Landenweb.nl

CUBA
Economie

To read about CUBA in English - click here

Top 10 Caribische eilanden

Steden CUBA

Havana

Economie

Algemeen

De Cubaanse regering probeert de afgelopen decennia continu een wankel evenwicht te behouden tussen het geleidelijk wat loslaten van het socialistische economische systeem en de altijd aanwezige wens om stevige politiek controle op de economie te houden.

In april 2011, gedurende het eerste partijcongres van de Cubaanse Communistische Partij sinds dertien jaar, stemden de partijleiders in met een plan voor, zeker voor Cubaanse begrippen, verregaande economische (liberale) veranderingen. Dat plan wordt nog steeds stap voor stap uitgevoerd, en Cubanen mogen nu bijvoorbeeld elektrische apparaten en mobieltjes kopen, overnachten in hotels en zich bezig houden met het kopen en verkopen van auto's. Ook zijn veel overheidsbanen zijn geschrapt als onderdeel van het veranderingsproces, en er werden zogenaamde 'cuentapropistas' toegestaan, zelfstandige ondernemers, waarvan er inmiddels al honderdduizenden zijn.

Het Cubaanse regime heeft de laatste jaren het economische model nog verder geliberaliseerd door steeds meer privé-bezit toe te laten, het verkopen van huizen werd toegestaan en boeren mochten om hun oogst direct aan consumenten en bijvoorbeeld hotels verkopen. Bovendien werd het voor buitenlandse bedrijven toegestaan om in de Cubaanse conomie te investeren, rond de haven van Mariel werd een zogenaamde 'Special Development Zone' gecreëerd.

Sinds 2016 wordt de economische groei getemperd door problemen met de levering van olieproducten uit het in ernstige economische problemen verkerende Venezuela. Sinds 2000 was Venezuela een belangrijke leverancier van olie, tot wel 100.000 vaten per dag. Cuba betaalde op haar beurt onder andere met Cubaanse werknemers, waaronder tienduizenden medische professionals die in Venezuela aan de slag gingen.

advertentie

Handel

Voordat de Verenigde Staten in 1960 een handelsembargo afkondigden, waren zij verreweg de belangrijkste handelspartner van Cuba. Nadien werd die rol overgenomen door de Sovjet-Unie en andere socialistische landen (in 1983 vond 87% van de totale handel met deze landen plaats). Met name de Sovjet-Unie subsidieerde in feite de Cubaanse economie door suiker tegen prijzen boven de wereldmarktprijs af te nemen, door de levering van olie tegen lage prijzen en door ontwikkelingshulp. Cuba verzekerde zich daarnaast van westerse valuta door een deel van zijn productie (suiker, nikkel, toerisme) op de niet-socialistische markt te verkopen. Daarnaast was met name in de jaren zeventig veel kapitaal geleend. Hierdoor en door een tekort op de handelsbalans was de schuld aan westerse landen gegroeid. De belangrijkste exportproducten zijn suiker en rum, nikkel, vis, koffie, tabak, thee, cacao, citrus en olieproducten. De belangrijkste importgoederen zijn olie en kapitaalgoederen.

advertentie

Verkeer

De lengte van het spoorwegnet bedraagt 12.654 km, waarvan 60% in gebruik is in de suikersector en 40% voor openbaar vervoer. Van Pinar del Rio naar Santiago loopt een 1144 km lange weg met een aftakking naar de hoofdstad. Het totale wegennet is 20.000 km lang. Het personenvervoer neemt sterk toe, vooral in de sector van het openbaar vervoer. Naast binnenlandse verbindingen verzorgt de nationale luchtvaartmaatschappij Cubana vluchten naar het buitenland. De belangrijkste luchthaven is José Mart¡ nabij Havana, voorts zijn er nog drie internationale luchthavens in Holgu¡n, Santiago de Cuba en Varadero. De koopvaardijvloot vervoert slechts een klein gedeelte van de eigen in- en uitvoer. De belangrijkste havens zijn Havana, Cienfuegos, Santiago de Cuba, Guyabal en Matanzas.

advertentie

CUBA LINKS

Advertenties
• Vliegtickets Cuba Vliegennaar.nl
• Bouw je eigen Cuba Rondreis
• Cuba verre reizen van ANWB
• De mooiste bezienswaardigheden van Cuba
• Bezienswaardigheden Cuba
• Mambo jongerenreizen Cuba
• Cuba Tui Reizen
• Cuba rondreizen met kinderen
• Hotels Trivago
• Djoser fietsreis - Cuba
• Camperreizen Cuba
• Boeken, ook tweedehands, over CUBA bij Bol.com

Nuttige links

Cuba Reisverslag (N)
Cuba Reisverslag en Foto's (N)
Cuba Startbelgiƫ (N)
Reisinformatie Cuba (N)
Reizendoejezo - Cuba (N)
Rondreis Cuba (N)
Rondreis door Cuba (N)
Startpagina Cuba (N)

Bronnen

Baijer,M / Cuba

Gottmer

Cuba : a short history

Cambridge University Press

Encarta Encyclopedie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Jeanette Bronts/Arie Verrijp