Landenweb.nl

VERENIGDE STATEN
Wanneer en waarheen in Amerika

Amerika is gigantisch groot, met vijftig staten die zich uitstrekken van het besneeuwde Alaska tot het tropische Hawaii en daar tussenin alle klimaten die je je maar kunt bedenken. Als je een reis naar Amerika wilt maken, denk dan goed na over de tijd van het jaar waarin je wilt reizen en de gebieden die je wilt bezoeken. Het zou immers zonde zijn als je roadtrip door het populaire zuidwesten wordt geplaagd door sneeuwstormen of je trip naar de Everglades volledig wordt verpest door zwermen muggen. We geven je wat tips voor de populairste regio’s van Amerika: het zuidwesten, Florida en de steden New York & Washington.

Het zuidwesten van Amerika

In het zuidwesten van Amerika vind je wereldsteden als Los Angeles en San Francisco, rechte wegen door verlaten vlaktes, rode rotsformaties en de rinkelende casino's van Vegas. Het zijn beelden die iedereen kent van films en televisie en iedereen volgens ons minstens één keer in zijn leven gezien moet hebben. De beste reistijd voor het gebied is van april tot en met oktober, omdat de temperaturen dan hoger liggen. In de lente en de herfst is de Californische zon aangenaam, met temperaturen tussen de 15 en 28°C. In juli en augustus kan het kwik in woestijnen als Death Valley oplopen tot dik in de 40°C. Het is een droge hitte, dus gelukkig niet zo benauwend als in de tropen. Iets om rekening mee te houden: als je vroeg in het seizoen reist (april, soms zelfs mei), kun je nog sneeuwstormen aantreffen. In Yosemite National Park ligt in deze maanden nog een flink pak sneeuw en de beroemde Tioga Pass, die een doorgang biedt van Yosemite naar Death Valley, is soms tot eind mei of zelfs begin juni nog gesloten vanwege sneeuwval. Dat betekent dat je dan voldoende tijd moet inplannen om óm het gebergte heen te reizen, wat zo’n twee dagen extra kost. Een voordeel: dan kun je de route via Sequoia National Park nemen en de reusachtige bomen bewonderen.

Florida, de Sunshine State

Met meer dan driehonderd dagen zon per jaar is Florida met recht de Sunshine State. Hier vind je het swingende Miami, Orlando’s pretparkenwereld, alligators in de Everglades en Caribische sferen op de Keys. Naast deze bekende plekken vind je in Florida ook charmante vissersdorpen en verscholen eilanden. De beste reistijd voor Florida is tijdens onze wintermaanden. Van december tot en met mei is de temperatuur aangenaam, met een gemiddelde tussen de 18°C en 24°C en weinig regen. Het is dan hoogseizoen. Tijdens kerst en springbreak (twee weken in maart) kan het erg druk zijn met vakantievierende Amerikanen. Voor het gehele Caribische gebied geldt een officieel orkaanseizoen van juni tot ongeveer half november. September en oktober zijn hierin de piekmaanden. Jaren van weinig tot geen orkanen worden afgewisseld met actieve seizoenen. Gedurende het orkaanseizoen zijn de maanden juni, juli en augustus broeierig warm met kans op flinke onweersbuien. Ook zijn ertijdens de zomermaanden meer muskieten, vooral in het binnenland. Een trip naar de Everglades kun je gedurende deze maanden bijvoorbeeld wel maken, maar we raden je aan het dan bij een dagtrip te houden; als je in de Everglades overnacht, word je in deze maanden lekgestoken door muggen.

New York & Washington

Op weg naar het zuidwesten of Florida kun je een handige tussenstop maken in New York en/of Washington. Het ligt op de route en veel luchtvaartmaatschappijen bieden de mogelijkheid om een stop-over te maken van enkele dagen. Ga shoppen in de Big Apple en plof daarna op een bankje in Central Park. Bewonder de billboards van Times Square of vaar langs het Vrijheidsbeeld met uitzicht op de skyline van wolkenkrabbers. Je bezoek aan New York kun je combineren met Washington, het politieke hart van Amerika. Hier vind je het beroemde Witte Huis, waar je met wat geluk nog kunt zwaaien naar Obama. In New York en Washington is het weer vergelijkbaar met onze vier jaargetijden in Nederland. Elk seizoen heeft zijn eigen sfeer. November tot maart kan koud zijn met sneeuwval, maar dan zie je wel de gigantische verlichte kerstboom in New York City en de gezellige kerstversieringen. De zomers (juni tot augustus) zijn vochtig en warm met een gemiddelde temperatuur van 25°C. Central Park is dan de oase van de stad waar elke New Yorker rondhangt. De lente (april tot juni) en de herfst (september en oktober) zijn aangenaam met heldere zonnige dagen en hier en daar een bui (ca. 15°C). Ideaal weer om door New York en Washington te struinen.
Bovenstaand artikel werd geschreven door Edith Huntink van Amerika online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Zin gekregen in je eigen rondreis? Bij Amerika online stel je je eigen, individuele reis samen aan de hand van bouwstenen. De reisspecialisten kennen het land goed. Als je je wensen doorgeeft, stellen ze een reis op maat samen. Of kies voor een individuele rondreis waar al voor je gepuzzeld is.