Landenweb.nl

GUADELOUPE
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Frans
  Hoofdstad  Basse-Terre
  Oppervlakte  1.705 km²
  Inwoners  448.848
  (mei 2019)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  -5
  Web  .gp
  Code.  GLP
  Tel.  +590

Geografie en Landschap

Geografie

Guadaloupe is een stukje Frankrijk in Caribisch gebied. Het eiland behoort dan tot de Franse Antillen en is een departement van Frankrijk. Guadeloupe is het grootste eiland van de Franse Antillen en ligt in het midden van de keten van de Kleine Antillen. Guadeloupe bestaat eigenlijk uit twee eilanden, die worden gescheiden door een smal zoutwaterkanaal, de Rivière Salée. Vanuit de lucht gezien heeft Guadeloupe de vorm van een reusachtige vlinder.

advertentie

Guadeloupe Satellietfoto Foto: Publiek domein

Landschap

Vroeger werd het Gaudalope het eiland met de mooie wateren genoemd. Het vulkanische landschap is verrijkt met over talrijke watervallen en warmwaterbronnen. Tegenwoordig noemen de bewoners het 'de groene smaragd'. Zij refereren aan de tropische regenwouden, bananenplantages en suikerrietvelden die het landschap bepalen. Aan de kusten vindt u fijnkorrelige zandstranden.

Het oostelijke deel van Guadeloupe wordt Grande-Terre (Groot Land) en het westelijk deel Basse-Terre (Laag Land) genoemd. Basse-Terre heeft een oppervlakte van meer dan 800 vierkante kilometer en is de grootste van de twee eilanden. Over dit eiland loopt een vulkanische bergketen. In het zuiden van Basse-Terre ligt de hoogste top van Guadeloupe en tevens van de Kleine Antillen, de nog steeds actieve stratovulkaan La Grande Soufrière (1.467 m). Op Basse-Terre liggen veel bananen-plantages.

advertentie

La Grande Soufrière, hoogst top van GuadeloupeFoto: Ofol CC BY 2.5 no changes made

Het eiland Grande-Terre is kleiner, vlakker en droger en heeft een oppervlakte van 570 vierkante kilometer. Op Grande-Terre liggen uitgestrekte suikerrietplantages waar men overheerlijke rum maakt. Langs de kust met z'n vele koraalriffen liggen prachtige zandstranden. De mooiste zandstranden liggen aan de zuidkust van Grande-Terre en in het noorden van Basse-Terre. Rondom Guadeloupe liggen de eilandjes Marie-Galante, Iles de Saintes en La Désirade.

Klimaat en Weer

Het klimaat op Guadeloupe is tropisch. Van november tot april is het droge seizoen met een gemiddelde dagtemperatuur van 25°C, de watertemperatuur is zomers en in het najaar ongeveer 24 graden. Van april tot november komt de temperatuur regelmatig boven de 30°C, afgewisseld met tropische buien. 's Nachts daalt de temperatuur zelden beneden de 20 graden. In het najaar kunnen er incidenteel orkanen voorkomen.

Planten en Dieren

Planten

Het waterrijke en groene Basse-Terre staat in contrast met het droge en dorre Grande-Terre. Veel hellingen van vulkanen op Basse-Terre zijn bedekt met uitgestrekte regenwouden. In deze wouden groeien talrijke tropische boomsoorten, waaronder mahoniebomen, rubberbomen en kalebassen. Veel voorkomende bloeiende plantensoorten zijn hibiscus en bougainvillea. Talrijke soorten orchideeën komen op het eiland voor. In totaal zijn er in Guadeloupe niet minder dan 300 soorten bomen en planten.

Dieren

Veel vogelsoorten zijn op het eiland terug te vinden; met name de wouden zijn het domein van talrijke tropische vogelsoorten. Verder leven er gorzen (een vinkensoort) en merels. Bekend is de kleine kolibrie die met zijn relatief kleine snavel honing uit bloemen zuigt, en die in staat is om zijn vleugels met een snelheid van 100 slagen per seconde te bewegen, zodat hij in de lucht kan blijven stilhangen.

De Guadeloupe wasbeer is het bekendste dier van Guadeloupe. Deze wasberen leven in het Nationaal Park van Guadeloupe op Basse-Terre. Dit kleine knaagdier is zeldzaam en beschermd. Op de eilanden Les Saintes en La Désirade leven veel leguanen of kamhagedissen (iguana). Dankzij hun schutkleur vallen zij niet op tegen de achtergrond van groen struikgewas en grijze rotsen. Opvallend detail is de enorme staart van het dier die soms driekwart van de totale lengte van het dier beslaat. Geen van de slangensoorten die op Guadeloupe voorkomen is giftig.

Rondom de fraaie koraalriffen in de kristalheldere Caribische Zee krioelt het van de veelkleurige koraalvissen en treft men anemonen en zeldzame koraalsoorten. Andere veelvoorkomende waterbewoners zijn: blauwe marlijn, tarpoon, dolfijn, bonefish, barracuda en kingfish.

Geschiedenis

Columbus was de eerste Europeaan die voet zette op een eiland dat de bewoners Karukera noemden. Hij vernoemde het eiland naar de Heilige Maagd 'Santa Maria de Gaudalupe de Estremadura'. Hij dankte daarmee de Heilige Maagd voor haar steun tijdens de zware storm naar Amerika.

