongeveer 60 soorten zoogdieren in Estland, en dat is voor Europese begrippen erg veel. Elanden, reeën, wilde zwijnen, dassen, wasberen, vossen, eekhoorns en bevers komen algemeen voor. Wat zeldzamer zijn bruine beren, wolven en lynxen (van elke soort zijn nog ongeveer 500-1000 exemplaren over). Een bijzondere verschijning is de vliegende eekhoorn. Bijzonder zeldzaam is de Europese mink die middels een fokprogramma weer geïntroduceerd wordt in de Estische natuur.

advertentie
Grijze Zeehond, EstlandPhoto:Alastair Rae CC 2.0 no changes made

De Baltische zee is een toevluchtsoord voor de grijze zeehond. Aan de kusten van de westelijke eilanden leven grote groepen en worden veel jongen geboren, meer dan in Zweden of Finland.

Bruine en groene kikkers, gewone padden en gewone watersalamanders komen algemeen voor. De kamsalamander, de groene pad en de stinkpad zijn zeldzamer. Alle Estische reptielensoorten, twee soorten slangen en drie soorten hagedissen, zijn beschermde dieren.

Haring en sprot zijn belangrijk voor de commerciële visserij. Ook kabeljauw komt veel voor in de wateren rond Estland. Tussen zout en zoet water leven o.a. spiering, zeeforel, aal en zalm. In zoet water vinden we baars, voorn, snoekbaars, winde, brasem en pos. In 2007 riep Estland de Baltische haring uit tot zijn nationale vis.

advertentie
Boerenzwaluw EstlandPhoto: Cindy Kuiphuis CC 4.0 no changes made

In Estland komen, inclusief overwinteraars, ongeveer 300 soorten vogels voor. Zestig soorten komen het hele jaar in Estland voor, o.a. spreeuwen, merels, snippen en steenarenden. Aan de kust komt nog steeds de zeldzame witstaartadelaar voor. Er broeden op dit moment nog ongeveer 40 paartjes in Estland. In de bossen leeft het auerhoen, ook een Europese zeldzaamheid. Er komen zes soorten spechten voor in Estland, waarvan de witrugspecht zeer zeldzaam is. De Oeraluil, de ooruil, en de tengmalm komen algemeen voor, de grote arenduil is wat zeldzamer. Oude bossen met bomen ouder dan 200 jaar zijn de favoriete broedplaats voor zwarte ooievaars. Van de gewone ooievaar leven op dit moment ongeveer 2000 paartjes in Estland. De nationale vogel van Estland is de boerenzwaluw. Miljoenen vogels van 39 verschillende soorten gebruiken Estland als overwinteringsplaats of als rustpunt in hun trek naar warmere gebieden.

advertentie
Lahemaa nationaal park, EstlandPhoto: Lysy CC BY-SA 3.0 no changes made

Het enige nationale park van Estland is Lahemaa National Park (1120 km2). Er zijn 210 plantensoorten en 300 diersoorten die in Estland met uitsterven bedreigd worden. Ongeveer 10% van Estland is beschermd gebied.

advertentie

ESTLAND LINKS

Advertenties
• ANWB vakantie boeken Estland
• Estland Hotels
• Estland Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Estland
• Rondreizen Estland
• Djoser fietsreis - Estland, Letland & Litouwen
• Transport Estland - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over ESTLAND bij Bol.com

Nuttige links

Baltic-Info Toeristische informatie over Estland (N)
Campersite Baltische Staten (N)
Dieren in Oost Europa (N)
Reisinformatie Estland (N)
Reizendoejezo – Estland (N)
Startpagina Estland (N)

Bronnen

Estonia, Latvia, and Lithuania: country studies

Federal Research Division, Library of Congres

Spilling, M. / Estonia

Marshall Cavendish Corporation

Taylor, N. / Estonia

Bradt Publications

Williams, N. / Estonia, Latvia & Lithuania

Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems