Landenweb.nl

Berlijn
 

Stedentrip Tui Berlijn

To read about Berlin in English - click here

advertentie
Hotels Berlijn Tui Berlijn Aanbiedingen

Algemeen

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland. Het is een stad vol geschiedenis: het speelde een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog die daarop volgde. Overal in Berlijn kun je hier nog kenmerken van terugvinden. Naast de rijke historie van Berlijn staat de stad ook bekend vanwege haar grenzeloos hippe uitgaansleven, de vriendelijke Berlijners en de goede en prettig geprijsde gastronomie.

advertentie
ANWB vakantie boeken Duitsland Autoverhuur Sunny Cars Berlijn

Ligging

Berlijn PanoramaBerlijn PanoramaFoto: Bleppo in het publiek domein

Berlijn is de tweede grootste stad van de Europese Unie. De stad heeft ongeveer 3,4 miljoen inwoners. Berlijn ligt in het oosten van Duitsland, vlakbij de grens met Polen. De stad heeft een oppervlakte van meer dan 891 km². Door Berlijn stroomt de rivier de Spree die richting het westen van Berlijn uitmondt in de rivier de Havel.

Berlijn staat bekend als een van de groenste steden ter wereld. Maar liefst 19% van de stad bestaat uit bos en 6,7% van Berlijn is water. Binnen Berlijn ligt zelfs een groot meer met de prachtige naam de Großer Müggelsee. Dit meer heeft een oppervlakte van 7,2 km².

advertentie
Hotels Trivago Berlijn met NS Hispeed

Weer

Berlijn kent een mix van een zeeklimaat en een landklimaat. Dit betekent dat de winters er ontzettend koud en nat kunnen zijn. De zomers in Berlijn zijn daarentegen warm en over het algemeen droog. De lente en de herfst zijn meestal mild in de Duitse hoofdstad. Hieronder vind je een aantal gemiddelde weercijfers over Berlijn.

Geschiedenis

Berlijn in 1789Berlijn in 1789Foto:Publiek Domein

Zoals eerder vermeld heeft Berlijn een rijke geschiedenis. Berlijn is officieel gesticht in 1237, maar opgravingen maken duidelijk dat de plaats al eerder bewoond werd. Tegen het einde van de 14e eeuw telde Berlijn ongeveer 8.500 inwoners. In 1701 werd de stad de koninklijke residentie voor Friedrich I, de koning van Pruisen. In de loop van de 18e eeuw werd de stad een centrum van de verlichting. Misschien wel het meest beroemde 18e eeuwse gebouw is de Brandenburger Tor die werd voltooid in 1791. In 1806 werd Berlijn bezet door Napoleon Bonaparte, maar daarna groeide de stad verder. In 1871 werd Berlijn de hoofdstad van het Duise Rijk en kreeg de stad steeds meer status en economische groei

Berlijn Brandenburger TorBerlijn Brandenburger TorFoto: Ger1axg CC 3.0 Unported no changes made

Vooral in de 20e eeuw is er veel gebeurd in Berlijn. Na de Eerste Wereldoorlog werd Berlijn een republiek. Toen de Nationaalsocialisten in Duitsland steeds meer macht kregen, werd Berlijn in 1933 de hoofdstad van het Derde Rijk. In 1936 werden de Olympische Spelen georganiseerd in Berlijn. Deze kans werd met beide handen aangegrepen door Hitler om propaganda te maken voor zijn idealen.

Daarna volgde de wrede geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog die wij allemaal wel kennen. Op 30 april van het jaar 1945 pleegde Hitler, die besefte dat hij de oorlog niet ging winnen, zelfmoord in een bunker in Berlijn. Een aantal dagen daarna gaf Duitsland zich over.

Daarna werd Berlijn ingenomen door de geallieerden. Dit waren Frankrijk, Rusland, Engeland en de VS. Tijdens de Conferentie van Potsdam werd besloten dat Duitsland in vieren zou worden gedeeld: een Russisch, een Amerikaans, een Brits en een Frans gedeelte.

Berlijn werd als hoofdstad ook in vieren gedeeld. Er ontstond in Duitsland een tweedeling tussen het communistische gedeelte van de Sovjet-Unie en de kapitalistische delen van de andere landen. In Berlijn kwam deze tweedeling het meest naar voren. Berlijn werd opgedeeld in oost en west. Hiermee werd ook Duitsland opgedeeld in de Duitse Democratische Republiek (DDR) en de Bondsrepubliek Duitsland (BRD). De delen werden vanaf 1961 van elkaar gescheiden door de wereldberoemde Berlijnse Muur. Pas op 9 november 1989 viel de Muur en werd Berlijn weer één. Op sommige plekken in Berlijn kun je nog resten van de Berlijnse Muur zien.

Bezienswaardigheden

Een stad met zo’n roerige geschiedenis als Berlijn kent natuurlijk heel veel bezienswaardigheden. Een paar van de mooiste, meest indrukwekkende en belangrijkste bezienswaardigheden kun je hieronder vinden.

Tiergarten is hét park van Berlijn van maar liefst 210 hectare. Het ligt middenin het centrum en is werkelijk een oase van rust. In dit prachtige park kun je heerlijk wandelen, fietsen en picknicken. Vroeger was dit park het Koninklijke jachtgebied, vandaar de naam Tiergarten.

