Steden CUBA

CUBA   

Gezondheidszorg en onderwijs zijn uitstekend ontwikkeld. 80 % van de landbouwbedrijven is in handen van de Staat. Hoofdproduct is suikerriet. Veeteelt en het verbouwen van groenten voor eigen gebruik worden gestimuleerd. De verwerkende industrie (textiel, schoenen, tabakswaren) levert een grote bijdrage aan het BNP. De mijnbouw levert diamanten en goud op. Belangrijke exportgoederen zijn tabak en nikkel. Het toerisme heeft zich ontwikkeld tot een bron van deviezen.
Economische planning en ontwikkelingssamenwerking
Vanaf 1960 hebben de socialistische landen Cuba aanzienlijke kredieten verstrekt tegen lage rente. Met name de Sovjet-Unie steunde Cuba. De economische steun van westerse landen is gering. Japan is de belangrijkste westerse crediteur, gevolgd door Spanje, Fankrijk en Canada.

Handel

Voordat de Verenigde Staten in 1960 een handelsembargo afkondigden, waren zij verreweg de belangrijkste handelspartner van Cuba. Nadien werd die rol overgenomen door de Sovjet-Unie en andere socialistische landen (in 1983 vond 87% van de totale handel met deze landen plaats). Met name de Sovjet-Unie subsidieerde in feite de Cubaanse economie door suiker tegen prijzen boven de wereldmarktprijs af te nemen, door de levering van olie tegen lage prijzen en door ontwikkelingshulp. Cuba verzekerde zich daarnaast van westerse valuta door een deel van zijn productie (suiker, nikkel, toerisme) op de niet-socialistische markt te verkopen. Daarnaast was met name in de jaren zeventig veel kapitaal geleend. Hierdoor en door een tekort op de handelsbalans was de schuld aan westerse landen gegroeid. De belangrijkste exportproducten zijn suiker en rum, nikkel, vis, koffie, tabak, thee, cacao, citrus en olieproducten. De belangrijkste importgoederen zijn olie en kapitaalgoederen.

Verkeer

De lengte van het spoorwegnet bedraagt 12.654 km, waarvan 60% in gebruik is in de suikersector en 40% voor openbaar vervoer. Van Pinar del Rio naar Santiago loopt een 1144 km lange weg met een aftakking naar de hoofdstad. Het totale wegennet is 20.000 km lang. Het personenvervoer neemt sterk toe, vooral in de sector van het openbaar vervoer. Naast binnenlandse verbindingen verzorgt de nationale luchtvaartmaatschappij Cubana vluchten naar het buitenland. De belangrijkste luchthaven is José Mart¡ nabij Havana, voorts zijn er nog drie internationale luchthavens in Holgu¡n, Santiago de Cuba en Varadero. De koopvaardijvloot vervoert slechts een klein gedeelte van de eigen in- en uitvoer. De belangrijkste havens zijn Havana, Cienfuegos, Santiago de Cuba, Guyabal en Matanzas.

Muziek

Een van de dingen die direct opvalt op Cuba is de muziek. Waar je ook bent vrijwel overal hoor je muziek. In de steden en dorpen vind je speciale muziekhuizen waar vaak 24 uur per dag wordt gemusiceerd. Op straat, in de hotels en op het strand, overal hoor je muziek. Cuba zonder muziek is ondenkbaar. De muziek wordt gekenmerkt door sterk opzwepende ritmes. E.e.a. wordt vaak afgewisseld door rustige ballads zoals de Cubaanse evergreens 'Guantanamera' en 'Commandante Che Guevara'.
Bekend geworden is vooral Buena Vista Social Club. In 1996 trok de Amerikaanse gitaarlegende Ry Cooder naar Cuba om er opnames te maken met Cubaanse en Afrikaanse musici. Om een of andere reden geraakten de Afrikanen echter niet ter plaatse. Cooder zette het project noodgedwongen met de Cubanen verder. Samen met componist en musicus Juan de Marco Gonzalez, de man achter de bekende Cubaanse groep Sierrra Maestra, bracht hij een verschillende Cubaanse artiesten bij elkaar in de Cubaanse Egrem-studio's. In amper enkele dagen tijd werd de prachtige CD Buena Vista Social Club gemaakt Een wereldwijde bestseller en goed voor een Grammy Award. De hoogbejaarde Compay Segundo, Ibrahim Ferrer en Rubén Gonzalez, die sinds jaar en dag op Cuba musiceerden, werden daarmee op slag wereldberoemd.
Cineast Wim Wenders, een goede vriend van Ry Cooder, vatte het idee op een documentaire te maken met als titel Buena Vista Social Club. Het is niet direct het verhaal van de opname van de CD. Maar wel een mix van opnamesessies voor een tweede CD, beelden uit het straatleven in Havana, gesprekken met zangers en muzikanten en fragmenten uit het optreden in de Carré-schouwburg van Amsterdam en Carnegie-hall in New-York.

