Landenweb.nl

Keulen
 

Hotels Keulen

To read about Cologne in English - click here

advertentie
Hotels Trivago Autoverhuur Sunny Cars Keulen

Algemeen

Keulen (in het Duits Köln) is na Berlijn, Hamburg en München de vierde stad van Duitsland. Het ligt in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen en is een van de belangrijkste Europese stedelijke gebieden met meer dan tien miljoen inwoners.

Keulen is een prachtige stad en ligt aan de oevers van de Rijn. Toeristen worden aangetrokken door de stad die bekend staat om zijn kathedraal (Kölner Dom), de zetel van de katholieke aartsbisschop van Keulen. Keulen is een belangrijk cultureel centrum van het Rijnland, met meer dan 30 musea en honderden galerieën. De Universiteit van Keulen is een van de oudste universiteiten van Europa.

Hoewel Keulen zich uitstrekt tot ver buiten de grenzen van de Ringstrassen is de binnenstad nog steeds het belangrijkste gebied. Hier zijn de leukste winkelstraten - zoals de Hohe Strasse (noord-zuid) en Schildergasse (west-oost). Deze straten zijn voetgangersgebieden en hier vind je de meeste historische gebouwen. Verschillende bruggen verbinden de stadsdelen over de Rijn. Vijf bruggen zijn herbouwd na de Tweede Wereldoorlog, de rest werd gebouwd na die tijd.

KeulenKeulenFoto: Neuwieser CC 2.0 Generic no changes made

advertentie
Keulen Tui Reizen Hotels Keulen

Ligging

De coördinaten van Keulen zijn 50° 57' Noorderbreedte en 6° 58' Oosterlengte. De stad ligt aan beide oevers van de Rijn in het gebied Noord-Rijnland-Westfalen op een hoogte van 65 meter boven zeeniveau. Schilderachtige heuvels liggen ten oosten en ten westen van de stad. Het Rijndal loopt naar het zuidoosten in de richting van Bonn.

Keulen is verdeeld in 85 districten en negen stadsdelen. Een groot deel van de stad ligt aan de oevers van de rivier, maar Keulen heeft ook een flink aantal voorsteden aan de rechteroever. Het grootstedelijk gebied beslaat 405 vierkante km. Keulen is het centrum van de Keulen - Bonn regio met ongeveer 3 miljoen inwoners. Volgens de volkstelling van 2010 had Keulen 1.007.119 inwoners.

Keulen is altijd al een belangrijke commerciële stad geweest en heeft goede verbindingen met andere delen van Duitsland en andere landen. De stad is met vijf Rijnhavens de op één na grootste binnenhaven van Duitsland en een van de grootste in Europa. Het Keulen-Bonn vliegveld is een van de grootste vliegvelden van Duitsland. De jaarbeurs van Keulen is een van de belangrijkste in Europa.

advertentie
ANWB vakantie boeken Duitsland Met de trein naar Keulen

Weer

Keulen is een van de warmste steden in Duitsland. Het heeft een gematigd zeeklimaat met relatief zachte winters en warme zomers. De gemiddelde temperaturen in het gebied rond Keulen zijn 2° in januari en 18° in juli. De gemiddelde neerslag bedraagt 796,2 mm per jaar. Het gemiddelde aantal regenachtige dagen ligt rond de 120 per jaar. Keulen wordt regelmatig bedreigd door overstromingen van de Rijn. De stad heeft een dienst opgericht om zich te beschermen tegen de overstromingen.

Geschiedenis

De eerste nederzetting op het terrein van het hedendaagse centrum van Keulen werd in 38 voor Christus gesticht door de Ubii, een Germaanse stam. De Romeinen koloniseerden Keulen in 50 na Christus. De stad werd de hoofdstad van de Romeinse provincie in 85 na Christus. Belangrijke Romeinse overblijfselen werden in het huidige Keulen gevonden, in het bijzonder in de buurt van de Rijnoever. Hier werd in 2007 een oude Romeins schip ontdekt.

Kaart van Keulen uit 1646Kaart van Keulen uit 1646Foto: Publiek Domein

De ligging van Keulen aan de rivier de Rijn op de kruising van de belangrijkste handelsroutes tussen oost en west was de basis van de groei van Keulen. Keulen was lid van de Hanze en werd een vrije rijksstad in 1475. De economische structuur van het middeleeuwse en vroegmoderne Keulen werd bepaald door haar ligging.

Keulen verloor haar status als vrije stad tijdens de Franse periode. In 1815 werd Keulen onderdeel van het Koninkrijk van Pruisen. Tijdens de 19e en 20e eeuw groeide Keulen uit tot een grote stad, de omliggende steden maakten deel uit van Keulen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog groeide het aantal inwoners tot 700.000. De industrialisatie had een sterke invloed op de stad, in het bijzonder de succesvolle motorproductie. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Keulen het doelwit van een aantal slechts kleine luchtaanvallen en er was geen noemenswaardige schade.

Tijdens de bombardementen op Keulen in de Tweede Wereldoorlog (Keulen kreeg 262 luchtaanvallen te verduren door de westerse geallieerden) vielen ongeveer 20.000 slachtoffers onder de burgerbevolking. Het centrum van de stad werd bijna volledig verwoest. Tegen het einde van de oorlog waren de meeste bewoners verhuisd naar het platteland om te ontsnappen aan de luchtaanvallen en was het aantal inwoners van Keulen met 95% verminderd. Aan het einde van 1945 had Keulen al weer bijna een half miljoen inwoners.

