Landenweb.nl

EGYPTE
Marsa Alam

Marsa Alam

Marsa Alam was ooit een klein vissersplaatsje. In omvang is het kuststadje niet veel gegroeid, maar qua tropische strandressorts en de bijkomende toeristen wel. Naast een haventje is Marsa Alam in het bezit van een relatief nieuw vliegveld voor chartervluchten vanuit Europa. Voor duikers is het toeristenoord ook zeker een prima bestemming. Voor de kust van ‘Marsa’ liggen prachtige koraalriffen, verscholen onder het heldere water van de Rode Zee.

In tegenstelling tot Sharm el Sheikh vindt u niet op elke hoek een duikcentrum, maar gaan er wel veel safariboten richting de ogenschijnlijk mooie duikspots. De echte duiker bivakkeert in het Awlad Baraca Camp, net iets buiten Marsa Alam. Een lange historische weg van 230 kilometer dwars door de woestijn, verbindt Marsa Alam met het tempelstadje Edfu.

El Quseir

Tussen Marsa Alam en Safaga vinden we langs de Rode Zeekust het fraaie El Quseir. Het charmante plaatsje heeft prima luierstranden en prachtige hotels te bieden voor de vervende zonaanbidder. Wanneer u meer richting het centrum trekt doet u ook een stapje terug in de tijd. Zo liggen er overblijfselen van een kasteel uit de Ottomaanse periode en treft u er een Middeleeuws uitziend politiebureau aan. De Citadel van Sultan Selim en de vele moskeeën zijn bij een gematigd middagtemperatuurtje ook zeker een bezoek waard.

In de faraonische tijd was El Quseir een belangrijk tussenstation voor zeilboten. Eeuwen later was het kustplaatsje ook voor pelgrims een populair rustpunt tijdens hun tocht naar Mecca. Luxe hotels uit het heden, worden dus gescheiden van het traditionele hart uit het verleden. Felle neonlichten, schijnend op drukke barretjes en discotheken zult u hier dan ook niet aantreffen. Zo’n 140 kilometer ten zuiden van El Quseir des te meer wanneer u de toegangspoort tot Hurghada bent gepasseerd.

Port Ghalib

Op een steenworp afstand van de populaire badplaats Marsa Alam ligt sinds kort één van de meest luxueuze vakantiebestemmingen van Egypte, Port Ghalib. Dit kleine havenstadje is veranderd in een waar paradijs. Strand, palmbomen, botanische tuinen en drie exclusieve resorts grenzen aan de op één na grootste zoutwaterlagune van de wereld. Port Ghalib is een lust voor het oog.

De drie hotels, Sahara Sun Oasis Hotel, Sahara Sun Sands Hotel en The Palace weerspiegelen de twaalfde eeuw. Beschilderde plafonds, kristallen, kroonluchters en intieme Arabische hoekjes. De sfeer is sprookjesachtig en dit wordt in de avond verder versterkt door de authentieke handgemaakte lantaarns die de resorts verlichten.

Omringd door zee en woestijn is er voor de vakantieganger genoeg te beleven. Dagexcursies naar Luxor, Aswan of de Vallei der Koningen liggen op een goede afstand. En avonturiers kunnen hun lol op met 4x4 en kameeltochten door de woestijn of met watersporten als windsurfen en waterskiën.

Daarnaast is Port Ghalib aan de Rode Zee een prachtige duik- en snorkellocatie. De hoge temperatuur zorgt het hele jaar voor helder en warm zeewater en de kans is groot dat u hier schildpadden, haaien of dolfijnen tegenkomt.