Landenweb.nl

BELIZE
rondreis MH4

B E L I Z E


MEER REISINFO EN FOTO’S TE VINDEN OP ONZE TRAVELBLOG:
WWW.TANGATANGA.COM/HERLINDEMARC


GRENSOVERGANG GUATEMALA (MELCHOR) – BELIZE
In Flores nemen we om 6.30 u 's ochtends de bus van Linea Dorada die naar Belize City rijdt.

Aan de grens moeten we alle bagage uit de bus nemen en deze zelf over de grens dragen, de bus rijdt leeg naar de andere kant.

We moeten onze exit laten registreren voor Guatemala, de paspoorten worden door de computer gehaald, de visum-stempels worden gecontroleerd (bij ons dateert deze van 27 juli 2007 in Nicaragua - de 90 dagen zijn niet overschreden). Het ingevulde inreis-documentje van Nicaragua wordt uit het paspoort gehaald, het is dus belangrijk dit niet te verliezen. We moeten een bedrag van 10 Q. pp. betalen. We hebben echter maar 18 Q. in totaal meer over, dit volstaat voor de douane-beambte.

200 meter verder, in het grote witte betonnen douane-kantoor van Belize, moeten we ons inreisvisum voor 30 dagen in onze paspoorten laten stempelen. Paspoorten gaan door de computer voor controle. Geen kosten. Een iet of wat langere wachtrij aan het douane-kantoor van Belize.

Ernaartoe :
bus Flores (Guatemala) - San Ignacio (Belize), 50 Q. pp., 2 u onderweg, busmaatschappij Linea Dorada, best het ticket op voorhand kopen

Info :
Busrit Flores - Belize City, 150 Q. pp.
Busrit Flores - grens, 25 Q. pp.
Tickets aangeschaft bij het kantoor van Linea Dorada (busterminal Santa Elena), zijn goedkoper wanneer men niet helemaal tot Belize City meerijdt, de boekingskantoortjes in Flores vragen steeds de totale prijs van 150 Q. pp.

1 BZD = 0,50 USD


SAN IGNACIO is de 3de grootste stad van Belize, met 13.300 inwoners (inclusief Santa Elena). Het stadje is niet toeristisch, maar ligt midden tussen prachtig natuurschoon en historische Maya sites. Vele buitenlanders komen zich hier vestigen, waaronder een aantal ex-pats, anderen starten kleine zaakjes op. Weerom zijn de supermarkten in handen van Chinezen.

Aan de overkant van de rivier ligt de tweelingstad van San Ignacio, Santa Elena. De twee zijn verbonden door 2 smalle enkele richtingsbruggen, een aan elke kant van het stadje. De Hawkesworth Bridge, de langste suspension bridge (hangbrug) van Belize, en de Low Laying Bridge (laagliggende brug), die regelmatig door de rivier wordt overspoeld.

Voor ons is dit stadje een verademing door zijn uitstraling van rust en veiligheid. We pauzeren er even na de rondreis in Guatemala. Tevens bezoeken we de prachtige omgeving.

'Mountain Pine Ridge Area Forest Reserve' is een tropisch sparrenwoud, met rivieren, waterpoelen, watervallen en kalksteengrotten. Het woud werd enkele jaren geleden door een plaag van kevers getroffen, die bijna alle boomstammen hebben kaalgevreten. Hierdoor doet het landschap, met zijn donkerrode aarde, spookachtig aan. Op een aantal plaatsen is men begonnen met herbebossing. Gelukkig groeit alles hier snel, zodat het mooie woud vlug zal hersteld worden.

De 'Rio Frio Cave' is een zeer hoge grot, waardoorheen de rivier 'Rio Frio' stroomt. Eenmaal onder de gewelven is ook de andere uitgang van de grot zichtbaar. Het is net een hoge brede brug met druipsteenformaties. Op de bodem van de kalkstenen grot zijn granieten rotsblokken zichtbaar. Door de hoge waterstand van de rivier spoelde vorige week een metalen brug weg, zodat we niet naar de overkant kunnen.

