Landenweb.nl

DOMINICA
Geschiedenis

To read about DOMINICA in English - click here

Hotels Dominca

Geschiedenis

Columbus ontdekte het eiland op zondag drie november 1493. Hij gaf de naam Dominica wat zondag betekent in het Spaans. Voor de komst van Columbus woonden er Carib indianen, die er tegenwoordig ook nog leven, en Arawak indianen de oorspronkelijkste bewoners van Dominica. Spanjaarden begonnen na verloop van tijd handel te drijven met de indianen. Omdat de Spanjaarden vele ziekten meenamen zoals griep en de pokken, waar de indianen geen middelen tegen hadden, overleden veel indianen aan de gevolgen hiervan. Veel roerige momenten beleefden de bewoners van het eiland.

Dominica was het laatste Caraïbische eiland dat gekoloniseerd werd door Europeanen, voornamelijk vanwege de hevige tegenstand van de oorspronkelijke bewoners, de Cariben (Indianen). Frankrijk droeg het bezit in 1763 over aan het Verenigd Koninkrijk, dat er in 1805 een kolonie van maakte. In de jaren zeventig van de 20e eeuw ontstond grote sociale onrust op het eiland.

Dominica werd op 3 november 1978 onafhankelijk. In 1980 kwam een eind aan het toenmalige corrupte bewind, toen Mary Eugenia Charles premier werd. Zij was de eerste vrouwelijke premier van de Caraïben en bestuurde Dominica tot 1995. Dominica is lid van het Britse Gemenebest. Edison James wordt de premier namens de UWP ( United workers party). Dominica wordt geleid door president Eliud T Williams, gekozen in 2012 en premier Roosevelt Skerrit.

In mei 2005 wint Roosevelt Skerrit van Labour de algemene verkiezingen. In januari 2009 wint hij opnieuw, nu met een grotere meerderheid. In december 2014 herhaalt Roosevelt Skerrit dit kunstje dit keer met een kleinere meerderheid. Dominica wordt in 2017 geteisterd door meerdere orkanen. In oktober 2018 zijn er nieuwe presidentsverkiezingen en Charles Saverin wordt herkozen.

advertentie

DOMINICA LINKS

Advertenties
• Voja Travel Dominica
• Hotels Dominica
• Doninica Cruise Tui
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over DOMINICA bij Bol.com

Nuttige links

Dieren in Dominica (N)
Dominica Startnederland (N+E)
Reisinformatie Dominica (N)
Reizendoejezo - Dominica (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems