Landenweb.nl

Hamburg
 

Met de trein naar Hamburg

To read about Hamburg in English - click here

advertentie
Hotels Trivago ANWB vakantie boeken Duitsland

Algemeen

Hamburg is de tweede stad van Duitsland. Hamburg is ook de naam van een deelstaat en de belangrijkste haven van Duitsland. De officiële naam van Hamburg is de Vrije en Hanzestad Hamburg. Het ware hart van de stad is gelegen binnen het handelsdistrict, met mooie gebouwen in baksteen. Veel grote bedrijven zijn daar gevestigd. Hamburg heeft een beroemde rosse buurt (St. Georg) en een leuke lokale vismarkt (Fischmarkt) in het St. Pauli gebied. Je kunt er heerlijk dineren met uitzicht op de rivier of varen langs de Speicherstadt grachten. Er is een enorme selectie aan uitgaansgelegenheden in de buurt van de universiteit (Universitatsviertel). Het toerisme in Hamburg bloeit op.

Hamburg Sankt PauliHamburg Sankt PauliFoto: Publiek Domein

advertentie
Hamburg Hotels Fietsvakanties Duitsland

Ligging

Het landschap van Hamburg wordt vormgegeven door meren, rivieren en bossen en is licht glooiend met een gemiddelde hoogte van 16 meter. De belangrijkste rivieren zijn de Elbe, de Bille en de Alster. Deze rivieren zijn vertakt in kleine beken en kanalen. De stad ligt niet aan zee, maar ongeveer 150 km het binnenland in. Het grondgebied van Hamburg strekt zich uit over iets meer dan 755 vierkante kilometer.

advertentie
Autoverhuur Sunny Cars Hamburg Met de trein naar Hamburg

Weer

Het klimaat van Hamburg is te kenschetsen als een mild maritiem klimaat. In de winter schommelt de temperatuur rond het vriespunt. Juli en augustus zijn de warmste maanden van het jaar met een gemiddelde temperatuur van rond 19°C. De meeste neerslag valt ook in de zomer, maar juni is dan weer de zonnigste maand van het jaar. Beste reistijd is de zomer, maar ook de lente en herfst komen in aanmerking, die zijn iets droger en bieden een bijna even aantrekkelijk klimaat, met warme, zonnige dagen.

Geschiedenis

De geschiedenis van Hamburg gaat terug tot de tijd van Karel de Grote . Er werd een kasteel gebouwd genaamd de 'Hammaburg' in 825 na Chr. Dit kasteel stond op de kruising van de rivier de Elbe en de Alster. De graaf van Holstein besluit in het midden van de 12e eeuw om bij Hamburg een nieuwe handelsstad te stichten naar het voorbeeld van Lübeck. De handelsstad Hamburg ontwikkelt zich in een snel tempo en op 7 mei 1189 verleent keizer Frederik I Hamburg handels- en scheepvaartprivileges.

Hamburg eind 16e eeuwHamburg eind 16e eeuwFoto: Publiek Domein

Na 1550 overstijgt Hamburg de Hanzestad Lübeck en wordt het de grootste handelsplaats van Noord-Europa. Bij de ontbinding van het Heilige Roomse Rijk in 1806, werd Hamburg een soevereine staat, officieel getiteld Vrije en Hanzestad Hamburg.

In de 19e eeuw werd Hamburg bezet door Napoleon, de Russen, de Zweden en kwam uiteindelijk weer in Duitse handen. In de Tweede Wereldoorlog werd veel van de infrastructuur in Hamburg vernietigd tijdens de bombardementen. Na de hereniging van Duitsland in 1990 herwon Hamburg haar positie van belangrijkste haven in het land.

Bezienswaardigheden

Of u nu van het bruisende leven in de stad wilt genieten of juist meer van de natuur, dan is Hamburg het overwegen waard. Enkele van de belangrijkste attracties zijn:

Hamburg Pakhuizen SpeicherstadHamburg Pakhuizen SpeicherstadFoto: Gulp CC 3.0 Unported no changes made

Speicherstad is de oudste verzameling pakhuizen van de wereld van rode baksteen.

Het staat bekend vanwege de opslag van diverse goederen uit verschillende hoeken van de wereld.

De collectie van het geschiedenismuseum van de stad Hamburg beslaat de periode van de 8e eeuw tot de 20e eeuw. De veranderende geschiedenis van Hamburg is vastgelegd in dit museum.

Hamburger KunsthalleHamburger KunsthalleFoto: Pedelecs at wikivoyage shared CC 3.0 Unported no changes made

De Hamburger Kunsthalle is het belangrijkste kunstmuseum van Hamburg. De collectie bestaat uit kunstwerken vanaf de Middeleeuwen tot nu. Er zijn onder meer werken te zien van Rembrandt, Monet en Rodin.

Hamburg heeft één van de grootste havens van Europa en is te verkennen per boot. Een rondleiding brengt bezoekers langs enorme schepen die voor anker liggen. Containerterminals, tankers en roestende schepen worden gerepareerd in de dokken. Tachtig miljoen ton goederen passeren deze haven per jaar.

Tips

Bankenese is gelegen op de steile heuvel van de Elbe en een bezoek aan dit pittoreske vissersdorpje is een echte aanrader. Veel Hamburgers hebben er een weekendhuisje.

De Reeperbahn is altijd overvol met toeristen. Deze rosse buurt is uitgegroeid tot een van de meest populaire toeristische attracties. Er zijn talloze restaurants, bars en nachtclubs. De Reeperbahn is beroemd om zijn erotische entertainment.

Hamburg Vismarkt AltonaHamburg Vismarkt AltonaFoto: Razvan Orendovici CC 2.0 Generic no changes made

De vismarkt van Altona is gelegen aan de Grossen Elbstrasse, aan de rivier de Elbe en is vlakbij de Reeperbahn. Deze markt is bekend als een vismarkt, maar Altona biedt alles wat een toerist kan zoeken. Op zondag is de markt extra druk met een combinatie van mensen die net een avondje uit achter de rug hebben en met toeristen die er juist extra vroeg voor op zijn gestaan.

Hamburg LINKS

Advertenties
• Met de trein naar Hamburg
• Hotels Trivago
• ANWB vakantie boeken Duitsland
• Hotels Hamburg
• Autoverhuur Sunny Cars Hamburg
• Fietsvakanties Duitsland
• Mambo Jongerenreizen interrail Scandinavie
• Boeken, ook tweedehands, over Hamburg bij Bol.com

Nuttige links

Hamburg Reisstart (N)

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems