Landenweb.nl

Tallinn
 

Hotels Talinn

To read about Tallinn in English - click here

advertentie
Hotels Trivago Autoverhuur Sunny Cars Tallinn

Algemeen

De Estse hoofdstad Tallinn is niet groot, maar dat doet niets af aan de schoonheid van de stad. Je waant je in een sprookje als je er rondloopt tussen de middeleeuwse gebouwen en uitkijkt op de Toompea (de Domberg). De roerige geschiedenis van Tallinn heeft de stad getekend, maar niet vernield.

TallinnTallinnFoto: Gunnar Bach Pedersen in het publieke domein

advertentie
Djoser fietsreis - Estland, Letland & Litouwen Estland Tui Reizen

Ligging

Tallinn ligt in Estland in het noorden van Europa. De stad ligt recht tegenover Helsinki aan de Finse Golf. Het is ongeveer 80 kilometer varen van Tallinn naar Helsinki. De hoofdstad van Estland is niet groot met een oppervlakte van 158,3 km² en ruim 400.000 inwoners. Tallinn bestaat uit twee delen die van elkaar worden gescheiden door de Toompea.

advertentie
Hotels Tallinn Rondreizen Estland

Weer

In de winter kan het in Tallinn behoorlijk koud worden en het kan er flink sneeuwen. Dit heeft natuurlijk te maken met de noordelijke ligging van het land, zelfs de golfstromen van de Baltische Zee kunnen hier niets aan veranderen. In de wintermaanden laat de zon zich slechts 6 uur per dag zien. In de zomer zijn de temperaturen een stuk aangenamer met een gemiddelde van 17 °C en maxima tot wel 30 °C.

Geschiedenis

Tallinn vindt haar oorsprong ver voor Christus. In de 15e en 16e eeuw kwam de stad tot bloei door de centrale ligging en de handelsgeest van de Esten. In deze eeuwen begon ook de strijd met de Russische Tsaren die Estland probeerden te veroveren. In 1701 lukte het Peter de Grote uiteindelijk om de stad te veroveren.

Gezicht op Tallinn 1894Gezicht op Tallinn 1894Foto: Publiek domein

Pas in 1918 werd Estland weer onafhankelijk. Tallinn werd officieel hoofdstad van de Republiek Estland. Toen de Tweede Wereldoorlog in zicht kwam voegde Estland zich bij de Sovjet-Unie om pas in 1991 de onafhankelijkheid weer terug te krijgen.

De 15 jaren van communisme hebben duidelijke sporen achtergelaten in heel Tallinn.

Bezienswaardigheden

Tallinn kent veel aantrekkelijke bezienswaardigheden die veelal een grote historische waarde hebben. Het oude centrum van Tallinn behoort dan ook officieel tot Werelderfgoed. Het Vrijheidsplein (Vabaduse väljak) aan de rand van de oude stad van Tallinn is er één van. Door de geschiedenis heen, zowel tijdens het Tsarentijdperk als tijdens de onafhankelijkheid, is dit plein altijd nationaal symbool geweest. Dat is vandaag de dag nog het geval. Aan het plein zijn verschillende Art Deco huizen te vinden. Aan de westkant van het plein staat een gigantisch kruis als monument voor de oorlog voor de onafhankelijkheid die plaatsvond van 1918 tot 1920.

Vrijheidplein TallinnVrijheidplein TallinnFoto: Marianne 37 CC 3.0 Estonia no changes made

Een interessante, maar weinig opbeurende, bezienswaardigheid is het voormalige hoofdkwartier van de KGB. In dit gebouw, waar nu het ministerie van Binnenlandse Zaken is gevestigd, werden ten tijde van de Sovjet Unie veel mensen gevangen gehouden en gemarteld. De ramen van de souterrains van het gebouw werden dichtgemetseld om de doodskreten en de foltergeluiden binnenshuis te houden. Veel gevangenen werden hier geëxecuteerd of vanuit het KGB hoofdkantoor naar strafkampen in Siberië gestuurd. Het gebouw is niet open voor publiek, maar het is al indrukwekkend genoeg om het van buiten te bekijken.

Het Kumu Art museum is een must voor de kunst- en cultuurliefhebber. Het museum opende haar deuren in 2006. Het museum bevat zowel moderne als oude kunst. In 2008 werd het museum tot Europees museum van het jaar gekozen.

Kadriorg Paleis TallinnKadriorg Paleis TallinnFoto: Marek Dziwior CC 3.0 Unported no changes made

In het Kadriorg Paleis is ook een onderdeel van het museum gevestigd. Dit paleis is het vroegere onderkomen van Tsaar Peter de Grote en werd gebouwd door Nicolo Michetti. De nadruk ligt hier op klassieke buitenlandse kunst. Er zijn onder meer werken van Breughel, Cuyp en Cranach te zien.

Sint-Olafkerk TallinnSint-Olafkerk TallinnFoto: Lennart Kjellman CC 3.0 Unported no changes made

De Sint-Olafkerk uit 1267 is met zijn 124 meter hoge torenspits een opvallende verschijning in de Estse hoofdstad. De toren was ooit 159 meter hoog, maar werd verschillende malen slachtoffer van inslaande bliksem en brand. De kerk zou zijn gebouwd voor Koning Olaf II van Zweden en de spits diende vroeger als oriëntatiepunt voor aankomende schepen. Het is aan te raden de toren te beklimmen en te genieten van het geweldige uitzicht over Tallinn.

Tips

Wil je kennismaken met de keuken van Estland? Proef de smakelijke traditionele gerechten in de restaurants aan het Raadhuisplein dan eens. Bestel bijvoorbeeld ‘Mulgikapsad’ een soort zuurkoolstamppot met varkensvlees. Drink hierbij het Kwas (of Kvas) een gegist drankje van zwarte rogge. Zin in iets sterkers? Kihnu Mark is het Estse wodkamerk met een fiks alcoholpercentage.

Tallinn Olde HansaTallinn Olde HansaFoto: Lefevrue in het publieke domein

Ben je helemaal gegrepen door de middeleeuwse stijl van Tallinn? Dan is het een bijzondere ervaring om eens in restaurant Olde Hansa te eten. Het hele restaurant is volledig in middeleeuwse stijl, van de gerechten tot het interieur en de kleding van de obers. Je drinkt uit kroezen en je eet er bij sfeervol kaarslicht.

Tallinn LINKS

Advertenties
• Hotels Talinn
• Estland Tui Reizen
• Rondreizen Estland
• Djoser fietsreis - Estland, Letland & Litouwen
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Tallinn
• Boeken, ook tweedehands, over Tallinn bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Yivat Mozes / Arie Verrijp / Geert Willems