Voor de komst van Columbus woonden er op het eiland Arawak en Carib Indianen. De Arawak Indianen waren de oorspronkelijke bewoners van het eiland. Men neemt aan dat deze eerste bewoners circa 1800 jaar geleden op Guadeloupe aankwamen. Het eiland werd echter ongeveer 1000 jaar geleden veroverd door de Carib Indianen. De Arawaks werden niet verdreven, maar kregen de kans om zich met de Carib Indianen te vermengen. Tot aan de komst van de eerste Europeanen bleven de Carib Indianen heer en meester op Karukera en leefden van de opbrengsten van de jacht en de visvangst.

In 1635 kwamen de Fransen naar het eiland en daarmee luidden zij het einde in van de aanwezigheid van de Carib Indianen op Guadeloupe. Na vijf jaren van strijd werd de oorlog in het voordeel van de Fransen beslist. Slechts enkele Carib Indianen wisten te ontvluchten naar het nabij gelegen eiland Dominica.

Verscheidene malen namen de Engelsen de macht over, maar in 1763 kwam Guadeloupe volgens het Verdrag van Parijs in Franse handen. Een probleem voor de Fransen was dat er geen Indianen meer op Guadeloupe waren die op de plantages konden werken. Vandaar dat men slaven begon te importeren vanuit West-Afrika. Tot 1946 bleef Guadeloupe een Franse kolonie. Daarna werd het een Frans departement en werd het economisch zelfstandig.

Zie verder ook de geschiedenis van Frankrijk op Landenweb.

Bevolking

Ongeveer 90 % van de bevolking stamt af van slaven uit Afrika. Vijf procent is blank, en andere groepen samen maken iets minder vijf procent uit; zij bestaan uit onder meer Libanezen, Indiërs en Chinezen. De bevolking is jong: 50% van de bevolking is jonger dan 20 jaar. In 2017 woonden ruim 410.000 mensen op Guadeloupe.

Taal

Frans is de officiële taal van Guadeloupe, verder wordt er veel Creools-Frans en Engels gesproken.

Godsdienst

Van de bevolking is 95% rooms-katholiek. Een procent is protestant. De rest is hindoe of hangt een Afrikaanse natuurgodsdienst aan.

Samenleving

Staatsinrichting

advertentie

Wapen van GuadeloupeFoto: Publiek domein

Guadeloupe is een Frans overzees departement (département d'outre mer). Het bestuur wordt sinds 1998 geleid door Marcellin Lubeth, president van de algemene raad, en Lucette Michaux-Chevry, president van de regionale raad. Guadeloupe heeft twee vertegenwoordigers in de Franse Senaat en vier vertegenwoordigers in het Franse parlement. Binnen de Europese Unie heeft Guadeloupe de status van ultraperifere regio. De eilandengroep valt echter niet onder de Schengenakkoorden.

Bij referendum op 7 december 2003 hebben de bevolkingen van Sint-Maarten en Saint-Barthélemy gekozen voor zelfbestuur. In 2007 werden deze twee eilanden van Guadeloupe afgescheiden.

Economie

Omdat Guadeloupe een deel van Frankrijk is, wordt als betaalmiddel de euro gebruikt. Guadeloupe leeft van akkerbouw, toerisme, lichte industrie en dienstverlening. Het eiland is afhankelijk van Franse import.

Traditionele landbouwproducten zoals suikerriet worden geleidelijk door andere producten vervangen, zoals bananen (die ongeveer 50 % van de jaarlijkse export uitmaken), aubergines en bloemen. Andere groenten en knolgewassen worden voor de plaatselijke markt verbouwd. Niettemin is Guadeloupe afhankelijk van geïmporteerde voedingsmiddelen, voornamelijk uit Frankrijk. De lichte industrie wordt gekenmerkt door suiker en rum fabricage. De meeste fabrieksmatig vervaardigde goederen worden geïmporteerd, evenals brandstof. Het werkloosheidscijfer is bijzonder hoog, vooral onder jongeren. Orkanen die zo nu en dan passeren berokkenen de economie veel schade.

Hieronder een aantal economische feiten:

Vakantie en Bezienswaardigheden

Het toerisme is een van de belangrijkste economische sectoren. De meeste toeristen komen van het Franse vaste land, gevolgd door Zwitserse toeristen; een toenemend aantal van hen bezoekt de archipel met een cruiseschip. De hoofdstad van Guadeloupe, Basse-Terre is mooi gelegen aan de voet van de actieve vulkaan La Soufrière. Je kunt onder begeleiding van een gids goed wandelen in het nationale park van Guadeloupe. Guadeloupe heeft tevens uitstekende stranden. Het gebied rond Anse Kahouanne is een goede snorkellocatie en heeft mooie koraalriffen.

De Carbet watervallen werden in 1493 beschreven door Christopher Colombus als"een belangrijke waterbron met water van alle kanten van de berg". Hun schoonheid is ongeschonden tegen een prachtige achtergrond van de beboste berghelling aan de zuidoostelijke hellingen van La Soufrière. De drie watervallen zijn niet allemaal even toegankelijk. De tweede is de meest indrukwekkende en makkelijkst te bereiken.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

GUADELOUPE LINKS

Advertenties
• Guadeloupe Vliegtickets.nl
• Hotels Guadeloupe
• Autoverhuur Sunny Cars Guadeloupe
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Boeken, ook tweedehands, over GUADELOUPE bij Bol.com

Nuttige links

Guadeloupe Startnederland (N+E)
Reisinformatie Guadeloupe (N)
Telefoongids Guadeloupe