In het naoorlogse Duitsland werd de nabijgelegen stad Düsseldorf gekozen tot politieke hoofdstad van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen en Bonn werd de tijdelijke hoofdstad en zetel van de regering van de Bondsrepubliek Duitsland. Dit ondanks de status van Keulen als grootste stad van de regio. In 1959 was de bevolking van de stad weer gegroeid tot de vooroorlogse aantallen. Medio 2010 heeft Keulen meer dan een miljoen inwoners.

Bezienswaardigheden

Keulen DomKeulen DomFoto: Leo Tiresias CC 4.0 International no changes made

Het bekendste monument van de stad en het symbool van haar inwoners is de Dom van Keulen (Kölner Dom). De bouw van deze opmerkelijke gotische kerk begon in 1248 en werd voltooid in 1880. Het werd uitgeroepen tot werelderfgoed in 1996. De kathedraal herbergt het heiligdom van de Drie Koningen en zou de relikwieën van de Drie Bijbelse Wijzen hebben.

Keulen St. Maria LyskirchenKeulen St. Maria LyskirchenFoto: Hans Peter Schaefer CC 3.0 Unported no changes made

Twaalf Romaanse kerken zijn unieke voorbeelden van middeleeuwse kerkarchitectuur. De oorsprong van een aantal van de kerken gaat terug tot de Romeinse tijd. De St. Gereon kerk was oorspronkelijk een kapel in een Romeins kerkhof. Al deze kerken werden zeer zwaar beschadigd (met uitzondering van de St. Maria Lyskirchen) tijdens de Tweede Wereldoorlog. De reconstructie werd voltooid in de jaren 1990.

Stadhuis KeulenStadhuis KeulenFoto: VollwertBIT CC 2.5 Generic no changes made

Middeleeuwse huizen uit de binnenstad zijn bijzonder interessant voor toeristen.

Het stadhuis (Kölner Rathaus) uit de 12e eeuw is het oudste stadhuis in Duitsland en nog steeds in gebruik. De loggia en toren in Renaissance stijl werden toegevoegd in de 15e eeuw. Andere beroemde huizen zijn het Gürzenich, het Haus Saaleck en het Overstolzenhaus.

Keulen EigelsteintorburgKeulen EigelsteintorburgFoto: Hans Peter Schaefer CC 3.0 Unported no changes made

De halfronde vorm van de binnenstad werd oorspronkelijk bepaald door een 6 km lange verdedigingsmuur, die in ongeveer 1200 werd voltooid. In de middeleeuwse verdedigingsmuren waren ooit 12 stadspoorten waarvan er slechts drie overleefden: de Eigelsteintorburg op Ebertplatz, de Hahnentor op Rudolfplatz en de Severinstorburg op Chlodwigplatz. De muur omsloot de stad en gaf bescherming aan ongeveer 40.000 mensen. Op dat moment was Keulen groter dan Parijs. In de jaren 1880 werden de middeleeuwse vestingwerken afgebroken en vervangen door een keten van ringwegen( Ringstrassen).

Een groot deel van de stad bestaat uit parken, bossen, meren en sportfaciliteiten.

Twee grote parken volgen ruwweg de patronen van de oude vestingwerken rond de binnenstad. Het eerste park ligt net buiten de Ringstrassen en omvat zoölogische en botanische tuinen, de Stadtgarten, en de Volksgarten. Het tweede park is een bosrijk gebied dat zich uitstrekt rond de westelijke en zuidelijke rand van de stad met een uitgebreid recreatieterrein en het Müngersdorfer Stadion. Op de rechteroever van de rivier is het Rijn Park, een groot groen gebied grenzend aan de Messe, een congrescentrum met zalen voor beurzen en tentoonstellingen. Een overdekte arena biedt ruimte voor sportevenementen en concerten en is ook gelegen aan de rechteroever.

Keulen Romeins-Germaans MuseumKeulen Romeins-Germaans MuseumFoto:Politikaner CC 3.0 Unported no changes made

Keulen heeft tal van beroemde musea, die een must zijn om te bezoeken. De belangrijkste zijn: Het Romeins-Germaans museum met kunst en architectuur uit de oudheid. Het Ludwig Museum heeft een van de belangrijkste collecties moderne kunst van Europa, waaronder een Picasso collectie die alleen geëvenaard word door de collecties in de musea van Barcelona en Parijs. Het Schnütgen Museum voor religieuze kunst is gehuisvest in een van de twaalf Romaanse kerken van de stad, de kerk van St. Cecilia.

Tips

Keulen CarnavalKeulen CarnavalFoto: Illapart CC 3.0 Unported no changes made

Een van de grootste straatfestivals in Europa is het Keulse carnaval. Het trekt elk jaar duizenden toeristen in november als het officieel begint met de verkondiging van het nieuwe carnavalsseizoen. Het feest zelf is in februari en trekt dan nog veel meer bezoekers.

Een van de belangrijkste winkelgebieden is de Hohe Straße. Toeristen vinden er tal van cadeauwinkels, warenhuizen, fast food restaurants en elektronica winkels.

Wanneer je op zoek bent naar een mooi uitzicht over de stad, neemt je de Keulse Kabellift om de oversteek over de rivier de Rijn te maken tussen de dierentuin en het Rheinpark.

Keulen LINKS

Advertenties
• Met de trein naar Keulen
• Keulen Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Keulen
• Hotels Keulen
• Autoverhuur Sunny Cars Keulen
• ANWB vakantie boeken Duitsland
• Boeken, ook tweedehands, over Keulen bij Bol.com

Nuttige links

Startpagina Keulen

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems