Landenweb.nl

EQUATORIAAL GUINEA
Geschiedenis

To read about EQUATORIAL GUINEA in English - click here

Geschiedenis

Equatoriaal Guinea bestaat uit Rio Muni, gelegen op het Afrikaanse vasteland tussen Kameroen en Gabon, en de eilanden Bioko (voorheen Fernando Poo), Annobon (gelegen ten zuiden van São Tomé y Principe), Coriso en de Elobey-groep (gelegen voor de monding van de Rio Muni). Het land verkreeg op 12 oktober 1968 zijn onafhankelijkheid van Spanje.

Tussen 1968 en 1979 werd Equatoriaal Guinea op uiterst dictatoriale geregeerd door Francisco Macías Nguema. Deze werd in augustus 1979 bij een bloedige staatsgreep ten val gebracht door Theodoro Obiang Nguema Mbasogo, die beloofde een einde te maken aan de dictatuur, maar daar tot op heden weinig werk van heeft gemaakt. In 1991 werd een grondwet aangenomen waarin in naam politieke pluriformiteit werd gegarandeerd. De sindsdien gehouden verkiezingen – waaronder de presidentsverkiezingen in december 2002 en de parlementsverkiezingen in april 2004 - werden alle gewonnen door de regeringspartij Partido Democrático de Guinea Equatorial (PDGE). In maart 2004 werden, na tips uit Zuid-Afrika, in Zimbabwe 64 mannen gearresteerd op beschuldiging een staatsgreep voor te bereiden in Equatoriaal Guinea. Kort daarna werden in Malabo 15 vermeende huurlingen gearresteerd. Ook zij werden ervan beschuldigd een staatsgreep voor te bereiden in opdracht van de in Spanje verblijvende oppositieleider Severo Moto en merendeels tot lange gevangenisstraffen veroordeeld. In januari 2005 bekent Mark Thatcher, zoon van de voormalige Britse premier dat hij der couppogingen gefinancierd geeft.

De regering treedt massaal af in augustus 2006 na beschuldiging van corruptie door de president, maar de meeste minister worden herbenoemd. In juli 2008 accepteert president Obiang het ontslag van de regering na weer beschuldigingen van zijn kant van corruptie en mismanagement. Hij benoemt Ignacio Milam Tang als nieuwe premier. In februari 2009 worden 15 mensen gearresteerd wegens een gewapende aanval op het presidentiële paleis. De regering beschuldigt Nigeriaanse rebellen, die betrokkenheid ontkennen. President Obiang wint de presidentsverkiezingen. November 2011 is er een referendum over de grondwet, critici beschouwen het als een machtsgreep. In mei 2012 gooit de president er nog een schepje boven op en zijn zoon Theodorin krijgt de functie van vicepresident. In mei 2013 worden verschillende oppositieleiders gevangen gezet als opmaat naar de parlementsverkiezingen. De regering wint op één na alle zetels. In april 2016 wint president Obiang opnieuw de presidentsverkiezingen. De volgende verkiezingen staan gepland voor 1923

advertentie

EQUATORIAAL GUINEA LINKS

Advertenties
• Equatoriaal Guinea Vliegtickets.nl
• Hotels Equatoriaal Guinea
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Boeken, ook tweedehands, over EQUATORIAAL GUINEA bij Bol.com

Nuttige links

Equatoriaal Guinea Startnederland (N)
Reisinformatie Equatoriaal Guinea (N)