De 'Twin Caves' zijn 2 kalkstenen grotten aan weerszijden van de weg, die 10 kilometer verderop met elkaar in verbinding staan. We gaan ongeveer 1 kilometer ver in de hoogstgelegen grot. Hiervoor moeten we, met de lamp op het hoofd, door smalle donkere gangen kruipen tussen de verschillende 'kamers' van de grot. Enkele gangen zijn zo nauw dat we ons erdoor moeten schuiven liggend op onze zijkant. In de 'kamers' van de grot vinden we scherven van Maya-aardewerk dat gebruikt werd tijdens hun rituelen. Na elk ritueel werden de potten gebroken, opdat deze nadien niet voor andere doeleinden zouden kunnen gebruikt worden. De Maya's daalden nooit verder dan 1 km af in de gangen van de grotten, omdat ze geloofden er in de ziel van de aarde terecht te komen. Dit schrok hen af.

De pick-nick plaats aan de 'River on' biedt een mooi uitzicht over de lager gelegen rivier met zijn vele rotspoelen. Een zwemparadijs bij uitstek, nu niet aantrekkelijk door de zeer hoge waterstand en de sterke stroming.

Om de 'Big Rock falls' te zien, een spectaculaire waterval, moeten we een stuk afdalen door de jungle via een glad, rotsachtig pad. Plots komen er massa's 'NO SEE' muggen op ons af. Je ziet ze niet, maar voelt ze bijten. Gelukkig zijn we steeds gewapend met insectenspray, die we vlug aanbrengen, zodat die de beestjes op afstand houdt. Ook hier vinden we de prachtige zwempoelen, onderaan de waterval, te snel stromen om er veilig in te zwemmen.

Via de '5 Sisters lodge' dalen we af naar de '5 Sisters watervallen'. 5 mooie watervallen naast elkaar. Op het zandeilandje voor deze watervallen is midden in de rivier een kapel en Barbeque-plaats gebouwd voor de populaire huwelijks-ceremonieen en feesten van rijke Amerikanen. Een tram-lift brengt hen van het hotel naar de voet van de watervallen.

Onze Maya-gids geeft ons als bonus een rondleiding op het enorme domein van de 'Blancaneaux lodge', waar hij nog heeft gewerkt. Deze lodge is eigendom van de bekende filmregisseur Francis Ford Coppola en bevat zelfs een prive-airstrip. Alle groenten die in het restaurant worden opgediend, zijn producten van de eigen biologische tuin. Dit is een favoriet adresje voor vele bekenden uit het internationale film- en muziekwereldje. www.blancaneaux.com

'Xunantunich' is een Maya-site in de buurt van San Ignacio. Een zeer mooie site, waar we bijna alleen rondlopen. Hierdoor kunnen we in alle rust deze zeer goed blootgelegde en mooi verzorgde kleine site bewonderen en de tempels beklimmen. Op de zijkanten van het grootste bouwwerk 'El Castillo' zijn prachtige friezen te zien, telkens 3 meter hoog en 10 meter breed. Ze dateren van de periode 800 - 900 na Chr. De moeite van een bezoekje zeker waard.

'Belize Zoo' is een kleine dierentuin, waarin enkel de wilde dierensoorten uit de regio te zien zijn. Ze leven er in zeer ruime kooien, met de originele vegetatie uit hun habitat. De dieren komen er enkel in terecht wanneer ze verzorging nodig hebben of om een andere reden niet in vrijheid kunnen overleven (vb. geboorte in de Zoo, verhuis uit een ander dierenpark, ...). Door de ruimte die ze ter beschikking hebben, blijven ze in topvorm en worden niet lui zoals in de meeste dierentuinen. We zien er o.a. tapirs, brul- en slingerapen, jaguars, waterschildpadden, krokodillen, poema's, everzwijnen, een wilde kat, tayra's, een ocelot, coati mundi, toekans, arenden, uilen, papegaaien, valken, otters, ...

Ernaartoe :
bus Flores (Guatemala) - San Ignacio (Belize), 50 Q. pp., 2 u onderweg, vertrek 6.30 u, busmaatschappij Linea Dorada, best het ticket op voorhand kopen

Hotel :
Casa Blanca Guest House, 27,25 USD per nacht, 2 pers., ruime propere kamer met sanitair en warm water, TV, ventilator, gebruik van keuken en koelkast, zeer ruime zitruimte met eethoek en 2 salons, zeer vriendelijke uitbaatster, familiale sfeer, Burns Avenue 10, tel 501-824 2080, www.casablancaguesthouse.com , casablanca@btl.net, bettyguerra@yahoo.com, AANRADER !