Super-opa's

Elders in de film wordt een van de revolutionaire slogans getoond die je in Cuba overal in het Straatbeeld ziet: "Wij geloven in onze dromen." Het is net die idee die de film op elk moment uitstraalt. In een prachtig fragment zien we bijvoorbeeld hoe de hoogbejaarde Rubén Gonzalez in een plaatselijke muziekacademie piano speelt voor een groepje kleine meisjes, piepjonge ballerina's in de leer, de nieuwe generatie.
De super-abuelos, of super-opa's zoals ze in Cuba worden genoemd, zijn heel eenvoudige mensen, die nog altijd in hun vertrouwde buurt wonen. Het wereldsucces heeft hen niet over het paard getild. Op een treffende manier tonen ze bovendien dat in Cuba oude mensen niet afgeschreven zijn. Ze blijven deel uitmaken van het sociale leven. Ze worden gewaardeerd om wat ze zijn. Dat geeft hen ook een energie die we ons hier nauwelijks kunnen voorstellen bij een hoogbejaarde. Zo vertelt Compay Segundo met een guitig lachje dat hij vijf kinderen heeft en aan een zesde werkt of legt hij uit wat je kan doen tegen een kater. Ibrahim Ferrer en Omara ortuondo bewegen zich sensueel heupwiegend over het podium alsof ze gisteren pas in elkaars ogen gevallen zijn. Pas wanneer je deze hoogbejaarde kwajongens bezig ziet, wordt je trouwens de sexy dubbele bodem van de verschillende Buena Vista songs duidelijk. Een lied over een brand in de kamer van de lokale schoonheid Tula en de brandweer die dringend moet komen blussen, heeft niet direct met een echte brand te maken maar eerder met de temperatuur van Tula... Maar om dat te snappen, moet je eerst Ibrahim Ferrer dat verhaal zien zingen. Als je een onbevooroordeelde duik wilt nemen in de Cubaanse levenslust is Buena Vista Social Club een absolute aanrader. Maar pas op: je komt zonder twijfel tot over je oren verliefd op Cuba uit de zaal.

Eten

Cuba heeft geen hoogstaande eetcultuur. Veel zwarte bonen en rijst, soms met kip. Wel veel lekkere exotische vruchten.
Eten doe je het best (niet dat er veel andere mogelijkheden zijn) in een Paladar, dat is een restaurant dat door particulieren uitgebaat wordt, op voorwaarde dat het niet te groot is (het maximum aantal stoelen is beperkt tot 12). Meestal kan je er wel relatief lekker eten voor een prijs van zo'n 5 à 7 US$.


CUBA LINKS

Advertenties
• KRAS Cuba aanbiedingen
• Cuba
• FOX Verre Reizen van ANWB Cuba
• Djoser fietsreis - Cuba
• Bezienswaardigheden Cuba
• SRC Cultuurvakanties Cuba
• Vakantie Cuba
• Cuba Zonvakanties WTC
• Cheaptickets Havana
• Cuba rondreizen met kinderen
• Vergelijk Vliegtickets vanaf Schiphol
• Jouw reis voor de beste prijs - Prijsvrij.nl
• Rondreis Cuba
• Havana Vliegtickets Tix.nl
• Eliza was here

Nuttige links

Cuba Foto's
Cuba Reisbijbel (N)
Cuba Reisforum (N)
Cuba Reisfoto's
Cuba Reisstart (N+E)
Cuba Reisverslag (N)
Cuba Reisverslag en Foto's (N)
Cuba Startbelgiƫ (N)
Heerlijk fietsen in een socialistisch land (N)
Informatie over Cuba (N)
Reisfotografie
Reisfoto's Cuba
Reisfoto's Cuba 2
Reisinformatie Cuba (N)
Reizendoejezo - Cuba (N)
Romans over Cuba (N)
Rondreis Cuba (N)
Rondreis door Cuba (N)
Startpagina Cuba (N)
Telefoongids Cuba
Wordphotos Cuba
Artikelen en Reisverhalen over CUBA
  Land van sigaren muziek en rode ..  Rondreis Cuba
  De zingende palmen van Cuba  Cuba rondreis
  Cuba zonder zorgen  Cubaanse schommelstoelen

Bronnen

Baijer,M / Cuba
Gottmer

Cuba : a short history
Cambridge University Press

Encarta Encyclopedie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2018
Samensteller: Jeanette Bronts/Arie Verrijp