Berlijn RijksdagBerlijn RijksdagFoto:Publiek Domein

De Rijksdag is het Duitse parlementsgebouw. Het is een prachtig gebouw waarin een moderne bouwstijl smaakvol is gecombineerd met de klassieke. De glazen koepel van het gebouw is het meest in het oog springend element. De koepel is te beklimmen en vanuit het bovenste punt heb je een prachtig uitzicht over Berlijn. De entree is gratis en het is een unieke ervaring. Op de meeste dagen staan er lange rijen voor de Rijksdag, dus je moet er wel wat geduld voor hebben.

Op de Eberstrasse van Berlijn is een omvangrijk en indrukwekkend monument ter nagedachtenis van de Holocaust te vinden. Het monument is ontworpen door de architect Peter Eisenman. Hij baseerde het monument op de zin: “Het is gebeurd en daarom kan het weer gebeuren.” van de Italiaanse schrijver en overlevende van Auschwitz Primo Levi.

Berlijn Monument HolocaustBerlijn Monument HolocaustFoto: K.Weisser CC 2.0 Germany no changes made

Het monument bestaat uit 2.711 blokken beton van verschillende hoogtes en het geheel is bijna drie voetbalvelden groot. De verschillende schaduwen die door de blokken worden veroorzaakt geven een bijzondere en 'unheimliche' sfeer aan het monument. Onder het Holocaust monument van Berlijn is een archief te vinden. Als deze bezienswaardigheid je interesseert, kun je wellicht ook naar het Joods Museum van Berlijn gaan waar veel Joodse gebruiken worden toegelicht en genoeg informatie over de Tweede Wereldoorlog is te vinden.

Schloss Charlottenburg is omgeven door prachtige tuinen, die zijn zeker een bezoek waard zijn. De tuinen zijn open van zonsopgang tot zonsondergang. Dit prachtig gerestaureerde paleis werd meer dan 300 jaar geleden in opdracht van de toekomstige koningin Sophie Charlotte gebouwd. In het begin van de 19e eeuw werden extra details en verfraaiingen toegevoegd door Karl Friedrich Schinkel. In het paleis is er een kleine collectie romantische schilderijen.

Checkpoint Charlie BerlijnCheckpoint Charlie BerlijnFoto: Adrian Purser CC 2.0 Unported no changes made

Checkpoint Charlie was de derde geallieerde checkpoint toren en is vernoemd naar de derde letter van het militaire alfabet. Nadat de grens heropende in 1989 werd de toren met een kraan uitgevoerd en al snel vervangen door een replica wachthuis. In de omgeving is er de beroemde tekst in het Engels, Russisch, Frans en Duits ."U verlaat nu de Amerikaanse sector". Checkpoint Charlie geldt nog steeds als een van de meest bekende delen van de Berlijnse Muur en heeft in vele films gefigureerd. Er is een wachttoren en ook een rode lijn die duidelijk de voormalige scheidslijn tussen het oosten van het westen markeert.

In het Museum voor Toegepaste Kunst vind je een breed scala aan kunst en kunstnijverheid. De hoogtepunten zijn prachtige Art Deco keramiek, 16e-eeuwse zilveren kelken, prachtige Venetiaanse glas, versierd aardewerk (majolica) en middeleeuwse schatten, zoals 34 stukken zilverwerk. Er is ook het 'gekke ameublement' van Carlo Bugatti te bewonderen uit 1885, bestaande uit Japanse, islamitische en Indiaanse ontwerpen en ook enkele historische bordspellen, Meissen porselein en verbazingwekkend gedetailleerde werken in ivoor.

Museum Eiland BerlijnMuseum Eiland BerlijnFoto:Thomas Wolf, www.foto-tw.de CC 3.0 Unported no changes made

Bezoekers aan het Museum Eiland zullen vooral tijd doorbrengen in de Alte Nationalgalerie, waar tentoonstellingen te zien zijn van Duitse schilderijen en beelden, evenals een aantal belangrijke kunstwerken van de Franse impressionisten en 24 schilderijen van Caspar David Friedrich. Het Altes Museum is een opvallend gebouw, ontworpen door Karl Friedrich Schinkel. Op de begane grond zie je een uitgebreide collectie oudheden en op de bovenverdieping zijn er veel wisselende tentoonstellingen.

Tips

Naast de bezienswaardigheden van Berlijn kun je ook heerlijk dineren in de stad. Prettige bijkomstigheid: uit eten gaan is in veel restaurants van Berlijn ontzettend goedkoop. Je kunt voor de prijzen die ze in deze eetgelegenheden vragen zelf bijna geen maaltijd in elkaar draaien. Aan de restaurants in Berlijn kun je ook meteen aflezen dat de stad een echte smeltkroes van culturen is: je kunt er werkelijk alles eten van typisch Duitse gerechten tot döner kebab. Je leest het al: er is genoeg te beleven in Berlijn.

Berlijn LINKS

Advertenties
• Berlijn met NS Hispeed
• Stedentrip Tui Berlijn
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Berlijn
• Hotels berlijn
• ANWB vakantie boeken Duitsland
• Boeken, ook tweedehands, over Berlijn bij Bol.com

Nuttige links

Berlijn Cityspotters (N)
Berlijn Reisstart (N+E)
Vakantie Berlijn Jouwpagina (N+E)
Berlijn-Nu online gids over Berlijn
Reizendoejezo - Berlijn (N)

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Yivat Mozes / Arie Verrijp / Geert Willems