Excursies :
Mountain Pine Ridge Area :
toer met Maya-gids Kin Winik (man van de zon), 70 BZD pp., John_chuc@hotmail.com, tel 501-663 5498, zelfstandige gedreven gids met een goeie kennis van de Maya-cultuur, kleinschalig, AANRADER !

Xunantunich :
inkom : 10 BZD pp.
infoblaadje : 4 BZD
Ernaartoe en terug :
bus San Ignacio richting Benque, 1 BZD pp.
veerpont, gratis
1 km verder te voet

Belize Zoo :
inkom : 16 BZD pp.
ernaartoe en terug :
bus San Ignacio richting Belize City, 5 BZD pp.


PLACENCIA is een 25 km lang smal schiereiland, waarover in het midden een niet verharde weg loopt, waarvandaan je aan beide kanten het water ziet. Het schiereiland is omringd door mooie witte zandstranden met schaduwplekjes onder de vele palmbomen. Een prachtige glasheldere zee met kleurrijke tropische vissen nodigt uit voor een zwempartij.

Het dorpje Placencia ligt op het einde van het schiereiland. Hier leeft men enkel van het toerisme. Omringd door een prachtige blauw-groene zee, met zicht op de omringende, met mangrove begroeide eilanden, nemen we hier een dagje rust.

Er heerst een zeer relaxe sfeer, we zijn bijna gans alleen op het strand, dit is het niet-toeristische seizoen (seizoen begint halfweg november). Vele zaken zijn gesloten, de eigenaars nemen vakantie.

Ernaartoe :
bus San Ignacio - Belmopan, 3 BZD pp., 45 min.
bus Belmopan - Dangriga, 6 BZD pp., 1 1/2 uur
bus Dangriga - Independence, 9 BZD pp., 1 uur (bus richting Punta Gorda)
taxi bushalte Independence - steiger watertaxi, 3 BZD pp.
watertaxi Independence - Placencia, 10 BZD pp., 20 min. door de Mango-creek, omzoomd met mangroves

Hotel :
Seaspray hotel, 17,5 USD p.n., 2 pers., kleine propere basis kamer met sanitair (warm water), ventilator, koelkast, in het oude gedeelte van het hotel, dunne muren, prive-strandje met palmbomen en ligzetels, gelegen langs het betonnen 'side-walk' pad aan het strand, tel. 501-523 3148, seaspray@btl.net, www.seasprayhotel.com


DANGRIGA is de grootste stad van Zuid-Belize, met 8.800 inwoners. Hier is volop de Garifuna-cultuur aanwezig. Een aangename vrolijke Afrikaans-Jamaicaanse bevolking. Je wordt er voortdurend aangesproken, steeds met een of andere grappige statement.

We verblijven er slechts 1 nacht, op doorreis naar Caye Caulker. Het enige niet-Chinese restaurant, King Burger, nodigt niet echt uit om binnen te gaan, omwille van de stuurse uitbater. Doch al bij al eten we er goed, de man doet zijn best om vriendelijk te zijn.

Na't eten brengen we de verdere avond door op het terras van het hotel, waar we samen met Louise, de uitbaatster, en haar moeder van het zicht op de volle maan genieten. Ze vertellen ons over het land en de evolutie ervan sinds de onafhankelijkheid van Engeland. Er heerst veel armoe onder de desalniettemin vrolijke bevolking. Het is er zeer veilig, behalve in Belize City, de grootste stad, waar de jeugd bendes vormt.

Ernaartoe :
bus Placencia - Dangriga, 10 BZD pp., 2 uur

Hotel :
Bluefield lodge, 27,5 USD p.n., 2 pers., grote ruime lichte propere kamer, met sanitair (warm water), TV, 3 ventilatoren, vriendelijke uitbaatster die veel toeristische informatie kan geven, Bluefield Road 6, tel. 501-522 2742, bluefield@btl.net (goedkopere kamers beschikbaar)


CAYE CAULKER is een van de vele kleine witte zandeilanden aan het barriere rif, gelegen voor de kust van Belize. Het eiland is omringd door een felle blauw-groene zee met glashelder water. Men leeft er van het toerisme en het eiland wordt voornamelijk bezocht als uitvalsbasis voor duik- en snorkel-excursies boven het barriere rif. Er heerst een leuke sfeer, mee door de gevatheid van de Garifuna-bewoners. Iedereen spreekt je aan, meestal met een grappige opmerking als afsluiter.

