Landenweb.nl

GUADELOUPE
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Frans
  Hoofdstad  Basse-Terre
  Oppervlakte  1.705 km²
  Inwoners  400,238
  (2021)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  -5
  Web  .gp
  Code.  GLP
  Tel.  +590

To read about GUADELOUPE in English - click here

Guadeloupe Cruise Tui

Geografie en Landschap

Geografie

Guadaloupe is een stukje Frankrijk in Caribisch gebied. Het eiland behoort dan tot de Franse Antillen en is een departement van Frankrijk. Guadeloupe is het grootste eiland van de Franse Antillen en ligt in het midden van de keten van de Kleine Antillen. Guadeloupe bestaat eigenlijk uit twee eilanden, die worden gescheiden door een smal zoutwaterkanaal, de Rivière Salée. Vanuit de lucht gezien heeft Guadeloupe de vorm van een reusachtige vlinder.

advertentie

Guadeloupe Satellietfoto Foto: Publiek domein

advertentie

Landschap

Vroeger werd het Guadelope het eiland met de mooie wateren genoemd. Het vulkanische landschap is verrijkt met over talrijke watervallen en warmwaterbronnen. Tegenwoordig noemen de bewoners het 'de groene smaragd'. Zij refereren aan de tropische regenwouden, bananenplantages en suikerrietvelden die het landschap bepalen. Aan de kusten vindt u fijnkorrelige zandstranden.

Het oostelijke deel van Guadeloupe wordt Grande-Terre (Groot Land) en het westelijk deel Basse-Terre (Laag Land) genoemd. Basse-Terre heeft een oppervlakte van meer dan 800 vierkante kilometer en is de grootste van de twee eilanden. Over dit eiland loopt een vulkanische bergketen. In het zuiden van Basse-Terre ligt de hoogste top van Guadeloupe en tevens van de Kleine Antillen, de nog steeds actieve stratovulkaan La Grande Soufrière (1.467 m). Op Basse-Terre liggen veel bananen-plantages.

advertentie

La Grande Soufrière, hoogst top van GuadeloupeFoto: Ofol CC BY 2.5 no changes made

Het eiland Grande-Terre is kleiner, vlakker en droger en heeft een oppervlakte van 570 vierkante kilometer. Op Grande-Terre liggen uitgestrekte suikerrietplantages waar men overheerlijke rum maakt. Langs de kust met z'n vele koraalriffen liggen prachtige zandstranden. De mooiste zandstranden liggen aan de zuidkust van Grande-Terre en in het noorden van Basse-Terre. Rondom Guadeloupe liggen de eilandjes Marie-Galante, Iles de Saintes en La Désirade.

Klimaat en Weer

Het klimaat op Guadeloupe is tropisch. Van november tot april is het droge seizoen met een gemiddelde dagtemperatuur van 25°C, de watertemperatuur is zomers en in het najaar ongeveer 24 graden. Van april tot november komt de temperatuur regelmatig boven de 30°C, afgewisseld met tropische buien. 's Nachts daalt de temperatuur zelden beneden de 20 graden. In het najaar kunnen er incidenteel orkanen voorkomen.

Planten en Dieren

advertentie

Planten

Het waterrijke en groene Basse-Terre staat in contrast met het droge en dorre Grande-Terre. Veel hellingen van vulkanen op Basse-Terre zijn bedekt met uitgestrekte regenwouden. In deze wouden groeien talrijke tropische boomsoorten, waaronder mahoniebomen, rubberbomen en kalebassen. Veel voorkomende bloeiende plantensoorten zijn hibiscus en bougainvillea. Talrijke soorten orchideeën komen op het eiland voor. In totaal zijn er in Guadeloupe niet minder dan 300 soorten bomen en planten.

advertentie

Dieren

Veel vogelsoorten zijn op het eiland terug te vinden; met name de wouden zijn het domein van talrijke tropische vogelsoorten. Verder leven er gorzen (een vinkensoort) en merels. Bekend is de kleine kolibrie die met zijn relatief kleine snavel honing uit bloemen zuigt, en die in staat is om zijn vleugels met een snelheid van 100 slagen per seconde te bewegen, zodat hij in de lucht kan blijven stilhangen.

De Guadeloupe wasbeer is het bekendste dier van Guadeloupe. Deze wasberen leven in het Nationaal Park van Guadeloupe op Basse-Terre. Dit kleine knaagdier is zeldzaam en beschermd. Op de eilanden Les Saintes en La Désirade leven veel leguanen of kamhagedissen (iguana). Dankzij hun schutkleur vallen zij niet op tegen de achtergrond van groen struikgewas en grijze rotsen. Opvallend detail is de enorme staart van het dier die soms driekwart van de totale lengte van het dier beslaat. Geen van de slangensoorten die op Guadeloupe voorkomen is giftig.

Rondom de fraaie koraalriffen in de kristalheldere Caribische Zee krioelt het van de veelkleurige koraalvissen en treft men anemonen en zeldzame koraalsoorten. Andere veelvoorkomende waterbewoners zijn: blauwe marlijn, tarpoon, dolfijn, bonefish, barracuda en kingfish.

GUADELOUPE LINKS

Advertenties
• Voja Travel Guadeloupe
• Guadeloupe VliegenNaar
• Hotels Guadeloupe
• Hotels Trivago
• Guadeloupe Cruise Tui
• Autoverhuur Sunny Cars Guadeloupe
• Boeken, ook tweedehands, over GUADELOUPE bij Bol.com

Nuttige links

Guadeloupe Startnederland (N+E)
Reisinformatie Guadeloupe (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems