Landenweb.nl

CUBA
Bevolking

To read about CUBA in English - click here

Top 10 Caribische eilanden

Steden CUBA

Havana

Bevolking

Algemeen

Van de ruim 11 miljoen inwoners (2017) beschouwt 65% zichzelf als blank; ca. 25% is van Afro-Cubaanse origine (17% mestiezen en mulatten) en 10 % is zwart. De oorspronkelijke Indiaanse bevolking is al lang geleden opgegaan in de andere bevolkingsgroepen. Het geboortecijfer is 10,7 per duizend, het sterftecijfer 8,7. (2017) 77% van de Cubaanse bevolking woont in de steden, van wie ruim 2,1 miljoen in de hoofdstad Havana. Het regeringsbeleid probeert verdere verstedelijking tegen te gaan. De bevolking krimpt licht met gemiddeld -0,3 % per jaar (2017). In de Verenigde Staten (Florida) leven ongeveer 1,5 miljoen Cubaanse vluchtelingen.

advertentie

Muziek

Een van de dingen die direct opvalt op Cuba is de muziek. Waar je ook bent vrijwel overal hoor je muziek. In de steden en dorpen vind je speciale muziekhuizen waar vaak 24 uur per dag wordt gemusiceerd. Op straat, in de hotels en op het strand, overal hoor je muziek. Cuba zonder muziek is ondenkbaar. De muziek wordt gekenmerkt door sterk opzwepende ritmes. E.e.a. wordt vaak afgewisseld door rustige ballads zoals de Cubaanse evergreens 'Guantanamera' en 'Commandante Che Guevara'.

Bekend geworden is vooral Buena Vista Social Club. In 1996 trok de Amerikaanse gitaarlegende Ry Cooder naar Cuba om er opnames te maken met Cubaanse en Afrikaanse musici. Om een of andere reden geraakten de Afrikanen echter niet ter plaatse. Cooder zette het project noodgedwongen met de Cubanen verder. Samen met componist en musicus Juan de Marco Gonzalez, de man achter de bekende Cubaanse groep Sierrra Maestra, bracht hij een verschillende Cubaanse artiesten bij elkaar in de Cubaanse Egrem-studio's. In amper enkele dagen tijd werd de prachtige CD Buena Vista Social Club gemaakt Een wereldwijde bestseller en goed voor een Grammy Award. De hoogbejaarde Compay Segundo, Ibrahim Ferrer en Rubén Gonzalez, die sinds jaar en dag op Cuba musiceerden, werden daarmee op slag wereldberoemd.

Cineast Wim Wenders, een goede vriend van Ry Cooder, vatte het idee op een documentaire te maken met als titel Buena Vista Social Club. Het is niet direct het verhaal van de opname van de CD. Maar wel een mix van opnamesessies voor een tweede CD, beelden uit het straatleven in Havana, gesprekken met zangers en muzikanten en fragmenten uit het optreden in de Carré-schouwburg van Amsterdam en Carnegie-hall in New-York.

advertentie

Super-opa's

Elders in de film wordt een van de revolutionaire slogans getoond die je in Cuba overal in het Straatbeeld ziet:"Wij geloven in onze dromen." Het is net die idee die de film op elk moment uitstraalt. In een prachtig fragment zien we bijvoorbeeld hoe de hoogbejaarde Rubén Gonzalez in een plaatselijke muziekacademie piano speelt voor een groepje kleine meisjes, piepjonge ballerina's in de leer, de nieuwe generatie.

De super-abuelos, of super-opa's zoals ze in Cuba worden genoemd, zijn heel eenvoudige mensen, die nog altijd in hun vertrouwde buurt wonen. Het wereldsucces heeft hen niet over het paard getild. Op een treffende manier tonen ze bovendien dat in Cuba oude mensen niet afgeschreven zijn. Ze blijven deel uitmaken van het sociale leven. Ze worden gewaardeerd om wat ze zijn. Dat geeft hen ook een energie die we ons hier nauwelijks kunnen voorstellen bij een hoogbejaarde. Zo vertelt Compay Segundo met een guitig lachje dat hij vijf kinderen heeft en aan een zesde werkt of legt hij uit wat je kan doen tegen een kater. Ibrahim Ferrer en Omara ortuondo bewegen zich sensueel heupwiegend over het podium alsof ze gisteren pas in elkaars ogen gevallen zijn. Pas wanneer je deze hoogbejaarde kwajongens bezig ziet, wordt je trouwens de sexy dubbele bodem van de verschillende Buena Vista songs duidelijk. Een lied over een brand in de kamer van de lokale schoonheid Tula en de brandweer die dringend moet komen blussen, heeft niet direct met een echte brand te maken maar eerder met de temperatuur van Tula... Maar om dat te snappen, moet je eerst Ibrahim Ferrer dat verhaal zien zingen. Als je een onbevooroordeelde duik wilt nemen in de Cubaanse levenslust is Buena Vista Social Club een absolute aanrader. Maar pas op: je komt zonder twijfel tot over je oren verliefd op Cuba uit de zaal.

advertentie

Eten

Cuba heeft geen hoogstaande eetcultuur. Veel zwarte bonen en rijst, soms met kip. Wel veel lekkere exotische vruchten.

Eten doe je het best (niet dat er veel andere mogelijkheden zijn) in een Paladar, dat is een restaurant dat door particulieren uitgebaat wordt, op voorwaarde dat het niet te groot is (het maximum aantal stoelen is beperkt tot 12). Meestal kan je er wel relatief lekker eten voor een prijs van zo'n 5 à 7 US$.

advertentie

CUBA LINKS

Advertenties
• Vliegtickets Cuba Vliegennaar.nl
• Bouw je eigen Cuba Rondreis
• Cuba verre reizen van ANWB
• De mooiste bezienswaardigheden van Cuba
• Bezienswaardigheden Cuba
• Mambo jongerenreizen Cuba
• Cuba Tui Reizen
• Cuba rondreizen met kinderen
• Hotels Trivago
• Djoser fietsreis - Cuba
• Camperreizen Cuba
• Boeken, ook tweedehands, over CUBA bij Bol.com

Nuttige links

Cuba Reisverslag (N)
Cuba Reisverslag en Foto's (N)
Cuba Startbelgië (N)
Reisinformatie Cuba (N)
Reizendoejezo - Cuba (N)
Rondreis Cuba (N)
Rondreis door Cuba (N)
Startpagina Cuba (N)

Bronnen

Baijer,M / Cuba

Gottmer

Cuba : a short history

Cambridge University Press

Encarta Encyclopedie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Jeanette Bronts/Arie Verrijp