Uit de talrijke aanbiedingen om te gaan snorkelen, kiezen we voor de unieke catamaran-snorkel-toer. Deze toer is vrij nieuw en wordt aangeboden door Rafael, een gids met 6 jaar ervaring, bij de enige andere zeilboten-toeroperator (oude boten) die het eiland telt. Alle anderen gaan per motorboot.

Reeds tijdens onze eerste snorkel-toer (Coral Gardens) onder de vriendelijke begeleiding van Rafael, vinden we enkele Manatee´s die ons pad kruisen. Ze zwemmen rustig met ons mee, onder en naast ons. Deze met uitsterven bedreigde soort zeekoe lijkt net een grote knuffel. Ze zijn ongevaarlijk, verdedigen zich zelfs niet wanneer ze worden aangevallen. We hadden niet verwacht ze van zo dichtbij te kunnen zien.

De tweede snorkelstop (Shark Ray Alley) begint met het voederen van een school grote vissen, die hoog uit het water opspringen. Ook de haaien (nurse shark) komen hierop af. Prettig om zien hoe ze rond de boot in het heldere water spelen. We maken ons vlug klaar om tussen deze prachtige vissen te gaan snorkelen. Al vlug bevinden we ons tussen reusachtige roggen (sting ray). Rafael neemt eentje vast, zodat we hem kunnen aanraken.

Tijdens de derde snorkeltoer (Hol Chan Marine Reserve) begeven we ons tussen hoge muren van kleurrijke koralen. Spijtig genoeg is het water hier op´t moment wat troebel.

De ganse dag kunnen we massa´s mooie gekleurde tropische vissen bewonderen tussen de prachtige koralen. Het varen met de catamaran is een nieuwe ervaring, zeer relax glijden we over de zee. Tijdens deze uitstap zijn we in het aangename gezelschap van Elin en Hans, een Nederlands paar op huwelijksreis (zie rubriek 'collega´s onderweg'). We hadden hen reeds eerder ontmoet in Semuc Champey en Tikal (Guatemala).

Ernaartoe :
bus Dangriga - Belize City, 10 BZD pp., 3 1/4 uren onderweg
taxi busterminal - haven Belize City, 7 BZD
taxi-speedboot haven Belize City - Caye Caulker, 15 BZD pp., 1 uur (speedboot met 3 V6 motoren, 600 PK)

Hotel :
Tropical Paradise Resort, 22,5 USD pn, 2 pers., propere basiskamer met balkon, met sanitair (warm water), 2 ventilatoren, gelegen aan een binnenplein, einde Hicaco Avenue (aan het kerkhof - van de boot komende naar links), tel 501-226 0124, www.tropicalparadise.biz

Excursie :
zeil- en snorkeltoer met catamaran 'Belli Danza', gidsen Rafael Alamilla en Bernard Brown, 80 BZD pp., zeiltocht, gids, snorkelmateriaal, lunch, water, vers fruit, rum punch met hapjes, inkom Hol Chan Marine Reserve inbegrepen, te vinden aan Front Street (eerste straat rechtsaf, komende van de taxi-boot), tel. 501-664 5052 , Rafaelalamilla@yahoo.com of bmbonefish@yahoo.com, AANRADER !


ORANGE WALK is een stadje met 13.500 inwoners. Het is het sociale centrum van Noord Belize, in een landbouwgebied gelegen. Het stadje is niet toeristisch, wordt meestal gebruikt als uitvalsbasis voor een bezoek aan de 'Laminai Maya Site' via de rivier 'New River'.

