Landenweb.nl

ESTLAND
Taal

To read about ESTONIA in English - click here

Steden ESTLAND

Tallinn

Taal

advertentie

Verklaring van Onafhankelijkheid EstlandFoto:publiek domein

Estisch is de nationale taal van Estland en wordt door bijna alle Esten gesproken. De grotere etnische groeperingen spreken Russisch, Oekraïens, Wit-Russisch en Fins. Kleinere groepen spreken Duits, Lets, Litouws, Pools, Zweeds en Tataars.

Sinds de onafhankelijkheid in 1991 staat de Estische taal hoog op de politieke agenda. Van alle burgers wordt verlangd dat ze zich minimaal verstaanbaar kunnen maken in het Estisch. In 1995 besloot men dat in gebieden met een niet-Estische meerderheid officiële stukken ook in de taal van die meerderheid gepubliceerd mochten worden. In de praktijk betekenden dit alleen iets voor de Russische meerderheid in de noordoostelijke regio's.

Het Estisch behoort samen met het Hongaars, het Laps en het Fins tot de Fins-Ugrische taalfamilie. Het is het meest verwant aan het Fins, en Finnen en Esten kunnen elkaar dan ook goed verstaan. Het Estisch heeft ook nog duidelijk Duitse invloeden. Het Estisch wordt geschreven met Romeinse lettertekens.

Dat het Estisch tot een andere taalfamilie behoort dan het Lets en het Litouws blijkt uit onderstaand lijstje van cijfers:

EstischLetsLitouws
1üksviensvienas
2kaksdividu
3kolmtristrys
4nelicetriketuri
5viispiecipenki
6kuussešišeši
7seitseseptiniseptyni
8kaheksaastoniastuoni
9üheksadevinidevyni
10kümmedesmitdešimt

Estland heeft twee belangrijke dialecten, een noordelijk Tallinns dialect en een meer landelijk zuidelijk dialect. Linguïsten hebben recentelijk de taal onderverdeeld in acht subdialecten die verspreid over het land voorkomen. Estisch Zweeds is een Zweeds dialect dat nog maar door ongeveer honderd Esten gesproken wordt. Fins wordt veel gesproken in het noorden van Estland. Ongeveer 5000 mensen spreken het als moedertaal, voor vele anderen is het de tweede taal. Als gevolg van de Russische overheersing spreken nog steeds veel Esten Russisch.

advertentie

Percentage Russisch Sprekenden EstlandFoto:publiek domein

advertentie

ESTLAND LINKS

Advertenties
• ANWB vakantie boeken Estland
• Estland Hotels
• Estland Tui Reizen
• Estland Vliegtickets.nl
• Autoverhuur Sunny Cars Estland
• Rondreizen Estland
• Djoser fietsreis - Estland, Letland & Litouwen
• Transport Estland - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over ESTLAND bij Bol.com

Nuttige links

Baltic-Info Toeristische informatie over Estland (N)
Campersite Baltische Staten (N)
Dieren in Oost Europa (N)
Estland Reisstart (N)
Reisinformatie Estland (N)
Reizendoejezo – Estland (N)
Startpagina Estland (N)
Telefoongids Estland