In dit stadje zijn ook weer veel Chinezen aanwezig, die bijna alle restaurants en supermarkten uitbaten. Rond het centrale plein kom je steeds wat dronken mannen tegen, ze zijn rustig en goed geluimd. Verder wordt het straatbeeld aangevuld met de typische Centraal Amerikaanse bevolking van Spaanse afkomst, Maya afstammelingen en bewoners van de Menonite gemeenschappen uit de omgeving.
Deze laatste zijn blank van huidskleur en stammen af van protestantse Duitsers die zich ooit als landbouwers in Centraal Amerika kwamen vestigen. Ze wonen in hun eigen besloten dorpen en leven van de landbouw met gebruik van zo weinig mogelijk machines. Ze dragen een klederdracht die ons doet denken aan oude Vlaamse films : de mannen dragen donkergroene of paarse hemden met zwarte geklede overall en strohoed, de vrouwen dragen lange zwarte klederen (soms afgewerkt met donkergroen of paars) met brede rok en een afgerond kapje (net nonnen) of strohoed op het hoofd. Ook de kinderen worden op deze manier uitgedost. Ze hebben allen een bijzonder ernstige gelaatsuitdrukking en leven zonder luxe, TV, radio, auto, ... in hun dorpen. Ze houden zich strikt aan hun tradities.

Met een klein bootje varen we de 'New river' op tot aan de Maya-site Lamanai. Onderweg zien we een zeer grote krokodil in het water. We stoppen even, maar wanneer ze zich in onze richting begeeft, vaart de gids vlug door, ze komt te dichtbij. Door de hoge waterstand zien we vrij weinig vogels langs de oevers, maar het is toch een aangename boottocht op de mooi jungle-rivier.

De site zelf telt een 5-tal bouwwerken, waaronder de 'woning van de koning' en de 'jaguar tempel'. Recent werd ook een oude suiker-molen uit de Maya-periode ontdekt, waar bovenop een grote boom groeit.

We brengen deze dag door in het gezelschap van Kori en Lisa, een Canadees paar, langdurig op reis (zie rubriek 'collega´s onderweg') en Andreas, een Duitse student geneeskunde die pas zijn stage in Mexico heeft afgerond en nu 2 maanden rondreist.

De avond voor ons vertrek wordt Haloween gevierd in de straten van Orange Walk.

Ernaartoe :
taxi-boot Caye Caulker - Belize City, 15 BZD pp., 1 uur
taxi Belize City haven - busterminal, 7 BZD
bus Belize City - Orange Walk, 5 BZD pp., 1 1/2 uur onderweg

Hotel :
St. Christopher´s hotel, 30 USD pn, 2 pers., zeer ruime propere kamer, met sanitair (warm water), TV, 2 ventilators, terras met zitbanken en grote tuin tot aan de rivier, Main Street 10, tel. 501-302 1064, info@stchristophershotelbze.com, www.stchristophershotelbze.com

Excursie :
toer Lamanai, 80 BZD pp. + inkom 10 BZD pp., vervoer, gids, lunch en dranken inbegrepen, de toer kan ook worden gevonden voor 80 BZD inclusief de inkom van de site, vraag best na of je met een kleine groep gaat (sommige toer-operators nemen grote groepen van cruise-schepen mee)


BELIZE – ALGEMEEN
Belize is een voormalige Britse kolonie, die in 1971 de onafhankelijkheid heeft verworven. Het Engels is er nog steeds de officiele taal, waarnaast ook Spaans en Creools door de meeste bewoners gesproken wordt.

Het land telt slechts 282.500 inwoners, een bonte mengeling van Creolen, Garifuna´s, Mestizen, Maya´s, Menoniten, Chinezen en Indiers. De meesten spreken onderling nog hun eigen taal. Uit de buurlanden Honduras, Guatemala en El Salvador zijn een aantal mensen ge-immigreerd om zo aan de onveiligheid van hun eigen land te ontsnappen.

Het kleine land heeft een enorme variatie aan natuur te bieden. 60 % van de oppervlakte is natuurgebied, waarvan 2/3 deel uitmaakt van beschermde natuurparken. Hier vind je onder andere jungle-gebied met Maya-tempels, rivieren, watervallen, natuurlijke rotspoelen, kalkgrotten, wilde dieren, een lange kustlijn met evenwijdig eraan het tweede grootste barriere rif, vele zandeilanden voor de kust, ...

De Maya-cultuur is te bewonderen in een aantal blootgelegde sites, elk met hun eigenheid en geschiedenis.

Het zuiden van het land wordt ingepalmd door vele citrus-plantages.

Wij vonden dit land zeer ontspannend en aangenaam om rond te reizen. De vrolijke Garifuna-bevolking, die de dag doorbrengen op het ritme van hun raggea-muziek, maken iedereen aan het lachen met hun gevatte opmerkingen.

1 BZD = 0,50 USD


Veel reisplezier, www.tangatanga.com/herlindemarc